Czekoladowe ciasteczka cukrowe

image
Przejdź do przepisu

Te czekoladowe ciasteczka z masą cukrową

mają wspaniały czekoladowy smak, gęsty środek, chrupiące brzegi i mnóstwo miejsca na dekoracyjny lukier! Użyj ulubionych foremek do wycinania ciasteczek i wypróbuj mój klasyczny lukier królewski lub łatwy lukier lukrowy.

Przyznaję się: trochę czasu zajęło mi doprowadzenie czekoladowych ciasteczek do perfekcji. A jeśli chodzi o ciasteczka z cukrem, dostarczam Ci tylko to, co najlepsze. Przysięgam na posypki.

Te czekoladowe ciasteczka z cukrem są fantastyczne! Nie tylko idealnie łączą w sobie czekoladę i maślaną dobroć, ale są też niezwykle proste. Są chrupiące na brzegach, miękkie w środku, a lukier zastyga w ciągu kilku godzin, więc możesz je układać, podarować, zawinąć i natychmiast zjeść, bo będą wołać Twoje imię, gdy będziesz przechodzić obok.

Czekoladowe kusicielki, oto one.

Kulisy przepisu

To jest całkowicie podstawowy przepis. Nie ma w nim nic dziwnego ani skomplikowanego i mogę zagwarantować, że większość składników masz właśnie w tej chwili w swojej kuchni. Przepis został zaadaptowany z moich oryginalnych ciasteczek cukrowych. Używając tego przepisu jako podstawy, dodałam kakao w proszku, aby nadać im czekoladowy smak. Użyjemy więcej proszku do pieczenia, aby uzyskać dodatkowy efekt. Jeśli pamiętasz mój artykuł na temat kakao w proszku i naturalnego kakao, wiesz, że kakao w proszku jest zazwyczaj używane razem z proszkiem do pieczenia. Ale tak naprawdę w tym przepisie na ciasteczka można użyć zarówno kakao z proszku holenderskiego, jak i naturalnego, ponieważ sytuacja komplikuje się tylko wtedy, gdy w grę wchodzi soda oczyszczona - wtedy właśnie najprawdopodobniej trzeba

użyć kwaśnego kakao w proszku.

W każdym razie, tak - przepis na czekoladowe ciasteczka cukrowe składa się z prostych składników i możesz użyć kakao w proszku, jakie najbardziej lubisz! Sugeruję wysokiej jakości, niezwykle smaczne kakao w proszku. Dwa, które uwielbiam, to Hershey's special dark i Ghirardelli 100% unsweetened cocoa.

Wskazówka:

przesianie mąki i kakao w proszku razem jest konieczne. Dzięki temu oba składniki będą doskonale wymieszane i napowietrzone. Pozbędziesz się też wszelkich grudek.

Oto ręczny przesiewacz na korbkę, który posiadam i uwielbiam.

Kolejna wskazówka!

Zamiast mąki, posyp kakao w proszku powierzchnię roboczą, na której będziesz wałkować ciasto na ciasteczka. Ja wałkuję ciasto na papierze pergaminowym, ale jeśli używasz swojego blatu - posyp go kakao w proszku. Mąka jest zupełnie bez smaku, więc równie dobrze możesz użyć kakao w proszku, aby uzyskać dodatkowy czekoladowy smak, prawda?

Podobnie jak w przypadku moich zwykłych miękkich ciasteczek cukrowych, rozwałkuj ciasto przed schłodzeniem go w lodówce. Podczas testowania przepisów dowiedziałam się, że ta metoda jest o wiele łatwiejsza niż schłodzenie ciasta w całości, a następnie próba rozwałkowania zimnego kawałka ciasta. Rozumiesz? Pamiętaj, że schłodzenie ciasta na ciasteczka jest KLUCZOWE. Jeśli ciasto nie będzie zimne i zwarte, rozleci się na wszystkie strony.

Po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce ciasto czekoladowe jest gotowe do formowania.

Czekoladowe ciasteczka z cukrem upieczesz tak, aby były miękkie w środku i cudownie chrupiące na brzegach. Ich pieczenie w piekarniku zajmie tylko około 10 minut. Super szybko!

Polewa do czekoladowych ciasteczek cukrowych

Mam dwa przepisy na lukier i możesz wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.

  1. Ulubiony lukier królewski: Lukier królewski to mój ulubiony lukier do ciasteczek, ponieważ jest łatwy w użyciu, wysycha w ciągu 1-2 godzin i nie smakuje jak stwardniały cement. (Jest bardziej miękki!) Robię go z bezą w proszku. Beza w proszku zastępuje surowe białka jaj, składnik tradycyjnie występujący w przepisach na lukier królewski. Beza w proszku eliminuje potrzebę używania świeżych jajek, ale nadal zapewnia taką samą konsystencję. Bezę w proszku można znaleźć w niektórych sklepach z artykułami do pieczenia, w większości sklepów rzemieślniczych z działem wypieków oraz w Internecie. Najtrudniejszą częścią jest uzyskanie idealnej konsystencji lukru królewskiego, ale w przepisie na lukier królewski zamieściłam filmik, który pomoże Ci to osiągnąć.
  2. Łatwy lukier: Przepis na łatwy lukier można znaleźć w zestawie z moimi świątecznymi ciasteczkami cukrowymi. Ten lukier jest łatwiejszy do zrobienia niż lukier królewski, ponieważ nie potrzebujesz elektrycznego miksera, a konsystencja nie będzie decydować o wyniku. Jest on jednak cieńszy od lukru królewskiego i nie zapewnia tak ostrych szczegółów, jak lukier królewski. Ponadto wymaga 24 godzin na wyschnięcie.

Serca na zdjęciu są udekorowane lukrem królewskim przy użyciu końcówki do pipet Wilton #4. Jeśli nie przepadasz za końcówkami do dekorowania, możesz po prostu zanurzyć wierzchy ciasteczek w lukrze, tak jak ja to robię z moimi krakersowymi ciasteczkami dla zwierząt.

Zaproś przyjaciół, zbierz dzieci i bawcie się świetnie, dekorując te klasyczne czekoladowe ciasteczka. I ozdób je posypką!

Wydrukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Czekoladowe ciasteczka cukrowe

4,8 z 23 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godz.
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 24 4-calowe ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To są najlepsze miękkie czekoladowe ciasteczka z cukrem, jakie kiedykolwiek upieczesz. Przepis jest prosty, a dekorowanie ich sprawia ogromną frajdę! Chłodzenie jest najważniejszym krokiem, więc nie pomijaj go.


Składniki

  • 3/4 szklanki(172 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200 g) cukru kryształu
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki (188 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 szklanki (62 g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku (lub kakao holenderskie)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sól

Do dekoracji

  • Lukier plastyczny lub lukier królewski (użyłam lukru królewskiego)
  • Różne posypki

Instrukcje

  1. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, ubijać masło przez 1 minutę na średnich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe. Dodać cukier kryształ i ubijać na średnich obrotach do uzyskania puszystej i jasnej masy. Na wysokich obrotach wbić jajko i dodać ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  2. Przesiać mąkę i kakao w proszku do średniej miski. Wsyp proszek do pieczenia i sól, aż do połączenia. Na niskich obrotach powoli wmieszać mokre składniki, aż do ich połączenia.
  3. Podzielić ciasto na 2 równe części. Każdą porcję rozwałkować na kawałku pergaminu na grubość ok. 1/4″. Ułożyć kawałki ciasta (z papierem pergaminowym pomiędzy nimi) na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Chłodzenie jest obowiązkowe. Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, przykryj górny kawałek ciasta pojedynczym kawałkiem papieru pergaminowego. Ciasto można schłodzić do 2 dni.
  4. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Ilość partii zależy od tego, jak duże/małe ciasteczka wycinasz. Wyjmij jeden z kawałków ciasta z lodówki i za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z niego kształty. Wycięte ciasteczka przenieś na przygotowaną blachę. Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż do wykorzystania wszystkich kawałków.
  5. Piecz przez 10 minut - ciasteczka będą jeszcze miękkie. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć blachę. Pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś na stojak druciany, aby całkowicie ostygły przed lukrowaniem.
  6. Przygotuj lukier i udekoruj ostudzone ciasteczka według własnego uznania. Ja, jak widać, nie zabarwiłam lukru. Jeśli chcesz, możesz dodać na wierzch lukru posypkę. Gdy lukier zastygnie, ciasteczka doskonale nadają się na prezent, do wysłania lub do schrupania od razu po przygotowaniu. Według mnie zachowują miękkość przez około 5 dni w temperaturze pokojowej.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zwykłe lub ozdobione ciasteczka cukrowe można zamrozić do 3 miesięcy. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie, a następnie ułóż je między arkuszami papieru pergaminowego w pojemniku nadającym się do zamrażania. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Możesz również zamrozić ciasto na ciasteczka na okres do 3 miesięcy, zanim je rozwałkujesz. Przygotuj ciasto w kroku 2, podziel na pół, spłaszcz obie połówki w dysk, tak jak w przypadku ciasta na pierogi, zawiń każdą w folię, a następnie zamroź. Aby rozmrozić, rozmrażaj krążki w lodówce, a następnie doprowadź do temperatury pokojowej na około 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie 3, a następnie schładzaj w lodówce przez godzinę przed pokrojeniem na kształty i upieczeniem.
  2. Przepis można podwoić.

Słowa kluczowe: czekoladowe ciasteczka z cukrem

Oto moja wersja waniliowa. Nie można się z nimi nie zgodzić!

Przepisy powiązane

  • Miękkie ciasteczka cukrowe Funfetti
  • Czekoladowe ciasteczka krówki z masłem toffi
  • Ciasteczka czekoladowe z kawałkami precli
  • Ciasteczka czekoladowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły