Dieta samuraja

image

Dieta japońska to system żywieniowy oparty na ścisłych zasadach, który pozwala zrzucić do 5 kg w ciągu tygodnia. Dieta japońska jest bardzo popularna – trwa tylko przez 14 dni, ale wynik będzie trwał dłużej niż rok. Jednak nie każdy może wytrzymać reżim, jaki narzuca dieta samuraja. Artykuł ten opiszę jej cechy i zalety

.Czym jest dieta samuraja?

Japońska dieta samuraja na odchudzanie jest jedną z najbardziej rygorystycznych, ale skutecznych i długotrwałych, a uzyskany w niej efekt utrzymuje się nawet do trzech lat. Oczywiście marzenie o długotrwałej szczupłości pozostanie nierealne, jeśli po 14 dniach i zakończeniu diety zaczniesz nadrabiać zaległości i aktywnie angażujesz się w przejadanie. Niech umiar, którego uczy cię japońska dieta w 14 dni, stanie się nawykiem, podobnie jak u Japończyków. Japońska dietetyk Naomi Moriyama jest przekonana, że młodość i długowieczność jej rodaków została zachowana, głównie dzięki stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów w dziennym menu i tradycyjnie niewielkim porcjom. Moriyama szacuje, że Japończycy spożywają średnio o 25% mniej kalorii dziennie niż ludzie w jakimkolwiek innym kraju. Na przykład w Japonii nie jedzą za dużo chipsów ziemniaczanych, czekolady, wypieków z ciasta (japońskie słodycze nie są słodkie jak na nasze standardy). Wybór zdrowej żywności z umiarem jest narodową cechą kulturową Japonii.

Jaka jest japońska dieta?

Uważa się, że nazwa diety pojawiła się, ponieważ została opracowana przez specjalistów z japońskiej kliniki „Yaeks”. Twórcy diety obiecują, że za 13-14 dni nastąpi całkowita restrukturyzacja metabolizmu, a trwały efekt japońskiej diety utrzyma się przez co najmniej 2-3 lata bez dalszych wysiłków (częściej niż raz na kilka lat nie można być na tej diecie - grozi to nieprzyjemnymi konsekwencjami dla twojego organizmu). Chociaż dieta japońska jest rzekomo opracowywana przez japońskich ekspertów, nie ma ona nic wspólnego z tradycyjną kuchnią japońską (warto zauważyć, że Japończycy nie piją codziennie dużo kawy, jedzą więcej ryżu i owoców morza, a generalnie zawsze przestrzegali polityki umiaru w jedzeniu). Nie znajdziecie w niej ani wodorostów, ani ryżu. Jedyną rzeczą, która przypomina w tym Japonię, jest dyscyplina. Ta dieta jest bardzo surowa i nie można od niej odejść, w przeciwnym razie wszystkie wysiłki pójdą na marne. Oczywiście, dieta ta nadal obejmuje niektóre produkty, które są ikonami dla Kraju Kwitnącej Wiśni. Wśród nich są ryby morskie, zielona herbata i jajka. Ponieważ dieta japońska jest naprawdę surowa, bardzo trudno będzie od razu wejść w jej rytm. Staraj się stopniowo zmniejszać porcje na kilka dni przed rozpoczęciem diety, a szczególnie zwracaj uwagę na lekką kolację. Na przykład ugotuj sobie małą porcję (150 gramów) dzikiego lub brązowego ryżu i przygotuj porcję około 100-150 gramów lekkiej sałatki warzywnej. Dopraw sałatkę kroplą octu, kroplą oliwy z oliwek i spróbuj bez soli. Jeśli nie możesz obejść się bez soli, zalecamy przynajmniej zmniejszenie jej ilości.

Rodzaje diety japońskiej

Istnieją trzy rodzaje diety japońskiej, które dzieli się ze względu na czas jej trwania: Dieta japońska na 7 dni - „udręka” nie trwa długo, ale ma znaczną wadę - w ciągu tygodnia uzyskuje się jedynie efekty usunięcia nadmiaru płynów z organizmu, a nie znaczną utratę wagi; dieta japońska na 13 dni jest najpopularniejszą i najczęściej stosowaną dietą. Dieta japońska na 14 dni - różni się od poprzedniej 13-dniowej tylko o jeden dzień. Nie ma zasadniczych różnic, z wyjątkiem małego +1 do wydajności. Jednym z głównych warunków tej diety jest ekstremalny rygor. Nie możesz wymienić jednego produktu na inny! Musisz wyraźnie przestrzegać menu na co dzień, jeśli chcesz naprawdę efektywnego rezultatu. Jedynym wyjątkiem może być kawa - można ją zastąpić zdrowszą zieloną herbatą. Będziesz musiał zrezygnować z soli.

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły