Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym

image
Przejdź do przepisu

Głębokie, ciemnoczekoladowe ciasto piernikowe pełne rozgrzewających przypraw. Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym to wspaniały deser na święta!

Zakochałam się w torcie Bundt. Ciemne i bogate ciasto czekoladowe przyprawione imbirem, melasą i posłodzone ciemnym brązowym cukrem. Pokryte słodkim i pikantnym kremowym lukrem serowym.

Boże Narodzenie na talerzu. ????

Wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe, ale jeden kęs dzisiejszego ciasta z pewnością Cię zaskoczy. Głęboko w czekoladowych okruchach poczujesz mieszankę rozgrzewających zimowych przypraw, ostrej i ciemnej melasy oraz śmiałego smaku imbiru, który odstraszy Twojego piernikowego ludzika. A zwykłe ciasto czekoladowe? Ha! To nie jest nic z tych rzeczy.

Pierwotnie zamierzałam upiec w zeszły weekend dyniowo-czekoladowe ciasto, ale z czasem nabrałam ochoty, by spróbować czegoś zupełnie nowego. Chociaż bardzo lubię dynię, zaczynam się przekonywać do smaków nadchodzących świąt. Nie ma smaków, które bardziej kojarzą mi się ze świętami niż piernik czy melasa, więc do mojego czekoladowego ciasta bundtowego trafiły... święta.

Do ciasta na biszkopt dodajemy kakao w proszku, pełnotłuste mleko (lub śmietanę), melasę, jajka i brązowy cukier. Użyłam oleju jako mojego tłuszczu w przepisie, ponieważ nauczyłam się, że olej daje dużo bardziej miękki, wilgotny kawałek ciasta w przeciwieństwie do masła. Uwielbiam masło w moich przepisach na ciasteczka, ale kiedy nie szukam czegoś, co się rozprowadza i pozostaje wilgotne przez dłuższy czas - stwierdzam, że olej załatwia sprawę. Szczególnie w przypadku ciasta z tak dużą ilością aromatu imbiru, melasy i przypraw - w tym przepisie w ogóle nie będzie Ci brakowało masła. Pudełkowe ciasta (które mają taką konsystencję, jakiej szukałam) piecze się z użyciem oleju, a nie masła.

Jeśli chodzi o świąteczne przyprawy - jeśli jesteś podobny do mnie, będziesz używał ciężkiej ręki wsypując do mieszanki cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Dwie łyżeczki imbiru są niezbędne (w końcu robisz piernik), ale nie krępuj się spróbować ciasta podczas dodawania każdej z nich i zmniejszyć ilość w razie potrzeby. Zazwyczaj jestem szczęśliwa, jeśli chodzi o przyprawy w moich wypiekach (zwłaszcza cynamon), ale poniższe ilości przypraw były nawet trafione dla moich degustatorów. Powiedzieli, że to odpowiednia ilość.

Przyprawy zawsze są miłe.

Ciasto jest ultra wilgotne dzięki olejowi, melasie i ciemnobrązowemu cukrowi. Najczęściej używam ciemnego brązowego cukru w moich wypiekach, ponieważ dodaje on większej głębi smaku. Jednym z sekretów moich Idealnych Ciasteczek Czekoladowych jest użycie w cieście ciemnobrązowego cukru zamiast jasnobrązowego. Ciemna odmiana sprawia, że ciasteczka są tak miękkie i wilgotne!

1/2 filiżanki ciemnej melasy nadaje ciastu niesamowity smak - odrobina melasy może być bardzo smaczna, ale w gęstym czekoladowym cieście - aż 1/2 filiżanki wcale nie jest przytłaczająca. Wolę ciemną melasę, ponieważ ma ona bardziej wyrazisty smak niż jasna melasa (porównywalny do różnicy w smaku między jasnym a ciemnym brązowym cukrem). Wolę ciemną melasę od melasy blackstrap - blackstrap to najciemniejsza odmiana melasy. Blackstrap melasa jest zbyt gorzki dla mnie i jasny melasa jest zbyt łagodny. Zwykła ciemna melasa pasuje do rachunku za każdym razem.

*Porada: spryskanie miarki sprayem zapobiegającym przywieraniu przed odmierzeniem melasy zaoszczędzi Wam wielu klejących kłopotów!

Tekstura ciasta jest miękka, a jednocześnie gęsta - dokładnie tak, jak można sobie wyobrazić smak piernika i ciasta czekoladowego, gdyby te dwie rzeczy połączyły swoje siły. Ostry, lekko korzenny i gruby kawałek piernika oraz delikatny i wilgotny kawałek ciasta czekoladowego to wszystko w jednym kęsie. Teksturowa perfekcja, jeśli o mnie chodzi. Każdy okruch jest ultra wilgotny, bogaty w czekoladę i delikatny. W tym cieście jest tak wiele złożonych smaków, że praktycznie nie sposób przestać je jeść.

Mogę sobie wyobrazić gorsze problemy.

Lukrowanie było tylko pomysłem i chociaż ciasto jest po prostu wspaniałe samo w sobie, czułam, że pikantna i kremowa warstwa na wierzchu była idealnym dodatkiem. Kremowy lukier serowy to Sally special... idealna proporcja kremowego sera do masła, cukru pudru do wanilii i odrobiny mleka, aby wszystko zaczęło się kręcić w mikserze. Biały lukier jest dość gęsty i pięknie rozprowadza się po ciemnej czekoladzie - uwielbiam kontrast kolorów!

Na wierzch lukru nałożyłam lekką mżawkę sosu czekoladowego. Od przypraw w cieście, przez lukier na wierzchu, po mżawkę czekoladową - najwyraźniej "więcej znaczy lepiej" to moje motto na dziś. Oto jak lubię moje świąteczne pierniki. ????

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Głęboko czekoladowe ciasto piernikowe pełne rozgrzewających przypraw. Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym to wspaniały deser na święta!


Składniki

Czekoladowe ciasto piernikowe

  • 1/2 szklanki (120ml) olejuroślinnego
  • 1/2szklanki(41g) niesłodzonego kakao w proszku, plus więcej do posypania
  • 1/2filiżanki (156g) ciemnej melasy
  • 3/4 szklanki (150g) pakowanego ciemnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki (60ml) mleka pełnego lub maślanki
  • 1 fil iżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżeczki mielony imbir
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa

Kremowy lukier serowy © Sallys Baking Addiction

  • 1/4 filiżanki(60g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 uncje(112g) kremowy ser, zmiękczony do temperatury pokojowej
  • 2-3 filiżanki (240-360g) cukier puder
  • 2-4łyżki stołowe mleka
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: sos czekoladowy, do posypania

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Spryskać 9-calową formę do pieczenia ciastek sprayem zapobiegającym przywieraniu. Posyp kakao w proszku i usuń jego nadmiar. Odstawić na bok.
  2. Zrobić ciasto: Na średnio-niskim ogniu, stopić razem olej, melasę, brązowy cukier i 1/4 szklanki wody w średnim rondlu, aż cały brązowy cukier się rozpuści. Przenieś do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Wbij jajka i mleko do mieszanki z melasą po ostygnięciu (aby uniknąć podgrzania i zrobienia jajecznicy). Odstawić na bok.
    Przesiać mąkę, kakao w proszku, sodę, sól, mielony imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową do średniej miski. Delikatnie wmieszaj mąkę do melasy, aż do połączenia. Pozostaną grudki. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków, a wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie na drucianym stojaku.
  3. Gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: W dużej misce, ubij masło i serek śmietankowy za pomocą miksera elektrycznego, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier puder. Dodaj wanilię i mleko, po 1 łyżce na raz, aż osiągniesz pożądaną grubość. W razie potrzeby dodaj trochę więcej cukru lub mleka, aby uzyskać gęstniejący lukier.
  4. Odwróć ciasto na podstawkę lub duży talerz do serwowania. Polukruj ciasto bezpośrednio przed podaniem i polej sosem czekoladowym (opcjonalnie).
  5. Ciasto zachowuje świeżość do 4 dni przechowywane w lodówce.

Uwagi

  1. Ciasto zaadaptowane z Marthy Stewart.

Słowa kluczowe: czekoladowe piernikowe ciasto bundt cake

Powiązane przepisy

  • Czekoladowy lukier serowy
  • Czekoladowe ciasto bundtowe z kremowym serem
  • Babeczki bananowo-czekoladowe z truskawkowym lukrem serowym
  • Kremowy lukier czekoladowy

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły