Dyniowa zapiekanka z tostów francuskich

image
Przejdź do przepisu

Ta dyniowa zapiekanka tostowa

łączy w sobie kilka najlepszych składników sezonu, takich jak dynia, brązowy cukier, cynamon i pekany. Wylej gładką i gęstą masę dyniową na kostki chleba chałwowego (lub innego dowolnego bochenka), a następnie pokryj ją okruchami pekanów z brązowym cukrem. To niezapomniane danie jest doskonałe o poranku i można je przygotować poprzedniego dnia, więc jest wygodne na brunch z okazji Święta Dziękczynienia lub inny pracowity jesienny poranek.

Sezon na jesienne wypieki już trwa, a my przygotowujemy całkiem rozkoszne śniadanie! A może powinniśmy powiedzieć, że deser w stylu śniadania? Bo tak naprawdę zapiekanka z francuskich tostów to deser, który jemy zaraz po przebudzeniu. Dzień dobry!


Informacje szczegłowePonocna dyniowa zapiekanka z tostami francuskimi

  • Smak: Każda porcja dzisiejszej dyniowej zapiekanki z tostów francuskich smakuje jak dyniowe bułeczki cynamonowe z syropem klonowym na wierzchu. I nawet nie trzeba było zadzierać z drożdżami (jeśli używasz kupnego chleba!). Chociaż mam miękką plamę dla tej zapiekanki tostowej z jagodami, te ciepłe smaki przypraw, orzechów pekan i dyni są szczególnie satysfakcjonujące i mam przeczucie, że Tobie też będą smakować.
  • Tekstura: Jeśli łakniesz tekstury, zakochasz się w każdym słodkim i przyprawionym kęsie tego przypominającego pudding chleba śniadania. Zgodnie z instrukcją w przepisie poniżej, jeśli pozwolisz chlebowi nieco stężeć przed złożeniem zapiekanki, wchłonie on więcej kremu dyniowego. Oznacza to, że każdy kęs będzie gęsty, miękki i zwarty, a nie puszysty, mokry i rozmiękły. To ogromna różnica w konsystencji! Ważne jest również, aby wybrać wysokiej jakości chleb, a moje zalecenia znajdują się w następnej sekcji.
  • Łatwość: Jeśli nigdy nie zrobiłeś francuski tosty zapiekanki przed, będziesz zachwycony, aby przeczytać, że proces jest bardzo, bardzo proste. W rzeczywistości, wybierając, który bochenek chleba do wykorzystania może być najtrudniejsza część przepisu! Nie musisz stać nad kuchenką i gotować każdej porcji z osobna - raczej wszystko jest w naczyniu do zapiekanek i możesz przygotować wszystko poprzedniego dnia. (Zapiekanka z francuskich tostów smakuje lepiej, jeśli zdrzemnie się przed pieczeniem. Jak wygodne, bo będziesz spał też)!

Najlepszy chleb do dyniowej zapiekanki z tostów francuskich

Zacznij od wspaniałego chleba. Chleb jest głównym składnikiem każdej zapiekanej zapiekanki z tostów francuskich, więc nie skąpić tutaj. Cienkie kromki białego chleba nie zrobią zapiekanki żadnych przysług, ponieważ nie są w stanie wchłonąć nadmiaru wilgoci z kremu - całe danie będzie smakować płasko, wilgotno i mokro. Polecam mocny, aromatyczny chleb, taki jak chałka, chleb francuski, brioszka, a nawet ten domowy chleb rzemieślniczy. Chleb chałkowy jest moim numerem jeden i zazwyczaj kupuję bochenek w lokalnej piekarni. Nie krępuj się użyć domowego lub kupionego w sklepie.

  • Czy mogę użyć chleba na zakwasie? Tak. Chleb na zakwasie jest cudownie mocny i aromatyczny, więc jest doskonałym wyborem do dyniowej zapiekanki tostowej.

Nieco starzejący się chleb. Kiedy masz już odpowiedniej jakości chleb, pozwól mu odleżeć kilka godzin, aby nieco zwiędł. Podobnie jak moja kiełbasa ziołowa i farsz jabłkowy lub zapiekanka śniadaniowa z bajgli, zapiekanka z tostów francuskich jest najlepsza, gdy chleb jest nieco czerstwy. Pokrój chleb na 1-calowe kostki, a następnie pozostaw go bez przykrycia na kilka godzin lub do jednego dnia. Im mniej wilgoci w chlebie, tym więcej kremu dyniowego może wsiąknąć!

Więcej porad dotyczących robienia najlepszej dyniowej zapiekanki z tostów francuskich

  • Doskonały krem z dyni. Bajecznie bogaty i przyprawiony krem powstaje dzięki trzepaczce, misce do mieszania i kilku podstawowym składnikom. Podczas testowania tego przepisu, użyłam mieszanki mleka i śmietany (ponieważ uwielbiam ją w cieście dyniowym), ale zapiekanka okazała się zbyt gęsta i ciężka. W razie potrzeby możesz użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bez nabiału, ale ja polecam pełne mleko, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję.
  • Pozwól mu nasiąknąć. W porównaniu do zwykłych tostów francuskich, w których kromki chleba zanurza się szybko przed pieczeniem, pieczone tosty francuskie wymagają dłuższego czasu namaczania. W rzeczywistości, z wiekiem stają się jeszcze lepsze! Im bardziej chleb nasiąknie kremem, tym krócej zapiekanka będzie się piec (sprawdź po 45 minutach, zgodnie z instrukcją poniżej) i tym mniej rozmoknie w smaku. Zalecam przechowywanie w lodówce przez co najmniej 3 godziny i do 1 dnia.
  • Przygotuj kruszonkę z wyprzedzeniem i nałóż na wierzch tuż przed pieczeniem. Przygotuj brązową polewę pekanową z brązowym cukrem z wyprzedzeniem, aby mogła schłodzić się w lodówce. Pamiętaj, że polewy kruszonkowe są ciężkie od masła, co oznacza, że szybko rozpływają się w piekarniku. Im zimniejsza jest polewa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się rozpuści i zniknie w zapiekance. Aby zapobiec rozmiękaniu, posyp kruszonkę na wierzchu tuż przed pieczeniem. Do przygotowania polewy kruchej potrzebne jest jedyne specjalne narzędzie, jakiego potrzebujesz do tego przepisu: nożyk do ciasta. (W szczyptę, użyć 2 widelce lub ręce.) Jeśli kochasz kruszonkę tutaj, spróbuj ten słodki ziemniak zapiekanka z pekan polewa następny.

Czy mogę zrobić dyniową zapiekankę z tostów francuskich w wolnowarze?

Tak, możesz zrobić dyniowe tosty francuskie w wolnowarze, ale pamiętaj, że po ugotowaniu w wolnowarze, chleb nie będzie miał tyle tekstury, co po upieczeniu w piekarniku. Zobacz szczegółowe instrukcje dotyczące wolnowaru w uwagach do przepisu poniżej. Zapiekanka z tostów francuskich jest gotowa, gdy środek wydaje się być gotowy i nie jest już płynny.


Dodaj serek śmietankowy!

Jeśli uwielbiasz dynię i kremowy ser razem (pomyśl o dyniowych babeczkach z kremowym serem, dyniowych batonach i dyniowym cieście), spodoba Ci się kremowa wersja tego przepisu. W przedstawionej poniżej zapiekance, pomiędzy warstwy chleba dodałam kawałki słodzonego, waniliowego serka śmietankowego. Jest to ten sam proces, którego używam do zapiekanki z zapiekanych tostów francuskich z serkiem śmietankowym i zamieszczam te instrukcje w uwagach do przepisu poniżej. To wszystko jest bardzo proste i daje w efekcie jeszcze bogatsze danie śniadaniowe (ahem, deserowe).

PS: Ten przepis został dodany do mojej nowej kategorii Przepisy na zapiekanki śniadaniowe


Więcej przepisów na jesienne śniadania

  • Dyniowe Scones
  • Klonowo-pekanowe lepkie bułeczki
  • Naleśniki dyniowe z wiórkami czekolady
  • Muffiny Morning Glory
  • Jabłkowo-Cynamonowe Bułeczki
  • Ciasto dyniowe z kawą
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Zapiekanka z dyniowych tostów

5 z 12 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 4 godziny (w tym odstawienie chleba)
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 8 godzin (lub dłużej, jeśli zaczynasz noc wcześniej)
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Zapiekankę z dyniowych tostów możesz przygotować z wyprzedzeniem, dzięki czemu obudzisz się i upieczesz pysznie przyprawione jesienne śniadanie lub brunch.


Składniki

  • 1 (12-14 uncji) bochenek chleba francuskiego, chleba na zakwasie lub chałki*.
  • 1 filiżanka (227g) puree z dyni
  • 3/4 fil iżanki (150g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego*.
  • 6 duże jajka
  • 2 i 1/3 szklanki (560ml) mleka pełnego
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Polewa kruszonkowa

  • 1/3 filiżanki(69g) brązowy cukierw proszku
  • 1/3 szklanki(41g) mąka uniwersalna (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 6 łyżek stołowych(86g) niesolone masło, zimne i pokrojone w kostkę
  • 3/4 szklanki(100g) grubo posiekanych pekanów*.
  • dopodania: czysty syrop klonowy

Instrukcje

  1. Chleb pokroić w 1-calową kostkę. Pozostawić bez przykrycia na kilka godzin lub do jednego dnia. (Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, patrz uwaga o chlebie poniżej).
  2. Natłuścić naczynie do pieczenia o wymiarach 9×13 cali (lub inne o wymiarach 3,5-4 kwarty) lub spryskać sprayem zapobiegającym przywieraniu. Rozłóż kostki chleba w naczyniu.
  3. Ubić dynię, brązowy cukier, przyprawę do ciasta dyniowego, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy razem w dużej misce. Wylej równomiernie na chleb.
  4. Przykryj szczelnie naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a maksymalnie na 1 dzień. To daje chlebowi szansę na nasiąknięcie kremem dyniowym i jest kluczowym krokiem w tym przepisie.
  5. Przygotuj i schowaj do lodówki również polewę kruszonkową: Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon. Dodaj zimne masło i używając noża do ciasta lub widelca, posiekaj masło w mieszance brązowego cukru, aż powstaną okruchy wielkości grochu. Możesz również użyć rąk, aby wymieszać całość. Wymieszaj z orzechami pekan. Przykryj i odstaw do lodówki (osobno, nie dodawaj do nasączonej zapiekanki), aż będzie gotowe do użycia w kroku 7. Może być przechowywany w lodówce przez 15 minut lub do 1 dnia. Im zimniej, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że opadnie na dno i zgubi się w zapiekance.
  6. Wyjąć zapiekankę z lodówki i rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C).
  7. Posyp zapiekankę równomiernie kruszonką i piecz bez przykrycia przez 20 minut, a następnie przykryj folią aluminiową i piecz przez kolejne 25-35 minut lub do momentu, aż środek będzie gotowy i przestanie być płynny. Całkowity czas pieczenia tej zapiekanki to 45-55 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez 5 minut przed podaniem. W miarę stygnięcia zapiekanka lekko się rozchyla. Możesz polać syropem klonowym całą zapiekankę lub poszczególne porcje.
  9. Resztki przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Zapiekankę można przygotować do 1 dnia wcześniej przed dodaniem kruchej polewy, patrz krok 4. Możesz przygotować kruszonkę osobno 1 dzień wcześniej, przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce. Posyp namoczony chleb tuż przed pieczeniem. Aby zamrozić, przygotuj przepis od kroku 3 i zamrażaj przez okres do 2 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, przygotuj kruszonkę, posyp nią wierzch, a następnie upiecz zapiekankę zgodnie z instrukcją. Możesz również zamrozić resztki upieczonej i ostudzonej zapiekanki na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce, a następnie odgrzej do woli w mikrofalówce lub przykryj i piecz w temperaturze 300°F (149°C), aż będzie ciepła, co najmniej 20 minut.
  2. Chleb: Chrupiące, nieco czerstwe pieczywo jest najlepsze do zapiekanek francuskich tostów. Gdy wszystko zostanie pokrojone w kostkę, będziesz mieć około 12 filiżanek (trochę więcej lub mniej jest w porządku). Jeśli się spieszysz i nie masz czasu, aby odstawić chleb jak w kroku 1, rozłóż kostki w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 300°F (149°C) przez 10 minut.
  3. Przyprawa do ciasta dyniowego: Jeśli nie masz przyprawy do ciasta dyniowego, użyj 1/2 łyżeczki KAŻDEJ z następujących przypraw: mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, mielonego imbiru i mielonego ziela angielskiego.
  4. Mleko: Pełne mleko jest najlepsze, ponieważ produkuje bogate zapiekanki, które nie jest zbyt ciężkie. Można użyć niższej zawartości tłuszczu lub bezmlecznych mleka w szczyptę. Half-and-half może pracować, ale zapiekanka będzie dość ciężki.
  5. Slow Cooker: Należy pamiętać, że po ugotowaniu w wolnowarze, zapiekanka nie ma takiej konsystencji, jak po upieczeniu w piekarniku. Krok 1 jest szczególnie ważny, jeśli używasz wolnowaru. Instrukcje: Postępuj zgodnie z krokiem 1. W kroku 2, smarować wkład do wolnowaru i rozprzestrzeniać kostki chleba wewnątrz. Postępuj zgodnie z krokami 3, 4 i 5. Niech wkładka do wolnowaru całkowicie dojdzie do temperatury pokojowej, a następnie posypać okruchy nad namoczonym chlebem. Włożyć wkład do wolnowaru do podstawy, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 2,5-3,5 godziny lub na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Zapiekanka jest gotowa, gdy środek wydaje się być gotowy i nie jest już płynny.
  6. Indywidualne filiżanki/patelnia do muffinek: Nie testowaliśmy tej opcji, ale daj nam znać, jeśli spróbujesz!
  7. Pół Przepis: Ten przepis może być łatwo zmniejszona o połowę w 9-calowej kwadratowej formie do pieczenia. Całkowity czas pieczenia będzie krótszy, około 30-35 minut. Przykryć folią aluminiową po 15 minutach pieczenia.
  8. Nut Free: W razie potrzeby pomiń pekany.
  9. Wersja z serem śmietankowym: Postępuj zgodnie z krokiem 1 powyżej. Ubij 8 uncji (224g) ceglanego sera śmietankowego, który zmiękł do temperatury pokojowej, 2 łyżki (15g) cukru pudru i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W kroku 2, ułóż połowę chleba w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekanek. Na chleb nałóż łyżkę kremowej masy serowej. Na wierzchu ułóż pozostały chleb. Kontynuuj krok 3 powyżej.

Słowa kluczowe: dyniowa zapiekanka z tostów francuskich

Darmowy Bonus: Najpopularniejsze jesienne przepisy na wypieki

Zapisz się, aby otrzymywać moje najpopularniejsze przepisy na jesienne wypieki na maila. (Wypisanie się jest łatwe i możesz to zrobić w każdej chwili!)

Przepisy powiązane

  • Zapiekane tosty francuskie z serem śmietankowym
  • Zapiekanka śniadaniowa z herbatnikami
  • Bułeczki klejące z klonowymi pekanami
  • Dyniowe bułeczki cynamonowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły