Delikatne ciasteczka z serka śmietankowego z polewą z Nutelli

image
Przejdź do przepisu

Nie tylko dzielę się *nowym* przepisem na ciasteczka cukrowe, który przebija moje zwykłe ciasteczka cukrowe, ale także dołączam do kilku innych przyjaciółek, aby zorganizować Lindsay wirtualne baby shower. Lindsay znacie z jej wspaniałego bloga pełnego pięknych tortów i innych słodkich pyszności. Jest najlepsza. I spodziewa się dziecka! Lindsay i jej mąż bardzo otwarcie opowiadają o swojej długiej i emocjonalnej drodze do ciąży, co może zainteresować wielu czytelników. Zostali pobłogosławieni wiadomością o bliźniakach, a Lindsay dzieli się na swoim blogu aktualizacjami dotyczącymi ciąży wysokiego ryzyka. Przyjaciele i ja jesteśmy bardzo podekscytowani, że możemy dziś świętować narodziny Lindsay i jej powiększającej się rodziny.

Dzisiejsze wycinane ciasteczka cukrowe są najbardziej miękkie, najgrubsze i najbardziej kremowe, jakie kiedykolwiek wyszły z mojego piekarnika. To śmiałe stwierdzenie, ale wyznaczają one nowy standard dla ciast

eczek cukrowych. Oto dlaczego nazywam je moimi nowymi ulubionymi:
  • Ciasto jest tak łatwe w obróbce
  • Ciasteczka pięknie zachowują swój kształt
  • Dosłownie najbardziej miękkie ciasteczka cukrowe
  • Trochę pikantne, trochę słodkie
  • Ekstrakt migdałowy, ponieważ jest cudowny w cukrowych ciasteczkach
  • Każdy kęs jest gładki i kremowy
  • Ładna, płaska powierzchnia do dekoracji

Wzięłam zwykłe ciasteczka cukrowe z serkiem śmietankowym, dodałam więcej serka śmietankowego i trochę więcej mąki, rozwałkowałam ciasto, trzymałam kciuki, że się uda, a reszta to już historia ciasteczek. Tego samego ciasta używam również do przygotowania malinowych ciasteczek cukrowych.

Moja zasada nr 1 dotycząca serka śmietankowego

Użyj odpowiedniego serka śmietankowego. Nie sięgaj po serek śmietankowy do smarowania sprzedawany w tubce. Wiesz, czym smaruje się bajgle? To nie to. Potrzebujesz prawdziwych bloków/cegiełek serka śmietankowego. Serek śmietankowy do smarowania jest znacznie cieńszy i przeznaczony do rozsmarowywania. 8-uncjowe bloki serka śmietankowego doskonale nadają się do gotowania i pieczenia. W mojej kuchni bardzo często używam serka śmietankowego. Potrzebne będą 4 uncje, czyli połowa 8-uncjowego bloku.

Ciasto na ciasteczka cukrowe, składające się z 8 podstawowych składników, takich jak mąka, cukier, masło i jajka, jest gęste i kremowe. Gdy przepis na ciasteczka zaczyna się od tak miękkiego ciasta, wiesz, że czeka Cię nie lada gratka!

Moja sztuczka z rozwałkowywaniem

Jest to mój sprawdzony trik, jeśli chodzi o ciasteczka cukrowe, a tutaj wykorzystujemy tę samą technikę. Po przygotowaniu ciasta podziel je na pół. Każdą połówkę rozwałkuj i schłodź w lodówce. Zatem rozwałkowujemy ciasto na ciasteczka PRZED schłodzeniem, co nie jest typowe dla większości przepisów na cukrowe ciasteczka. Ciasto jest o wiele łatwiejsze do rozwałkowania, gdy jest schłodzone.

Dlaczego jednak je schładzamy?

Aby ciasteczka zachowały swój kształt po upieczeniu.

A dlaczego dzielimy na dwie części?

Ponieważ trudno jest rozwałkować ogromną masę ciasta. Dzieląc je na mniejsze części, łatwiej jest je rozwałkować. Rozumiesz?

Ponieważ jest to bardzo miękkie ciasto, pamiętaj, aby oprószyć mąką ręce, wałek i blat roboczy. Oto połowa rozwałkowanego ciasta:

Rozwałkuj ciasto na grubość 1/4 cala. Ja lubię rozwałkowywać ciasto bezpośrednio na silikonowej macie do pieczenia. Dlaczego?

Ponieważ rozwałkowane ciasto trzeba schłodzić w lodówce. A rozwałkowanego ciasta nie da się podnieść na blacie, prawda? Nie możesz też wycinać kształtów, gdy ciasto jest tak ciepłe. Rozwałkuj więc ciasto na nieprzywierającej powierzchni, którą możesz dosłownie podnieść, połóż na blasze i włóż do lodówki. A więc... wyrób ciasto, podziel na dwie części, rozwałkuj, schłodź. Rozumiesz?

Gdy ciasto się schłodzi, wytnij z niego kształty. Najlepiej serduszka. Ponieważ serduszkowe ciasteczka są takie słodkie!!! (Oto zestaw foremek do wycinania serduszek, który posiadam), ale możesz użyć dowolnego kształtu.

Ciasteczka nie rozchodzą się zbytnio podczas pieczenia, więc ich grubość powinna wynosić około 1/4 cala. To jest grube ciasteczko cukrowe! Pamiętaj, aby nie przesadzić z pieczeniem ciasteczek serowych, ponieważ stracą swoją miękkość.

Mamy więc dużą partię zwykłych ciasteczek z cukrem. Co robić dalej?

Polewa z Nutelli

Składa się z 5 składników: Nutella, śmietana, cukier puder, wanilia i odrobina soli. Bardzo proste. Nutella jest bardzo lepka i gęsta, więc najłatwiej jest użyć miksera, aby ubić wszystkie składniki razem.

Polewa z Nutelli zastygnie na wierzchu ciasteczek. Nie będzie twarda, ale stwardnieje, dzięki czemu ciasteczka będzie można wygodnie układać, przechowywać, przewozić, podarować kochającemu Nutellę Walentemu itp. Posmaruj tym lukrem babeczki, chleby, muffiny, pączki i swoją łyżkę. Nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o polewę z Nutelli. ♥

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Delikatne ciasteczka z kremowego sera z polewą z Nutelli

4,8 z 23 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Czas całkowity: 3 godziny, 45 minut
  • Plon: 36 3-calowych ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wyjątkowo miękkie i grube ciasteczka cukrowe z dodatkiem serka śmietankowego i ekstraktu migdałowego, polane kremową polewą z Nutelli.


Składniki

  • 3 szklanki + 2 łyżki stołowe (390 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 uncje (112 g) sera śmietankowego w bloku, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200g) cukru kryształu
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy

Polewa z Nutelli

  • 2 filiżanki(240g) cukru pudru
  • 1/3 szklanki (100g) Nutelli
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany lub mleka
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1/2 filiżanki (60g) posiekanych orzechów laskowych do dekoracji

Instrukcje

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
  2. W dużej misce, ręcznie lub za pomocą miksera z łopatką, ubić masło i serek śmietankowy na średnich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minut. Dodać cukier granulowany i ubijać do uzyskania puszystej i połączonej masy, około 1 minuty. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy i ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski i ponownie ubić, jeśli trzeba, do połączenia.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Ciasto będzie bardzo miękkie i kremowe.
  4. Obficie oprószyć mąką ręce i wałek. Podzielić ciasto na 2 równe części. Każdą porcję rozwałkować na lekko posypanym mąką kawałku papieru pergaminowego lub silikonowej macie do pieczenia na grubość około 1/4 cala. Rozwałkowane ciasto może mieć dowolny kształt, byleby było równomiernie grube na 1/4 cala.
  5. Jedno z rozwałkowanych ciast lekko oprószyć mąką. Na wierzch położyć kawałek pergaminu (zapobiegnie to przywieraniu). Na wierzch położyć drugie rozwałkowane ciasto. Przykryj folią plastikową lub aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i do 2 dni.
  6. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Ostrożnie wyjąć górny kawałek ciasta z lodówki. Jeśli ciasto przykleja się do dna, przeciągnij dłonią pod nim, aby je usunąć. Używając foremek do wycinania ciastek, wytnij z ciasta różne kształty. (Ja lubię te foremki do wycinania serc). Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż do wykorzystania wszystkich kawałków. Powtórz czynność z drugim kawałkiem ciasta. Uwaga: Wydaje się, że nie jest to dużo ciasta, ale z resztek ciasta, które ponownie rozwałkujesz, otrzymasz wiele ciasteczek.
  7. Ułóż ciasteczka na blasze w odległości 3 cali od siebie. Piecz przez 12-13 minut, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Jeśli Twój piekarnik ma gorące miejsca, obróć blachę w połowie czasu pieczenia. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły przed dekorowaniem. Ja lubię dekorować ciasteczka bezpośrednio na blasze, dzięki czemu mogę włożyć całą blachę do lodówki, aby polewa z Nutelli zastygła. Jeśli chcesz zrobić to w ten sposób, umieść ostudzone ciasteczka z powrotem na blachach.
  8. Przygotować glazurę: W średniej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij wszystkie składniki razem na średnich obrotach, aż będą kremowe i gładkie, około 2 minuty. Doprawić do smaku. Dodaj szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki. Posmaruj każde ostudzone ciasteczko i udekoruj orzechami laskowymi, jeśli chcesz. Polewa z Nutelli zastygnie w temperaturze pokojowej po 3-4 godzinach, a w lodówce nawet szybciej (około 1 godziny).
  9. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zwykłe lub udekorowane ciasteczka cukrowe można zamrozić do 3 miesięcy. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie, a następnie ułóż je między arkuszami papieru pergaminowego w pojemniku nadającym się do zamrażania. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Możesz również zamrozić ciasto na ciasteczka na okres do 3 miesięcy, zanim je rozwałkujesz. Przygotuj ciasto w kroku 3, podziel na pół, spłaszcz obie połówki w dysk, tak jak to się robi z ciastem, zawiń każdą w folię, a następnie zamroź. Aby rozmrozić, rozmrażaj krążki w lodówce, a następnie doprowadzaj je do temperatury pokojowej przez około 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie 4, a następnie schłodź je w lodówce przez 45 minut - 1 godzinę przed pokrojeniem na kształty i upieczeniem.
  2. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka cukrowe z serem śmietankowym
  • Ciasteczka cukrowe z kremem serowym
  • Ciasteczka Red Velvet nadziewane serem śmietankowym
  • Czekoladowy lukier serowy

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły