Gigantyczne ciasto cynamonowe

image
Przejdź do przepisu

Naucz się, jak zrobić gigantyczne

ciasto cynamonowe, używając mojego łatwego, 7-składnikowego ciasta cynamonowego i mieszając je w jedno duże ciasto. Polewamy je waniliowym lukrem, aby uzyskać wyjątkowo zabawne i odpustowe śniadanie, Wielkanoc, Dzień Matki, Dzień Ojca lub świąteczny brunch. Dzieci to uwielbiają! (Ok, dorośli też).

Ten przepis powstał we współpracy z Red Star Yeast.

Jeśli znajdziesz się (1) z gigantyczną tęsknotą za cynamonowymi bułeczkami, (2) znudzony i szukający zabawnego projektu do pieczenia, i/lub (3) w potrzebie FUN przyjaznego rodzinie śniadania, brunchu lub deseru - mam właśnie ten przepis. Pierwotnie opublikowałam to gigantyczne ciasto cynamonowe

kilka lat temu i po zrobieniu go 7,938x od tego czasu (oczywiście w przybliżeniu), postanowiłam dodać kilka aktualizacji. Teraz jest jeszcze lepsze!

Odkryj nowe zdjęcia, dodatkowe uwagi do przepisu i video tutorial, który pomoże Ci zagwarantować mega cynamonowy sukces. Bo jeśli masz zamiar zrobić cynamonowe bułeczki, równie dobrze możesz zrobić najlepsze, najbardziej gigantyczne cynamonowe bułeczki w historii. Nie da się tego nie kochać.

Dlaczego pokochasz to gigantyczne ciasto cynamonowe?

  • To cynamonowe bułeczki wielkości twojej głowy.
  • Wymaga tylko 1 krótkiego odpoczynku i 1 długiego wyrastania. (Nie 2 wyrastania!)
  • Nie wymaga specjalnych narzędzi.
  • Idealny dla początkujących drożdżowców.
  • Dzieci uwielbiają pomagać w zwijaniu.
  • Zabawa do zjedzenia.
  • Polane waniliowym lukrem.
  • Powtarzam: to cynamonowa bułka wielkości twojej głowy.

Idealne dla początkujących na drożdżach

Uwielbiasz domowe bułeczki cynamonowe, ale denerwujesz się przed pieczeniem z drożdżami? Kiedyś też tak myślałam, ale moje łatwe bułeczki cynamonowe całkowicie zmieniły moje nastawienie. Wymagają one tylko jednego krótkiego okresu odpoczynku i jednego długiego wyrastania, w przeciwieństwie do dwóch długich okresów wyrastania, jak moje cynamonowe bułeczki na noc. Te same puszyste cynamonowe bułeczki, ale w o połowę krótszym czasie. Do dzisiejszego ciasta użyjemy bardzo podobnego przepisu na bułeczki cynamonowe.

Oto moja rada numer 1:

do wypieku chleba używam wyłącznie drożdży Red Star i zawsze polecam czytelnikom, aby robili to samo. Niezawodne drożdże, takie jak Platinum Yeast od Red Star, to gwarancja sukcesu. Są to drożdże instant, co pozwala skrócić czas wyrastania ciasta. Co więcej, ich staranna formuła wzmacnia ciasto i sprawia, że praca z drożdżami jest prosta. A prostota, zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba, jest zawsze dobra.

Podsumowując:

Polecam drożdże Platinum marki Red Star w tym cieście z bułką cynamonową.

Film instruktażowy: Gigantyczne ciasto cynamonowe


Jak zrobić gigantyczne ciasto cynamonowe?

