Jak zrobić czekoladowe ciastka z lawą

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Czekoladowe ciastka z lawą z przepysznie bogatym środkiem z roztopionej czekolady to tylko 6 prostych składników. Ten zaskakująco prosty deser, który przygotujesz w zaledwie 25 minut, zawsze robi wrażenie. Jeśli nie masz foremek, skorzystaj z naszych wskazówek, aby zamiast nich użyć foremek do muffinek.

Dziś zrobimy proste czekoladowe ciastka z lawą. Mimo, że czekoladowe ciastka z lawą z masła orzechowego są naprawdę magiczne, otrzymaliśmy wiele próśb o zwykłą czekoladową wersję. Postanowiliśmy więc je zrobić. To JEST czekoladowy molten lava cake, mimo wszystko.

Stopione ciastka są zawsze ulubieńcami tłumu, a są nieskończenie lepsze, gdy są świeżo zrobione w domu. Na pewno spodoba Ci się to, że lava cakes są podawane w pojedynczych porcjach, tak jak czekoladowe babeczki. Jeśli wolisz opcję bezglutenową, rozważ zrobienie bogatego i przypominającego krówkę ciasta czekoladowego bez mąki.

Opowiedz mi o tych czekoladowych ciastkach z lawą

  • Smak: Nie ma co do tego wątpliwości: czekolada jest z przodu i w centrum w tym przepisie lava cake. Są one bardziej pobłażliwe i czekoladowe niż nasz czytelnik-favorite ciasto czekoladowe!
  • Tekstura: Ten lava cake pary wilgotne ciasto czekoladowe z ooey-gooey stopionego centrum. Uważaj, aby nie przesadzić z pieczeniem tych.
  • Łatwość: Sekret do robienia czekoladowych ciastek z lawą? Nie ma żadnego sekretu. Te ciasta lawa wymagają zero skomplikowanych kroków i sprzętu. W rzeczywistości, będziesz zachwycony zaskoczony, jak niezwykle proste przygotowanie jest.
  • Czas: Najlepszą rzeczą w tym przepisie jest to, że szybko się ubija: Zrób szybkie ciasto i upiecz w ramekinach lub w formie do muffinek. Następnie natychmiast podawaj z ulubionymi dodatkami.

W skrócie:

  • Ultra stopione centrum
  • Nie wymaga użycia miksera
  • Tylko 6 składników
  • Bardzo szybki czas pieczenia
  • Brak czasu chłodzenia

Przegląd: Jak zrobić czekoladowe ciastka z lawą

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale przejdźmy przez niego szybko, abyś zrozumiał każdy krok, zanim zaczniesz.

  1. Przygotuj cztery 6-oz ramekins. Przed napełnieniem ciastem każdą foremkę posmarować odrobiną sprayu zapobiegającego przywieraniu i posypać kakao w proszku. Dzięki temu upieczone ciasto lawowe płynnie przeleje się z ramekinów na talerz.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe.
  3. Łyżeczką nakładać ciasto równomiernie do każdej ramekinki.
  4. Upiec. Wysoka temperatura piekarnika spowoduje, że mini ciastka będą upieczone na zewnątrz, ale środek pozostanie lekko lepki. Wierzchy mogą wyglądać na nieco miękkie.
  5. Odwróć ramekiny. Ostrożnie przerzuć świeżo upieczone ciastka lawą do góry nogami na talerze.
  6. Polewamy polewami i jeszcze ciepłe podajemy.

Jeśli 4 lub 6 lawowych ciastek to za dużo , możnazamiastnich przygotowaćczekoladowe ciastka krówkowe w ilości 2 porcji

.

Ramekiny zamiast formy do muffinów

Polecamy użycie 6-gramowych foremek do tych lawowych ciastek - są one idealne do podawania ich w pojedynczych porcjach. Ponadto, możesz użyć tych samych foremek do przygotowania czekoladowych ciastek krówkowych dla 2osób, sufletu czekoladowego, czekoladowych lawaszów z masłem orzechowym i cytrynowych ciastek budyniowych.

Jeśli nie masz ramekinów, możesz użyć foremek do muffinek. Posmaruj 6 foremek do muffinów i posyp kakao w proszku, aby zapobiec przywieraniu lawowych ciastek. Ponieważ ciastka lawowe będą nieco mniejsze, otrzymasz 6 ciastek lawowych zamiast 4. Piecz w temperaturze 425°F (218°C) przez 8-10 minut. Za pomocą łyżki wyjmij ciastka z foremki i ułóż je na talerzach do góry dnem.

Opcjonalne dodatki do czekoladowych ciastek z lawą

Po przełożeniu ciepłych lawowych ciastek na talerze zaczyna się prawdziwa zabawa! Tak wiele dodatków wspaniale komponuje się z tymi czekoladowymi ciastkami. Oto kilka z naszych ulubionych:

  • lody
  • ganache czekoladowe
  • ganache czekoladowe z czerwonego wina
  • roztopione masło orzechowe
  • solony karmel
  • bita śmietana
  • bita śmietanamokka z naszego przepisunaciasto czekoladowe bez mąki
  • posypki
  • świeże jagody
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciastka czekoladowe z lawą

★★★★★ 4.9 z 101recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 14
  • minut
  • Czas całkowity: 25 minut
  • Wydajność: 4 lub 6 ciastek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Oto jak zrobić niewiarygodnie dekadenckie domowe czekoladowe ciastka z lawą!


Składniki

  • 6 uncji (170g) wysokiej jakości półsłodkiej czekolady*
  • .
  • 1/2 szklanki (115g; 1 kostka) niesolonego masła
  • 1/4 szkl anki (31g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szklanki (60g) cukru pudru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka*
  • opcjonalnie na polewę:
lody, maliny i/lub syrop czekoladowy

Instrukcje

  1. Cztery 6-uncjowe ramekiny spryskamy nieprzywierającym sprayem do gotowania i posypiemy kakao w proszku. Dzięki temu ciastka bez problemu wyjdą z ramek po odwróceniu ich na talerz w kroku 7. *Możesz też spryskać połowę 12-tu foremek do muffinów i oprószyć je kakao w proszku. Jeśli pieczesz w formie do muffinów, z przepisu wyjdzie 6 ciastek.
  2. Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C).
  3. Grubo posiekać czekoladę. Umieścić masło w średniej wielkości żaroodpornej misce, a następnie dodać na wierzch posiekaną czekoladę. Podgrzewać w mikrofalówce na wysokim ogniu co 10 sekund, mieszając po każdej z nich, aż do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Odstawić na bok.
  4. Ubij mąkę, cukier puder i sól razem w małej misce. W innej małej misce ubij jajka i żółtka do połączenia. Wlej mieszaninę mąki i jajek do miski z czekoladą. Powoli wymieszaj wszystko razem za pomocą gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki. Jeśli pojawią się jakieś grudki, delikatnie użyj trzepaczki, aby się ich pozbyć. Ciasto będzie lekko gęste.
  5. Łyżeczką nakładaj równomiernie ciasto czekoladowe do każdej przygotowanej ramekiny lub muffinki.
  6. Umieść ramekiny na blasze do pieczenia i piecz przez 12-14 minut, aż boki będą twarde i zwarte - wierzch nadal będzie wyglądał na miękki. *Jeśli pieczesz w formie do muffinów
  7. , ciastka potrzebują tylko około 8-10 minut.
  8. Pozostawić do ostygnięcia na 1 minutę, następnie przykryć każde z nich odwróconym talerzem i odwrócić na drugą stronę. Użyj rękawicy do piekarnika, bo te ramekiny są gorące! Ciastka powinny łatwo dać się wyjąć z ramekinów. *Jeśli użyłeś formy do muffinów
  9. , użyj łyżki, aby uwolnić placki z formy i umieść każdy z nich do góry nogami na talerzach.
  10. Dodaj dodatki. Podawaj natychmiast.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Ciasto można przygotować od kroku 4. Przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 2 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej przed kontynuowaniem kroku 5. Możesz zamrozić upieczone ciastka lawa do 3 miesięcy. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  3. Narzędzia specjalne:
  4. Szklane miski do mieszania, trzepaczka Rainbow, patelnia do muffinów, ramekiny i czekolada Baker's Chocolate
  5. Czekolada:
  6. Upewnij się, że używasz wysokiej jakości czekolady, a nie wiórków czekoladowych. Nie będziesz miał dużo "lawy" z wiórkami czekoladowymi! Proponuję wysokiej jakości czekolady do pieczenia bary sprzedawane w alei do pieczenia, takich jak Baker's, Ghirardelli, Nestle, lub Lindt. Wszystkie one są zazwyczaj sprzedawane w 4 uncji barów, więc trzeba będzie 1 i 1/2 barów w sumie.
  7. Jajka:
Do tego przepisu potrzebujesz 2 całe jajka plus dodatkowo 2 żółtka. (Użyj 2 dodatkowe białka w omlecie lub w każdym z moich przepisów z białek jaj). Po 10-14 minutach w tak gorącym piekarniku, jajka powinny być upieczone do temperatury 160°F, która jest uznawana za bezpieczną do spożycia. Jeśli jesteś zaniepokojony, możesz zmierzyć temperaturę, aby się upewnić!

Słowa kluczowe:

chocolate lava cake, lava cake

Przepisy powiązane

  • Ciasto czekoladowe bez mąki (z bitą śmietaną Mocha)
  • Ciasto czekoladowe
  • Czekoladowe ciastka lawowe z masłem orzechowym
  • Czekoladowe ciastka krówki dla 2 osób


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę