Granola klonowo-migdałowa

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Uwielbiam domowej roboty granolę. Peanut Butter Cup Granola, Nutella Granola, PB&J Granola, lista jest dłuższa. To, co najbardziej kocham w granoli to ogromne kawałki. Te wielkie chrupiące klastry, które zajmują całą łyżkę? Najlepsze!

Postanowiłam upiec przepis na granolę CLUSTER pełną moich ukochanych dużych kawałków. Dodając trochę mąki pszennej + migdałowej, udało mi się trochę bardziej związać płatki owsiane. Dorzuciłam też trochę pokrojonych migdałów dla tekstury i trochę kleistych rzeczy: syrop klonowy, brązowy cukier + ekstrakt waniliowy. I bonus! Są całkowicie wegańskie.

Upiekłam mieszankę owsianą tak, jakby to były zwykłe batoniki granola - dociskając w naczyniu do pieczenia, a nie rozkładając na blasze - i połamałam batoniki na klastry, gdy kończyły się w piekarniku. 50 minut później batoniki były chrupiące i sprawiły, że w mojej kuchni pachniało jak w piekarni.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Granola klonowo-migdałowa

  • Autorka: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 45 minut
  • Wydajność: 5 filiżanek
  • Kategoria: Przekąski
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Obfite, zdrowe i pełnowartościowe klonowo-migdałowe kuleczki granoli!


Składniki

  • 3 filiżanki staromodnych płatków owsianych
  • 1/2 szkl anki mąki migdałowej*
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3/4 szkl anki pokrojonych migdałów
  • 1/3 oleju roślinnego lub roztopionego olejukokosowego
  • 1/2 szkl anki jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki czysty syrop klonowy
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Domowej roboty mąka migdałowa

  1. Wsyp 1/2 szklanki migdałów do robota kuchennego lub blendera. Zmiksuj je kilka razy, aż będą drobno zmielone. Nie pozwól, aby mielenie trwało zbyt długo, ponieważ w przeciwnym razie orzechy uwolnią zbyt wiele olejków i staną się pastowate (a tego właśnie byś chciał, gdybyś robił masło migdałowe).
  2. Kiedy orzechy są już zmielone, przesiej je przez sitko. Większe kawałki, które się nie zmieliły, można zmielić ponownie.

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 300°F (149°C). Formę do pieczenia o wymiarach 9×13 wyłożyć papierem pergaminowym. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę migdałową, mąkę pszenną, migdały i sól. Równomiernie wlać olej rzepakowy i wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Połącz syrop klonowy i ciemnobrązowy cukier w średnim garnku na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Wlać cukier/mieszankę klonową do mieszanki owsianej i mieszać, aż wszystko zacznie się łączyć. Rozbij wszystkie grudki i upewnij się, że mokre składniki równomiernie pokrywają suche. Granola będzie BARDZO lepka.
  4. Wciśnij do przygotowanej formy do pieczenia, spłaszczając wierzch, aby był idealnie równy. Ja użyłam spodu szpatułki (spryskanej sprayem zapobiegającym przywieraniu), aby spłaszczyć wierzch.
  5. Piec przez 40 minut, obracając blachę co 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut. Pokrój na kwadraty i połam na mniejsze kawałki - granola będzie gorąca, więc uważaj! Wrzuć klastry z powrotem do formy i piecz je jeszcze przez 10 minut w temperaturze 300°F (149°C).
  6. Wyjmij z piekarnika i pozwól klastrom całkowicie ostygnąć - upewnij się, że studzą się bez przykrycia, ponieważ powietrze pomoże im uzyskać przyjemną chrupkość. Smacznego!

Uwagi

  1. Mąkamigdałowa: Zobacz powyżej, jak zrobić domową mąkę migdałową. 1/2 filiżanki migdałów = trochę więcej niż 1/2 filiżanki mąki migdałowej. Wszelkie resztki mąki mogą być spożywane - ja wrzuciłem moje do smoothie!

Słowa kluczowe: klon migdałowy granola clusters

Przepisy powiązane

  • Granola klonowo-migdałowo-żurawinowa
  • (wegańska) Granola klonowa z orzechami pekanowymi
  • Jagodowo-migdałowe batoniki przekąskowe
  • Waniliowa Granola Migdałowa


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Miękkie precelki