  1. Przygotuj ciasto:
  2. Składniki są dość standardowe: mąka, cukier, sól, drożdże, mleko, masło i jajko. Podgrzej masło i mleko razem. Następnie wymieszaj lub ubij mieszankę mleka do suchych składników, a następnie dodaj jajko. Po wymieszaniu, ciasto jest gotowe do wyrabiania. Zauważysz, że użyłam całego mleka (bez wody) i *nieco* więcej masła niż w moim przepisie na łatwe bułeczki cynamonowe. Chciałam uzyskać bogatsze ciasto na te cynamonowe bułeczki. Takie same wspaniałe rezultaty.
  3. Zagniećciasto:
  4. Możesz użyć miksera lub rąk do zagniecenia ciasta. Obejrzyj jak zagniatam ciasto rękami na powyższym filmie instruktażowym. Kiedy skończysz wyrabiać ciasto, przykryj je i pozostaw na około 30 minut. W tym czasie ciasto nie urośnie, ale dzięki temu gluten się rozluźni, co znacznie ułatwi jego formowanie.
  5. Wypełnij i uformuj ciasto cynamonowe:
  6. Tutaj zaczyna się zabawa! Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 15×12 cali. Rozsmaruj zmiękczone masło na wierzchu, a następnie posyp brązowym cukrem i cynamonem. Używając ostrego noża lub noża do pizzy, pokrój ciasto na 6 poziomych pasów. (Każdy z nich ma 15 cali długości.) Zwinąć 1 pasek i umieścić na natłuszczonej patelni. Pozostałe 5 pasków zwinąć wokół środkowej rolki, zaczynając każdy pasek od końca poprzedniego, aby powstała jedna duża rolka cynamonowa. Część nadzienia może wylać się podczas podnoszenia pasków, więc po prostu posyp nim ciasto, gdy skończysz je formować.
  7. Wyrastanie:
  8. Pozwól uformowanemu ciastu wyrosnąć do podwojenia rozmiaru, około 1-2 godzin. Pamiętaj, że jest to jedyny wymagany czas wyrastania!
  9. Upiec:
  10. Gdy gigantyczne ciasto cinnamon roll będzie już puszyste, piecz aż do uzyskania złotego koloru.
  11. Skropić lukrem waniliowym:
Ubij cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Posmaruj ciepłe ciasto.

Ciasto cynamonowe krok po kroku Zdjęcia

Wymieszaj razem suche składniki. Podgrzej razem masło i mleko.

Wlać mokre składniki do suchych, dodać jajko i ubić na lekko miękkie ciasto. (Jeśli nie masz miksera, możesz wyrobić to ciasto ręcznie).

Zagnieść ciasto, a następnie pozostawić je na około 30 minut.

Rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj wierzch zmiękczonym masłem.

Posypać mieszanką brązowego cukru i cynamonu, a następnie pokroić na 6 pasków. Zwinąć 1 pasek.

Umieść na natłuszczonej patelni. Pozostałe paski zwinąć wokół niego.

Przed pieczeniem pozwól uformowanemu ciastu urosnąć aż do uzyskania puszystości:

3 Pomocne wskazówki

  1. Najlepsza patelnia do użycia:
  2. Polecam 9-calowe okrągłe naczynie do pieczenia lub tortownicę.
  3. Trzymaj ją płasko:
  4. Podczas pieczenia gigantycznego ciasta cinnamon roll, niektóre miejsca mogą podnieść się bardziej niż inne. Jest to całkowicie normalne i oczekiwane od czegoś tak dużego! Wystarczy wyjąć patelnię z piekarnika i grzbietem łopatki docisnąć miejsca, które podnoszą się wyżej niż inne, aby utrzymać je na równym poziomie.
  5. Nie masz całego ranka, aby spędzić nad tym ciastem?
Możesz przygotować ciasto na noc przed pieczeniem. Jest to wspaniały sposób na zaoszczędzenie czasu rano, abyś mógł obudzić się i zjeść wcześniej! Zapoznaj się z moimi instrukcjami dotyczącymi przygotowania ciasta na noc, które znajdziesz w przepisie poniżej.

Zajrzyjmy do środka

Aby służyć, pokrój gigantyczną roladę cynamonową jak tradycyjne ciasto. Alternatywnie, możesz go rozwinąć i pozwolić każdemu spróbować, tak jak to się robi z małpim chlebem. Hej, dobrze jest się bawić jedzeniem raz na jakiś czas. A teraz idźcie zrobić ciasto!!!

Przewodnik po

pieczeniu z dro

żdżamiPrzy

każdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z tego przewodnika. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Gigantyczne ciasto cynamonowe

★★★★★ 5 z 52opinii
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Wydajność: jedno 9-calowe ciasto
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Naucz się, jak zrobić piękne, puszyste i zabawne ciasto cynamonowe używając mojego sprawdzonego w kuchni przepisu na ciasto kruche. Zanim zaczniesz, zapoznaj się z filmem instruktażowym powyżej i uwagami dotyczącymi przepisu poniżej.


Składniki

  • 2 i 3/4 szklanki (344g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby
  • 1/4 szkl anki (50g) granulowanego cukru
  • 1 łyże czka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki Drożdży Platinum firmy Red Star (1
  • standardowa paczka)*.
  • 3/4 szkl anki (180ml) mleka pełnego
  • 1/4 szkl anki (4 łyżki stołowe; 60g) niesolonego masła
  • 1 duże jajko
, w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 1/4 szklanki (4 łyżki stołowe; 60g) niesolonego
  • masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/4 fil iżanki (50g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru lub cukru granulowanego
  • 1 łyżka stołowa mielonego cynamonu

Lukier waniliowy

  • 1 filiżanka (120g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe (30ml) mleka lub ciężkiej śmietany
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto:
  2. Ubij razem mąkę, cukier, sól i drożdże. Odstawić na bok. Podgrzej mleko i masło razem w mikrofalówce, aż masło się rozpuści i mieszanka będzie ciepła w dotyku, pomiędzy 100-110°F, 38-43°C. Wlej ciepłe mleko do suchych składników. Dodać jajko. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w hak do ciasta lub łopatkę, lub używając gumowej szpatułki i mieszając ręcznie, ubijaj/miksuj mieszankę, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy delikatnie odchodzi od ścianek miski. Jeśli ciasto jest dość klejące, dodaj 2-4 dodatkowe łyżki mąki. (Pamiętaj, że chcesz, aby ciasto było bardziej miękkie).
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Lekko oprószonymi mąką dłońmi ugniataj ciasto przez 3 minuty (aby zobaczyć, jak ugniatam ciasto, obejrzyj mój filmik powyżej). Jeśli wolisz użyć miksera do wyrabiania ciasta, ubijaj je na niskich obrotach przez 3 minuty. Po wyrobieniu ciasta, szturchnij je palcem - jeśli powoli odbija się, ciasto jest gotowe do następnego kroku. Jeśli nie, zagniataj dalej.
  4. Uformuj ciasto w kulę na swojej powierzchni roboczej. Przykryj ją czystym ręcznikiem, folią aluminiową lub folią plastikową, a następnie pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Alternatywnie, kula ciasta może odpocząć w przykrytej i lekko natłuszczonej misce do mieszania.
  5. Przygotuj nadzienie:
  6. Po 30 minutach, użyj wałka, aby rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 15×12 cali. Równomiernie rozprowadź zmiękczone masło na wierzchu. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp nim całe posmarowane masłem ciasto.
  7. Nasmarować 9-calowe okrągłe naczynie do pieczenia lub tortownicę masłem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  8. Uformuj ciasto na bułeczki cynamonowe:
  9. Zobacz tutorial wideo i moje zdjęcia krok po kroku powyżej dla wizualizacji tego kroku kształtowania. Używając bardzo ostrego noża lub noża do pizzy, pokrój ciasto na sześć pasków o szerokości 2 cali. Zwinąć jeden pasek i umieścić go na środku patelni. Zwinąć pozostałe 5 pasków wokół środkowej rolki, zaczynając każdy pasek od końca poprzedniego, aby uzyskać jedną dużą rolkę cynamonową. Część nadzienia może się rozlać podczas podnoszenia pasków, więc po prostu posyp nim wierzch ciasta, gdy skończysz je formować.
  10. Przykryj luźno ciasto folią aluminiową lub plastikową i pozostaw do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na 1-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Wskazówka:
  11. Wyrastanie w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj w porządku, ale w szczególnie zimny dzień, rozgrzej piekarnik do 150°F (66°C). Wyłącz piekarnik, włóż uformowane ciasto do środka i pozostaw drzwiczki lekko uchylone. To będzie ciepłe środowisko dla Twojego ciasta, które będzie rosło. Po około 30 minutach, zamknij drzwiczki piekarnika, aby zatrzymać powietrze w środku wraz z rosnącym ciastem. Kiedy podwoi swoją objętość, wyjmij z piekarnika).
  12. Upiec:
  13. Po tym jak ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Piec przez 30-35 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Jeśli zauważysz, że wierzch lub brzegi brązowieją zbyt szybko, przykryj ciasto folią aluminiową. Podczas pieczenia gigantycznego ciasta cynamonowego, niektóre miejsca mogą się podnieść bardziej niż inne. Jest to całkowicie normalne i spodziewane po czymś tak dużym. Wystarczy wyjąć blachę z piekarnika i grzbietem łopatki docisnąć miejsca, które rosną wyżej niż inne, aby utrzymać je na równym poziomie. Wrócić do pieczenia.
  14. Gotowe ciasto cynamonowe wyjąć z piekarnika i studzić w formie na drucianym stojaku przez 10 minut. W międzyczasie, zrób lukier.
  15. Zrób lukier:
  16. Składniki na lukier ubij razem. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy lukier, wsyp więcej cukru pudru. Jeśli chcesz uzyskać rzadszy lukier, wlej więcej mleka lub śmietany. Polej ciepłe ciasto i podawaj.
  17. Ciasto cynamonowe najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym zostało przygotowane, ale pozostanie świeże, szczelnie przykryte, do 4 dni w lodówce.

Uwagi

  1. Instrukcje na noc:
  2. Na noc przed podaniem przygotuj ciasto cynamonowe do kroku 6. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Następnego dnia rano wyjąć z lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na blacie, przykryte, przez 1-2 godziny przed kontynuowaniem kroku 8.
  3. Instrukcja zamrażania:
  4. Pieczone ciasto cynamonowe bułeczki można zamrozić do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i ogrzać przed smakiem. Możesz również zamrozić nie upieczone ciasto cynamonowe i oto jak: piecz ciasto w kroku 8 tylko przez około 10 minut. Ostudź całkowicie, a następnie przykryj szczelnie i zamroź. Aby rozmrozić i upiec ciasto, wyjmij je z zamrażarki i włóż do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Przed podaniem dokończ pieczenie.
  5. Drożdże:
  6. Platinum Yeast firmy Red Star to drożdże instant. Możesz użyć aktywnych drożdży suchych zamiast nich. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, wbij drożdże do ciepłej mieszanki masła i mleka zamiast do suchych składników. (Jeśli zapomnisz to zrobić i dodasz aktywne suche drożdże do suchych składników, ciasto nadal będzie w porządku - zaufaj mi). Czas wyrastania będzie nieco dłuższy, jeśli użyjesz aktywnych drożdży suchych. Sprawdź mój Przewodnik po pieczeniu z drożdżami, aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
  7. Lukier:
I oryginalnie topped ten gigantyczny cinnamon roll ciasto z wanilii klon lukier. Wystarczy zastąpić 1 łyżkę mleka / śmietany z czystego syropu klonowego. Jeśli chcesz, aby lukier o smaku kawy, zastąpić wszystkie mleka / śmietany z mocnym parzonej czarnej kawy.

Słowa kluczowe:

ciasto cynamonowe, gigantyczna bułka cynamonowa

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka cynamonowe
  • Wielkie gigantyczne bułeczki cynamonowe
  • Łatwe bułeczki cynamonowe od podstaw
  • Domowe bułeczki cynamonowe (z opcją przenocowania)

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły