Dieta sokowa

image

Dieta sokowa

Jedną z najnowszych propozycji, jaką przygotowali dla nas dietetycy jest dieta sokowa. Artykuł ten wyjaśni, na czym polega i z czym się wiążę?

Soki i ich zalety

Soki należy pić w dużych ilościach, nie tylko w okresach diety. Zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy zawarte w warzywach i owocach, staraj się przynajmniej częściowo zastąpić zwykłe napoje sokami: kawą, herbatą, pepsi, phantu i innymi. Wkrótce poczujesz się bardziej komfortowo. Po drugie, wszystkie kobiety dbające o swoje zdrowie i wygląd powinny raz w tygodniu wymieniać wszystkie posiłki na naturalne soki. Za miesiąc tj. po czterech dniach picia soku, poczujesz przypływ wydajności, wigoru i lekkości. Jeśli chcesz skutecznie oczyścić organizm, pozbyć się toksyn, pozostań na cotygodniowej diecie sokowej.

 Jak się przygotować?

Musimy zacząć od przygotowań. Ciało człowieka, nie jest przystosowane do szybkich zmian. Przez kilka dni (co najmniej dwa) wyklucz z diety kawę, herbatę, alkohol, stopniowo ograniczaj spożycie tłustych potraw, cukru. W dni dietetyczne należy wypić od ośmiu do trzynastu szklanek soków. Jednak mało kto może wypić więcej niż 15. Jeśli zdecydujesz się na radykalne rozwiązania, możesz pić napary z mięty i rumianku między sokami. Wyjście z diety powinno być równie płynne i powinno być o połowę krótsze niż sama dieta, np. soki piłeś przez sześć dni, a następny okres to trzy dni. Stopniowo dodawaj do soków owsiankę, duszone warzywa, puree warzywne. Ostre, słone mięso w tych dniach (po diecie) jest całkowicie wykluczone.

Dieta sokowa

Soki zapewniają, że wszystkie niezbędne składniki odżywcze dostaną się do organizmu. Ponadto surowe soki, a właściwie zawarte w nich minerały i witaminy są w pełni przyswajalne. Soki powodują reakcję łańcuchową w okrężnicy. Ten efekt przeczyszczający, szczególnie stosowany z sokami owocowymi, ma korzystny wpływ na oczyszczenie. Stosując soki owocowe, jagodowe i warzywne powstrzymujemy powstawanie toksyn w organizmie. Najlepiej korzystać ze specjalnie przygotowanych soków. Równowaga witamin w nich jest zwykle utrzymywana prawidłowo. Możesz mieszać soki owocowe i warzywne, ponieważ organizm potrzebuje tyle samo czasu na ich przetworzenie i wchłonięcie. W przeciwieństwie do naturalnych owoców i warzyw, których dietetycy nie zalecają mieszania w jednym posiłku. Rzeczywiście, organizm znacznie szybciej radzi sobie z przyswajaniem owoców niż warzyw. Każdy sok ma swoje własne działanie lecznicze i należy to wziąć pod uwagę. Krótko wymienię właściwości zdrowotne zwykłych soków:

- Sok winogronowy skutecznie walczy z anemią, chorobami płuc, utratą sił, kamicą żółciową;

- Sok jabłkowy zawiera składniki wzmacniające kości. Dlatego jest uważany za najbardziej przydatny dla niemowląt;

- sok pomarańczowy jest wskazany dla osób z niedoborem witaminy C, z problemami ze wzrokiem, po ekspozycji na promieniowanie;

- Sok ziemniaczany – w przypadku bólów głowy, zapalenia żołądka, zgagi, kwasowości;

- Sok z marchwi wspomaga wzrok, oczyszcza skórę, błonę śluzową dróg oddechowych i pokarmowych; nadmiar soku z marchwi nie jest zalecany kobietom z osłabioną wątrobą;

- Sok z kaliny jest stosowany przy zapaleniach żołądka o niskiej kwasowości, chorobach wątroby, przewlekłym zapaleniu oskrzeli;

- Sok z borówki brusznicy jest przydatny przy łagodnych postaciach nadciśnienia, ma znaczący wpływ na wzmocnienie, jest stosowany w celu zwiększenia apetytu oraz jako środek moczopędny;

- Sok z czerwonych buraków działa odmładzająco, jako jedyny hamuje wzrost nowotworów złośliwych.

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły