Dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety

image


Czyste jedzenie wywołało wiele strachu wokół przetworzonej żywności, ale przy obecnej pandemii, to może być to, co trzeba jeść przez jakiś czas. Nie bójcie się! Dowiedz się, dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety. 

Dowiedz się, dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety i może pomóc Ci jeść zdrowiej! Dzięki intuicyjnemu sposobowi odżywiania, wszystkie potrawy pasują do siebie! Odżywianie #rachaelhartleynutrition #thejoyofeating #intuitiveeating #haes #mealprep #pantrymeals
Ponieważ wielu z was utknęło w domu w społecznej izolacji, być może jedząc o wiele więcej konserw, pudełek i mrożonek niż normalnie, lub przynajmniej przygotowując się do tego, pomyślałem, że to będzie dobry czas, aby zrobić post na przetworzonej żywności. Nie tylko nie zabiją cię, ale przetworzone jedzenie może być częścią zdrowej diety! A jeśli sprawy będą się dalej układać tak, jak wyglądają, może to być coś, co sprawi, że będziesz odpowiednio karmiony. 

W JAKI SPOSÓB PRZETWORZONA ŻYWNOŚĆ STAŁA SIĘ DEMONIZOWANA
Chociaż nacisk na żywność nieprzetworzoną od dawna jest częścią konwencjonalnego dyskursu na temat żywienia, to jednak dopiero w książce Michaela Pollana "Dylemat wszystkożercy" czyste jedzenie naprawdę nabrało rozmachu. Jego rekomendacja "Jedz jedzenie". Głównie roślin. Nie za dużo." rezonowała z ludźmi, w tym ze mną. Ale to, co zaczęło się jako stosunkowo rozsądna rada, wydawało się wrzucać na noc do bestii, która jest czystym jedzeniem. Wydawało się, że co kilka miesięcy do listy tego, czego należy unikać, dodawano nowe jedzenie - niewyrażalne składniki, dodawane cukry, rafinowane ziarna, gluten, wszystkie ziarna, i tak dalej. Nawet dziś nie ma jasnej, zgodnej definicji tego, czym jest czyste jedzenie, a każdy guru czystego jedzenia ma swoją własną listę produktów i składników, których należy unikać. 

Mniej więcej w tym samym czasie zdejmowano czyste jedzenie, rozkwitały blogi o jedzeniu i zdrowiu, i nie sądzę, by był to przypadek. Strony internetowe takie jak Food Babe i Dr. Mercola oferowały internetowe źródło nie tak dokładnych (czytaj: Total BS) informacji na temat żywności i żywienia dla każdego, kto był zainteresowany. Institute of Integrative Nutrition przeniósł swój program online, wypuszczając tysiące certyfikatów na treningi zdrowotne dla ludzi, którzy tak naprawdę nie mieli naukowego doświadczenia w chemii żywności, metabolizmie człowieka i fizjologii, aby móc obalić i kontekstualizować czyste jedzenie (i inne diety) oświadczenia. I oczywiście, mamy wzrost Instagram wpływy, naturalne dopasowanie do czystego jedzenia, ponieważ jasne, świeże i kolorowe jedzenie jest dość nie do przyjęcia. 

Jedną z przyczyn demonizacji przetworzonej żywności jest to, że istnieje jądro prawdy w czystym jedzeniu, które jest to, że wzorzec diety, który podkreśla świeże, całe żywności jest promowanie zdrowia. Ale tylko dlatego, że świeże, całe jedzenie ma tendencję do większej gęstości odżywczej, nie oznacza to, że przetworzone jedzenie jest dla ciebie złe. Jedzenie i odżywianie jest o wiele bardziej niuansowane niż dobre i złe, i można rozpoznać, że niektóre pokarmy są bardziej gęste odżywczo bez demonizowania innych. 

Dlaczego żywność przetworzona może być częścią zdrowej diety
Jako ludzie, mamy uprzedzenia do rzeczy oznaczonych lub postrzeganych jako bardziej naturalne, niezależnie od tego, czy są one rzeczywiście bardziej naturalne. Dlatego ci sami ludzie, którzy protestują przeciwko żywności produkowanej w laboratoriach i fabrykach, sprzedają suplementy i proszki proteinowe... produkowane w laboratoriach i fabrykach. Pisarz i profesor Alan Levinovitz napisał kilka naprawdę interesujących tekstów na temat stronniczości wobec naturalnej żywności i wkrótce wydaje książkę, którą wcześniej zamówiłem (i ty też powinieneś!). Zasadniczo, czyste jedzenie i podżeganie do strachu przed przetworzonym jedzeniem wpływa na wrodzone ludzkie uprzedzenia, co jest jednym z powodów, dla których tak trudno jest to zakwestionować.

SPEKTRUM ŻYWNOŚCI PRZETWORZONEJ 
Mówiąc o żywności przetworzonej i żywieniu, myślę, że ważne jest, aby zacząć od wskazania jednego problemu z oznakowaniem żywności jako przetworzonej, a mianowicie, że większość żywności jest w pewnym stopniu przetwarzana. Jogurt, świeżo wyciskane soki, pakowane i myte sałatki zielone, masło orzechowe, mleko migdałowe, humus, batony energetyczne, olej kokosowy - wszystkie te czyste podstawy żywienia są technicznie przetworzoną żywnością! 

Przetwarzanie odbywa się na widmie. Niektóre produkty spożywcze są dość lekko przetworzone w sposób łatwy do zauważenia, jak np. pomidory w puszce, pokrojone w kostkę, mrożone owoce lub masło orzechowe. Inne produkty spożywcze mogą być przetwarzane w sposób bardziej intensywny, np. pączki serowe (osobista wigilia) lub margaryna. Jeszcze inne jedzenie jest robione w sposób, który jest dość podobny do tego, w jaki można je przygotować w domu, ale pochodzi po prostu z bardzo dużej kuchni - pomyślmy o zupach w puszkach, chlebach i mrożonkach. Niektóre z tych potraw mogą zawierać konserwanty, zagęszczacze lub inne składniki, których normalnie nie miałbyś w swojej kuchni, ale to nie znaczy, że są szkodliwe, tylko dlatego, że mają chemicznie brzmiącą nazwę. Pamiętaj, że technicznie dobra 'ole water' (H2O, czyli tlenek diwodoru) jest również substancją chemiczną. Dodatki do żywności są dobrze zbadane pod kątem bezpieczeństwa przez FDA, który ustala ścisłe limity na ile producenci żywności mogą używać w żywności, które są znacznie poniżej ustalonego limitu bezpieczeństwa. 

Jestem z pewnością otwarty na możliwość wystąpienia niewielkich skutków zdrowotnych niektórych dodatków. Czy to możliwe, że dany dodatek może powodować zakłócenia w funkcjonowaniu bakterii jelitowych? Czy dodatek może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych? A co z dodatkiem wpływającym na poziom glukozy we krwi w niektórych populacjach? Jasne. Ale spójrzmy na to wszystko z perspektywy czasu. Żywność to tylko jedna z części zdrowia, a jeśli dodatek miałby znaczący wpływ na zdrowie, jestem przekonany, że badania już by to wykazały. Nie sądzę, aby stres związany z jedzeniem był szczególnie pomocny dla zdrowia, ponieważ to, co wiemy, ma negatywny wpływ na zdrowie. Jeśli jesteś naprawdę zaniepokojony, myślę, że najlepsze, co możesz zrobić, to skupić się na jedzeniu szerokiej gamy produktów spożywczych i kłaść nacisk na świeże jedzenie, bez obsesji na jego temat. 

Podczas gdy generalnie prawdą jest, że żywność, która jest w większym stopniu przetworzona, zazwyczaj zawiera mniej składników odżywczych niż ta, która jest mniej przetworzona, to wiele z tych produktów, które są uważane za "zbyt przetworzone", jest tak naprawdę bardziej moralizatorskich i marketingowych. Na przykład, chipsy ziemniaczane (ziemniaki, olej i sól) są złe, ale domowe pieczone ziemniaki (ziemniaki, olej i sól) są dobre. Mięsa delikatesowe są złe, ale prosciutto i inne wędliny są w porządku, ponieważ bycie fantazyjnym i drogim daje Ci przepustkę do bycia przetworzonym. Niedrogie, "stacje benzynowe" czekoladki są złe, ale fantazyjne gorzkie czekoladki są dobre. Świeży, tłoczony sok, który jest w ładnym opakowaniu jest zdrowy, podczas gdy zwykły sok w kartonie jest najwyraźniej tylko owocową sodą smakową. Kiedy naprawdę zagłębiasz się w to, co jest uważane za zdrowe, a co nie w czystym jedzeniu, ma to o wiele więcej wspólnego z tym, co drogie i w ładnym opakowaniu, niż z odżywianiem. 

Przetworzone jedzenie jest nie tylko całkowicie cool do jedzenia, ale może rzeczywiście pomóc Ci jeść zdrowsze. 

Na początek, jest wiele przetworzonej żywności, która jest zrobiona z bogatych w składniki odżywcze całych żywności jako składników. Pomyśl o zupach w puszkach, chili i mrożonych posiłkach. Te foods są wielkim sposobem dostawać warzywa, fasolę, cały ziarno i białko, i ja no naprawdę ma znaczenie jeżeli ja przychodzi od puszki lub mrożonej tacy versus gotować je w domu. Przed chwilą zerknęłam do spiżarni i zamrażarki po kilka przykładów. Mam chili w puszce (białko, fasola, pomidory, przyprawy, itp.), tuńczyka w puszce (białko, tłuszcze omega-3, oliwa z oliwek), pilaf w pudełku (całe ziarna), granolę (całe ziarna, orzechy, suszone owoce) i mrożoną pizzę (wapń, warzywa), żeby wymienić tylko kilka. 

Przetworzona żywność może być również doskonałym środkiem transportu dla produktów. Możesz robić takie rzeczy jak dodawanie warzyw i tuńczyka/kurczaka/nasionki w puszce do pudełka z makaronem i serem, polewanie pizzy warzywami (lub zestawem do sałatki do pizzy - jeden z moich ulubionych dań na szybki tydzień), mieszanie suszonych owoców i orzechów z krakersami serowymi w celu uzyskania mieszanki szlakowej, dodawanie ziół, oliwy z oliwek i owoców do tuńczyka w puszce, lub dodawanie sosu pomidorowego i produktów do świeżego lub mrożonego tortellini. Nawet jeśli jesteśmy po drugiej stronie tej pandemii, to naprawdę mądrze jest mieć pod ręką przetworzone jedzenie, gdzie można szybko dodać kilka składników, aby je uzupełnić. 

Innym rodzajem przetworzonej żywności, o której wielu ludzi zapomina, są przyprawy, takie jak sosy, sosy sałatkowe i dipy. Chłopaki, nie musicie robić tych rzeczy od zera! Rzeczy takie jak sos enchilada, sos curry, marynaty w butelkach, sos grillowy i pesto mogą być dodawane do gotowych dań, aby je ubrać i uprzyjemnić. 

Nawet jeśli jedzenie nie jest odżywiane, to i tak może mieć cel. Przyjemność to wystarczający powód, aby coś zjeść! Kiedy lubię serowe ptysie, nie oczekuję błonnika ani dawki witaminy C, i to jest w porządku! Jedzenie może odżywić Twoją duszę i zapewnić komfort, a nie odżywianie - coś, co jest równie ważne w tych stresujących czasach, w których możesz nie mieć dostępu do innych rodzajów komfortu. 

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły