Rzucam Wam dzisiaj wyzwanie!!!
Nie, nie pieczemy ciasta, ciasteczek, muffinek ani nie robimy obiadu. Chociaż jeśli na kolację będzie ganache czekoladowe z czerwonym winem, to mogę dostać zaproszenie?
Spójrzcie tylko na to. Jest tak bogaty, gęsty, ciemny i przepyszny, jak tylko można sobie wyobrazić. Wykonany z najważniejszych składników życia, takich jak śmietana, czekolada, masło, cukier i czerwone wino - ten ganache jest tak poręczny, wszechstronny i cudowny, jak zwykły ganache czekoladowy lub solony karmel. Można go używać do wszystkiego.
Albo zapomnieć o tym wszystkim i po prostu zjeść go łyżką. Każda pora jest dobra na czekoladowe ganache z czerwonego wina.
Zajmie Ci to nie więcej niż 15 minut, wliczając w to posiekanie czekolady. Wystarczy zagotować na kuchence ciężką śmietanę, czerwone wino, cukier i kakao w proszku, a następnie dodać czekoladę, masło i odrobinę soli. Masło nie tylko dodaje smaku, ale pomaga (1) zagęścić ganache i (2) utrzymać jego gładkość.
Mówiąc o siekaniu czekolady! Najlepszym narzędziem do tego jest duży ząbkowany nóż. Żłobienia pomogą ci usunąć twardą jak skała czekoladę. Będziesz potrzebował 8 uncji czekolady i bardzo polecam czekoladę dobrej jakości. Ja używam dwóch 4 uncjowych tabliczek marki Baker's. Ja zazwyczaj kupuję czekoladę Baker's lub Ghirardelli. Obie znajdziesz w dziale z produktami do pieczenia.
Podobnie jak zwykły ganache czekoladowy, jest rzadszy, gdy jest ciepły i suuuuuper gęsty, gdy ostygnie. Daj mu godzinę lub dwie, a będzie wystarczająco gęsty, aby oblać/wypełnić ciasta i babeczki. ????
Ten czekoladowy ganache nie jest wybredny. Szczerze mówiąc, po prostu użyj swojego ulubionego wina! Ja robiłam go z merlot, cabernet i pinot noir. Uwielbiam je wszystkie. Jeśli lubisz je pić, będziesz się nim cieszyć jako czekoladowym ganache.
I to jest moja ulubiona część tego wszystkiego!!! Wylany na wierzch lodów, lekko twardnieje w jedną z tych magicznych czekoladowych skorupek. ????
I PS:
Mini czekoladowe ciasto Bundt na górze posta? To mój przepis na czekoladowe babeczki upieczone w mojej mini bundtowej patelni. Piekłam je przez 20-22 minuty w temperaturze 350°F (177°C). Wypełnij ją w 2/3. Z podanych składników wychodzi około 6-7 babeczek. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychJedwabisty, gęsty, bogaty i gładki sos czekoladowy z dodatkiem czerwonego wina. Ten czekoladowy ganache jest wyśmienity do lodów, ciast, babeczek, tortów i nie tylko!