Domowe batoniki granolowe z krówką

image
Przejdź do przepisu

Wspaniałe czekoladowe batoniki granolowe z masłem orzechowym. Prosty przepis bez pieczenia!

Dzisiejsze batoniki granola są uosobieniem gryzienia! Pomyśl o kupionym w sklepie batoniku granolowym i ciasteczku bez pieczenia. Napakowane zwykłymi składnikami, takimi jak chrupiące orzeszki ziemne, ciągnące się płatki owsiane, kremowy olej kokosowy, puszyste rodzynki i rozpływająca się czekolada. Naprawdę, naprawdę, naprawdę rozpływająca się czekolada!

Zdrowa mieszanka tekstury, smaku, słodyczy i słoności w jednym małym batoniku. Proste i niewinne, jak się wydaje, są to najlepsze batoniki granola, jakie kiedykolwiek jadłam. To wielka pochwała dla prostego, małego batonika bez pieczenia. Kupione w sklepie nie mają nic wspólnego z tymi.

Co więc sprawia, że są tak wspaniałe?

Pozwólcie, że policzę sposoby!

Jest to przepis, który powstaje w 10 minut; prawie nie musisz się wysilać, aby je zrobić. Wszystkie składniki to zwykłe, spiżarniane produkty. Nic dziwnego i z pewnością nic niespotykanego.

Zacznij od oleju kokosowego. Olej kokosowy nadaje najbardziej miękką teksturę EVER do ciasteczek bez pieczenia lub batonów granola. W połączeniu z wiórkami czekoladowymi, tworzy soczystą i kremową bazę dla reszty dzisiejszych składników. Dodatkowo, jest to o wiele zdrowszy tłuszcz niż olej rzepakowy czy masło. Przeczytaj tutaj o korzyściach zdrowotnych oleju kokosowego

Uwaga:

w tych batonikach nie ma żadnego kokosowego posmaku. Więc nawet jeśli nie lubisz kokosa, nie martw się! Nie będziesz w stanie go wyczuć.

Mamy tu również mieszankę staromodnych płatków owsianych i chrupiących płatków ryżowych (Rice Krispies). Płatki owsiane nadają batonom niewiarygodnie chrupiącą teksturę, a chrupiące płatki ryżowe dodają im objętości.

W przeciwieństwie do tego, co można znaleźć w kupnych batonach, moje batony granola są słodzone syropem klonowym. Batoniki trzymają się razem dzięki solidnej dawce chrupiącego masła orzechowego. Wszyscy znamy magiczną moc masła orzechowego i czekolady

, więc po prostu przejdźmy dalej. ????

Porozmawiajmy o kawałkach. Jeśli chodzi o batoniki granola, im więcej kawałków, tym lepiej. Oprócz kawałków masła orzechowego, do moich batoników z granoli dorzuciłam prażone w miodzie orzeszki ziemne i rodzynki. Moja spiżarnia jest prawie zawsze zaopatrzona w oba te produkty, ponieważ tak często je jem i piekę. Możesz użyć dowolnych kawałków, które lubisz - wiórków kokosowych, kawałków masła orzechowego, migdałów, chipsów bananowych, nasion lub suszonej żurawiny. Batoniki można całkowicie dostosować do tego, co lubicie - niebo jest tu nieograniczone.

Olej kokosowy sprawia, że batoniki są niewiarygodnie miękkie. Roztopione wiórki czekoladowe zamieniają się w krówki. Masz chunky masło orzechowe i orzeszki ziemne, aby dać bary z powrotem trochę chrupania. Miękkie płatki owsiane, puszyste rodzynki zachowujące swój kształt i chrupiące płatki ryżowe. Jeden kęs to czyste przeciążenie teksturą

!

Te batoniki granola bez pieczenia należy przechowywać w lodówce. W temperaturze pokojowej batoniki nie utrzymają swojego kształtu, a dzięki płynnym składnikom oleju kokosowego, będą się całkiem rozpływać. Podawane na zimno, te batoniki są jak gryzienie zimnego batonika. Dokładnie to, czego szukam po długim dniu pracy lub o północy. To się dzieje.

Uformowane w formie do pieczenia o wymiarach 8×8, batony można pokroić w dowolny kształt, jaki preferujesz. Ja swoje pokroiłam na proste kwadraty i wyszło mi 12. Spróbuj pokroić je w prostokąty, jak kupione w sklepie batoniki granola. Możesz też po prostu pociąć całą patelnię za pomocą widelca, noża i serwetki. Albo użyj swoich czekoladowych palców!

Te batoniki są całkowicie wegańskie. Jeśli stosujesz dietę wegańską, upewnij się, że nie zawierają nabiału, sprawdzając składniki na wiórkach czekoladowych.

Aby zachować zdrową równowagę, nie użyłam zbyt wielu wiórków czekoladowych w bazie batonika. Po prostu dodałam je z powrotem na wierzch batonów. Te batoniki granola już dawno zniknęły z naszej kuchni, więc dzisiejszy post jest torturą, kiedy siedzę tu i piszę. W następnej partii na pewno dodam M&Ms lub posypkę. (!!!)

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe batoniki granolowe z krówką

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 0 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 15 minut
  • Wydajność: 12 batonów
  • Kategoria: Bary
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Super chrupiące czekoladowe batoniki granola z masłem orzechowym. Prosty przepis bez pieczenia!


Składniki

  • 1/3 szklanki olej kokosowy
  • 1/2 szkl anki półsłodkich wiórków czekoladowych
  • 1/2 szkl anki chrupiącego lub kremowego masła orzechowego
  • 1/3 szkl anki czystego syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 i 1/4 szklanki staroświeckiego owsa
  • 3/4 filiżanki chrupiących płatków ryżowych
  • 3/4 fil iżanki dodatków (użyłam rodzynek i prażonych w miodzie orzeszków ziemnych)
  • opcjonalnie: 3 łyżki mini wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Wyłóż kwadratową formę do pieczenia o średnicy 8 lub 9 cali papierem pergaminowym. Odstawić na bok.
  2. W średnim rondelku na małym ogniu roztopić olej kokosowy i wiórki czekoladowe, aż będą gładkie. Wymieszać z masłem orzechowym i syropem klonowym. Zdjąć z ognia.
  3. Wymieszać z płatkami owsianymi, chrupiącymi płatkami ryżowymi i dodatkami. Wcisnąć masę do przygotowanej formy do pieczenia. Ja użyłam tylnej części szpatułki, aby równomiernie docisnąć. W razie potrzeby posypać mini wiórkami czekoladowymi.
  4. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub zamroź do jednej godziny. Pokrój batoniki na kwadraty. Przechowywać batoniki w szczelnym pojemniku w lodówce do 10 dni.

Uwagi

  1. Wegańskie: Użyj wegańskich wiórków czekoladowych i czystego syropu klonowego, aby zapewnić, że te batony są wegańskie.
  2. Bezglutenowy: Użyj certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych i chrupek ryżowych, aby zapewnić, że te batony są bezglutenowe.

Słowa kluczowe: Czekoladowe batoniki granola z masłem orzechowym

Przepisy powiązane

  • Kokosowe batoniki granola bez pieczenia
  • Chocolate Chip Cookie Granola Bars
  • Kokosowe batoniki Granola Bars bez pieczenia
  • Kokosowe Batoniki Granola Bars bez pieczenia

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły