Ganache czekoladowe z czerwonego wina

image
Przejdź do przepisu

Rzucam Wam dzisiaj wyzwanie!!!

Nie, nie pieczemy ciasta, ciasteczek, muffinek ani nie robimy obiadu. Chociaż jeśli na kolację będzie ganache czekoladowe z czerwonym winem, to mogę dostać zaproszenie?

Spójrzcie tylko na to. Jest tak bogaty, gęsty, ciemny i przepyszny, jak tylko można sobie wyobrazić. Wykonany z najważniejszych składników życia, takich jak śmietana, czekolada, masło, cukier i czerwone wino - ten ganache jest tak poręczny, wszechstronny i cudowny, jak zwykły ganache czekoladowy lub solony karmel. Można go używać do wszystkiego.

I mam na myśli WSZYSTKO:

  • nakładane łyżką na lody
  • dip do owoców, a nawet sera
  • skropione na cieście czekoladowym bez mąki (zrób to!)
  • ułożony warstwowo w trifles
  • włożony pomiędzy ciasteczka
  • posmarować ciasteczka brownies
  • polewa/wypełnienie do babeczek
  • łyżeczką na serniku z małej porcji!
  • posypany na ciasto ręczne, anielskie ciasto, ciasto francuskie, czerwone aksamitne ciasto, ciasteczkową pizzę
  • wlej do słoika i podaruj swojej walentynce ♥

Albo zapomnieć o tym wszystkim i po prostu zjeść go łyżką. Każda pora jest dobra na czekoladowe ganache z czerwonego wina.

Zajmie Ci to nie więcej niż 15 minut, wliczając w to posiekanie czekolady. Wystarczy zagotować na kuchence ciężką śmietanę, czerwone wino, cukier i kakao w proszku, a następnie dodać czekoladę, masło i odrobinę soli. Masło nie tylko dodaje smaku, ale pomaga (1) zagęścić ganache i (2) utrzymać jego gładkość.

Mówiąc o siekaniu czekolady! Najlepszym narzędziem do tego jest duży ząbkowany nóż. Żłobienia pomogą ci usunąć twardą jak skała czekoladę. Będziesz potrzebował 8 uncji czekolady i bardzo polecam czekoladę dobrej jakości. Ja używam dwóch 4 uncjowych tabliczek marki Baker's. Ja zazwyczaj kupuję czekoladę Baker's lub Ghirardelli. Obie znajdziesz w dziale z produktami do pieczenia.

Podobnie jak zwykły ganache czekoladowy, jest rzadszy, gdy jest ciepły i suuuuuper gęsty, gdy ostygnie. Daj mu godzinę lub dwie, a będzie wystarczająco gęsty, aby oblać/wypełnić ciasta i babeczki. ????

Jakiego czerwonego wina użyć?

Ten czekoladowy ganache nie jest wybredny. Szczerze mówiąc, po prostu użyj swojego ulubionego wina! Ja robiłam go z merlot, cabernet i pinot noir. Uwielbiam je wszystkie. Jeśli lubisz je pić, będziesz się nim cieszyć jako czekoladowym ganache.

I to jest moja ulubiona część tego wszystkiego!!! Wylany na wierzch lodów, lekko twardnieje w jedną z tych magicznych czekoladowych skorupek. ????

I PS:

Mini czekoladowe ciasto Bundt na górze posta? To mój przepis na czekoladowe babeczki upieczone w mojej mini bundtowej patelni. Piekłam je przez 20-22 minuty w temperaturze 350°F (177°C). Wypełnij ją w 2/3. Z podanych składników wychodzi około 6-7 babeczek. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ganache czekoladowe z czerwonego wina

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 5 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 15 minut
  • Wydajność: 1 i 1/2 szklanki
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Gotowanie
  • Kuchnia: Francuska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jedwabisty, gęsty, bogaty i gładki sos czekoladowy z dodatkiem czerwonego wina. Ten czekoladowy ganache jest wyśmienity do lodów, ciast, babeczek, tortów i nie tylko!


Składniki

  • 3/4 szkl anki (180ml) gęstej śmietany
  • 3/4 szkl anki (180ml) ulubionego czerwonego wina (ja używam pinot noir)*.
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej(8g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki (100g) granulowanego cukru
  • 2 czterouncjowe tabliczki(226 g) półsłodkiej czekolady, grubo posiekanej*.
  • 1/4 szklanki(4 łyżki stołowe; 60g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/8 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Śmietanę, wino, kakao w proszku i cukier ubijemy w małym rondelku na średnim ogniu. Gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Zdejmiemy z ognia, wmieszamy czekoladę, masło i sól. Dopraw do smaku. Dodaj szczyptę więcej soli, jeśli chcesz.
  2. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut przed użyciem jako cienki ganache. Ganache zgęstnieje w trakcie chłodzenia, więc jeśli chcesz użyć go do polania ciast i babeczek, włóż go do lodówki na kilka godzin.
  3. Resztki ganache przechowuj w lodówce pod przykryciem do 10 dni. Aby ponownie go rozrzedzić, podgrzej w mikrofalówce przez 10-20 sekund.

Uwagi

  1. Wino: Merlot jest wspaniałym wyborem. Cabernet jest wielki, zbyt. Ja użyłem pinot noir. Szczerze mówiąc każdy czerwony, który osobiście lubisz pić będzie działać.
  2. Czekolada: Użyj prawdziwej, wysokiej jakości czekolady. Można znaleźć 4 uncji bary do pieczenia w alei do pieczenia. Lubię używać Ghirardelli lub Baker's marki. Można użyć 8 uncji jakości wiórków czekoladowych zamiast, ale ganache nie będzie tak gładka. Aby uzyskać ciemniejszy smak, użyj gorzkiej lub nawet niesłodzonej czekolady.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z białej czekolady Red Velvet
  • Czekoladowy kremowy lukier serowy
  • Ulubiony krem czekoladowy
  • Ciasteczka czekoladowe Red Velvet

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły