Domowe ciasteczka maślane

image
Przejdź do przepisu

Te domowej roboty duńskie ciasteczka maślane

to najlepsze ciasteczka świąteczne! W przeciwieństwie do wersji kupionych w sklepie, te są miękkie w środku i mają zniewalający maślany smak wanilii i migdałów. Zrób piękne wzory za pomocą dużej końcówki do dekoracji i zanurz w czekoladzie oraz posypce, aby nadać im świąteczny charakter!

Witaj w przepisie nr 1 w tegorocznej edycji Ciasteczkowej Paloozy Sally, mojej corocznej tradycji odliczania do świąt Bożego Narodzenia. W tym roku moja ciasteczkowa palooza odbywa się już po raz siódmy i wciąż trwa! Dwa tygodnie z 10 przepisami na ciasteczka pod rząd. Jesteście na to gotowi?

Na początek:

Domowej roboty duńskie ciasteczka maślane!

Te maślane ciasteczka są:

  • Nie są to zwykłe maślane ciasteczka
  • Mega aromatyczne dzięki migdałom i wanilii
  • Super maślane i miękkie
  • Chrupiące na krawędziach
  • Wypełnione pipetą jak ciasteczka bezowe
  • Szybko - tylko 30 minut chłodzenia
  • Dodatek czekolady, wiśni i/lub posypki

Ten przepis na ciasteczka maślane został zaadaptowany z moich ciasteczek spritz i ciasteczek cukrowych, które są uwielbianymi przepisami na mojej stronie internetowej. Już wiesz, że czeka Cię coś niesamowitego!


Film instruktażowy Ciasteczka maślane

Obejrzyjmy i nauczmy się, jak zrobić maślane ciasteczka. Zauważysz, że ciasto na ciasteczka jest łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z 8 składników. Potrzebujesz miksera do ciasta oraz worka do wyciskania i dużej końcówki do wyciskania ciasteczek.

Czyż nie są piękne?


Składniki na maślane ciasteczka

To jest przepis na ciasteczka z jednej miski! Nie ma zaczynu, więc konsystencja jest bardziej zbliżona do ciasteczek kruchego chleba. Ciasto jest podobne do moich ciasteczek spritz, ale z odrobiną mleka, aby nadawało się do wyciskania.

  1. Masło: 1 szklanka masła dodaje smaku, struktury i maślanej dobroci w każdym kęsie. Upewnij się, że jest odpowiednio zmiękczone do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem pracy.
  2. Cukier: Kremowe masło i cukier to podstawa tego ciasta.
  3. Wanilia i ekstrakt migdałowy: Smak i jeszcze więcej smaku! Ekstrakt migdałowy jest mile widzianym dodatkiem. Jeśli nie jesteś fanem migdałów, zobacz moje uwagi do przepisu poniżej.
  4. Jajko: 1 jajko dodaje strukturę, stabilność i smak.
  5. Mąka uniwersalna: Dodaj mąkę bezpośrednio do mokrych składników. Nie ma potrzeby mieszania jej w osobnej misce.
  6. Sól: Sól dodaje smaku, równoważąc cukier.
  7. Mleko: Zwykle nie dodaję mleka do tego typu ciasteczek, ale musimy rozrzedzić ciasto, aby łatwiej przechodziło przez końcówkę do dekoracji. Nie potrzeba go dużo, około 1-2 łyżek stołowych.

Jak zrobić maślane ciasteczka

Jak widzieliście na powyższym filmie instruktażowym, ciasto na ciasteczka jest nakładane na blachę za pomocą pipety. W ten sposób maślane ciasteczka uzyskują swój piękny kształt.

Wyłożyć blachę ciasteczkami?

Niektórzy przysięgają, że używają zwykłej blachy, ale wyłożenie jej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia jest w porządku. (Ja używam silikonowych mat do pieczenia do wszystkich moich ciasteczek i te nie są inne). Jeśli nie wyłożysz blachy papierem, nie natłuszczaj jej.

2 Wskazówki dotyczące sukcesu:

  1. Zacznij od małej porcji: Umieść ciasto na ciasteczka w worku do dekoracji. Zacznij od niewielkiej ilości ciasta, abyś mógł ocenić, czy jest wystarczająco kremowe, aby je wyłożyć. Jeśli jest zbyt gęste, nie da się go wycisnąć i będziesz musiał włożyć ciasto z powrotem do miski i dodać trochę więcej mleka.
  2. Schłodzić: Moim zdaniem najłatwiej jest trzymać się prostych wzorów, takich jak zawijasy lub nawet linie. Niezależnie od tego, jaki wzór wykonasz, zalecam schłodzenie ciasteczek na blasze przez co najmniej 20-30 minut przed pieczeniem. Bez tego czasu ciasteczka prawdopodobnie stracą swój kształt.

Najlepsza końcówka do nakładania farszu

Ciasto na ciasteczka jest gęste, dlatego koniecznie użyj dużej końcówki o średnicy otworu około 1/2 cala. (Im mniejsza końcówka, tym trudniej będzie się ją nakładało. Bardzo polecam otwartą końcówkę do dekoracji w kształcie gwiazdy, ale ja używam końcówki Ateco 849, która jest zamkniętą końcówką w kształcie gwiazdy. Otwór jest tak duży, że nadal świetnie się sprawdza!

Oto kilka możliwości:

  • Ateco 849
  • Wilton 8B
  • Ateco 826 lub Ateco 827

Popularna końcówka Wilton 1M również się nadaje, ale może być konieczne dodanie większej ilości mleka do ciasta, aby je rozrzedzić, ponieważ końcówka jest mniejsza. Pamiętaj, że im więcej mleka dodasz, tym dłużej musisz schładzać uformowane ciasteczka, w przeciwnym razie będą się nadmiernie rozlewać w piekarniku.

Nie zapomnij też o foremkach do dekoracji! (Jednorazowe lub wielokrotnego użytku)

3 odmiany ciasteczek maślanych!

Z jednej partii przygotuj 3 odmiany. ????

  • zanurz upieczone ciasteczka w roztopionej czekoladzie i dodaj posypkę
  • wbij wisienkę maraschino w środek przed pieczeniem
  • dodać posypkę lub gruby cukier przed pieczeniem
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka maślane

4,8 z 151 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 14 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
  • Wydajność: 30 ciasteczek
  • Kategoria: Desery
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Duńska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis:

Używając tylko 8 podstawowych składników i dużej końcówki do dekoracji, przygotuj te miękkie ciasteczka maślane o smaku waniliowo-migdałowym. Ciastka nie zawierają zaczynu, więc ich konsystencja jest zbliżona do ciasteczek kruchego chleba. Przed pieczeniem zalecam schłodzenie ciasteczek z pipetą przez co najmniej 20-30 minut.


Składniki

  • 1 szklanka (2 laski; 230 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szklanki (150 g) granulowanego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 - 2 łyżki stołowe (15-30 ml) mleka

Dodatki opcjonalne

  • jedna tabliczka czekolady półsłodkiej o wadze 4 uncji(113 g), drobno posiekana*.
  • wiśnie maraschino
  • posypka lub gruby cukier

Instrukcje

  1. Przed rozpoczęciem pracy nad ciastem przeczytaj przepis i uwagi do przepisu. W lodówce zrobić miejsce na blachę do pieczenia, aby uformowane ciasteczka mogły się schłodzić przez 20-30 minut. Bez schłodzenia ciasteczka z lukrem mogą się nadmiernie rozlewać. Jeśli schłodzisz ciasto przed formowaniem, będzie ono zbyt zimne/sztywne, aby je uformować.
  2. Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Można też nie wykładać. Jeśli nie jest wyłożona, nie smaruj jej tłuszczem.
  3. W dużej misce, używając miksera ręcznego lub miksera stojącego z łopatką, ubij masło i cukier kryształ na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy (około 2 minut). Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach do połączenia (około 1 minuty). Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubijać do połączenia składników.
  4. Na małej prędkości wsypać mąkę i sól. Zwiększyć prędkość do wysokiej i ubijać do całkowitego połączenia. Na średnich obrotach wlej 1,5 łyżki mleka. Chcesz, aby ciasto było kremowe i nadawało się do nakładania na rurki (ale nadal gęste), więc możesz potrzebować nawet 2 lub 2,5 łyżki mleka. Im więcej mleka dodasz, tym bardziej ciastka będą się rozchodzić, dlatego schłodzenie ciasta w kroku 6 jest niezbędne. Zalecam zachowanie niewielkiej ilości mleka i użycie wystarczająco dużej końcówki do dekoracji, takiej jak ta, którą proponuję w powyższym poście.
  5. Dodaj dużą końcówkę do worka do dekoracji. Nałóż odrobinę ciasta do worka do dekoracji i ułóż 1-2-calowy wałek lub linię na przygotowanej blasze do pieczenia. Powodem, dla którego sugeruję na początek nałożyć tylko odrobinę ciasta, jest to, że może ono być zbyt grube, aby je wyłożyć. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, przełóż je z powrotem do miski i dodaj jeszcze 1/2 łyżki mleka. Jeśli ciasto jest wystarczająco kremowe, aby można było je nakładać, kontynuuj nakładanie ciasta na blachę w 1-2-calowych wirach lub liniach, w odległości 3 cali od siebie. W razie potrzeby obejrzyj powyższy film. Jeśli chcesz, umieść wisienkę maraschino w środku zawirowania lub posyp ciasto świąteczną posypką i/lub grubym cukrem.
  6. Schładzaj uformowane ciasteczka na blasze przez 20-30 minut.
  7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C).
  8. Piecz schłodzone ciasteczka przez 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Ciasteczka rozsypią się jak wszystkie ciasteczka, ale nie stracą całkowicie swojego kształtu, zwłaszcza jeśli schłodziłeś uformowane ciasto. Jeśli ciasteczka są mniejsze, będą piec się krócej niż 12 minut. Obserwuj je. Będą gotowe, gdy ich brzegi lekko zbrązowieją.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia.
  10. Opcjonalnie czekolada: Czekoladę można roztopić w podwójnym kotle lub w mikrofalówce. Jeśli używasz mikrofalówki: umieść posiekaną czekoladę w średniej wielkości żaroodpornej misce. Roztapiaj ją w mikrofalówce w 20-sekundowych odstępach, mieszając po każdym odstępie, aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie i posypuj je posypkami, jeśli chcesz. Pozostawić czekoladę do całkowitego zastygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę lub w lodówce przez 20 minut.
  11. Zwykłe ciasteczka zachowują świeżość w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Ciasteczka z czekoladą lub wiśniami zachowują świeżość w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 3 dni lub w lodówce przez tydzień.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Uformowane ciasteczka na blasze można schłodzić w lodówce do 2 dni przed pieczeniem. W przypadku chłodzenia dłuższego niż 30 minut, przykryć folią plastikową lub aluminiową. Czasami układam wszystkie kształty blisko siebie na jednej blasze, a następnie przechowuję je w lodówce do 2 dni. (Ponieważ w mojej lodówce nie mieszczą się 2-3 blachy na raz). Po schłodzeniu uformowane ciasto jest zimne, więc możesz użyć płaskiej szpatułki, aby podnieść zimne uformowane ciasto i ułożyć je na 2-3 blachach. Możesz również zamrozić nieupieczone uformowane ciasto na okres do 2-3 miesięcy. Upiecz zamrożone ciasto (bez konieczności rozmrażania) przez kilka dodatkowych minut. Upieczone ciasteczka, z czekoladą/wiśniami/posypką lub bez, zamraża się na okres do 3 miesięcy.
  2. Ekstrakt migdałowy: Ekstrakt migdałowy dodaje tak wspaniałego smaku i nie polecam go pomijać. Jeśli chcesz, możesz go całkowicie pominąć lub dodać w jego miejsce jeszcze 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii. Możesz również zastąpić go 3/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej, 1 łyżeczką ekstraktu z cytryny lub innym ekstraktem smakowym, który lubisz. (Niektóre są mocniejsze od innych.) Dodatek 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu też jest pyszny!
  3. Bez końcówki do dekorowania i z użyciem prasy do ciastek: Ten przepis jest podobny do moich ciasteczek spritz, w których używam praski do ciastek. Jeśli nie masz dużej końcówki do pipetowania i/lub chcesz użyć prasy do ciasteczek, zrób ciasteczka spritz (nie potrzebują mleka). Jeśli nie masz praski do ciasteczek ani dużej końcówki do dekorowania, odetnij 1/2 calowy róg od końca plastikowej torebki i wyrysuj linie/płaskie wiry.
  4. Opcjonalnie czekolada: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj 4 uncji tabliczki "czekolady do pieczenia", którą można znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia. Ja preferuję marki Bakers lub Ghirardelli. Możesz użyć czekolady półsłodkiej, mlecznej, a nawet białej. Można też użyć czekolady z masy cukrowej lub kory migdałowej. Nie używaj wiórków czekoladowych, ponieważ zawierają one stabilizatory, które uniemożliwiają ich roztopienie do odpowiedniej konsystencji. Po roztopieniu, jeśli czekolada jest zbyt gęsta do maczania, dodaj 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, aby ją rozrzedzić.

Słowa kluczowe: ciasteczka, ciasteczka bożonarodzeniowe

Przepisy powiązane

  • Moje ulubione ciasteczka Spritz
  • Klasyczne kwiatki z masłem orzechowym
  • Świąteczne ciasteczka cukrowe w kształcie kropli
  • Najlepsze ciasteczka cukrowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły