Cytrynowy chleb makowy

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Ten cytrynowy chleb z makiem może być wystarczająco prosty na śniadanie w dzień powszedni lub może być urozmaicony kandyzowanymi plasterkami cytryny

i dodatkową polewą na wymyślny podwieczorek. Bez względu na to, jak i kiedy go podasz, ten szybki chleb jest wilgotny, aromatyczny i z dużą ilością maku.

Czy próbowałeś już kiedyś tego szybkiego chleba z cynamonowymi wiśniami? Zeszłej jesieni był to mój ulubiony chleb, ale po upieczeniu około 500 bochenków (to już nie przesada), postanowiłam zmienić przepis. Dodałam świeży sok z cytryny i mak, a także odrobinę proszku do pieczenia, ponieważ sok obciążał miękisz. Krótko mówiąc, ten szybki chleb jest jak słońce w bochenku. Jest złocisty na zewnątrz i ma jasnożółty miękisz z makiem. Po prostu piękny! I zdecydowanie trafia w punkt, zwłaszcza jeśli lubisz cytrynowe przysmaki.


Opowiedz mi o tym cytrynowym chlebie z makiem

  • Smak: Cytrynowy smak jest idealnie zbalansowany - nie za cierpki, nie za mocny. Chleb jest zdecydowanie smaczny bez dodatków, ale nam bardzo smakował z odrobiną cytrynowej polewy na wierzchu. Polewa wsiąkła w chleb, dodając mu jeszcze więcej wilgoci.
  • Tekstura: Ten chleb jest miękki i wilgotny, z lekko zwartym miękiszem. Jeśli chodzi o punkt odniesienia, powiedziałabym, że nie jest tak gęsty jak ciasto francuskie, ale zdecydowanie cięższy niż puszyste białe ciasto. Idealne z filiżanką kawy lub herbaty.
  • Łatwość: Wiele szybkich chlebów wymaga kremowania masła i cukru razem, ale ten przepis bazowy używa oleju dla dodatkowej wilgoci. (Z całym aromatem cytryny, nie będziesz tęsknić za masłem). Ponieważ nie kremujemy masła, możemy pominąć mikser i po prostu użyć trzepaczki do ciasta. Wszystkie prace przygotowawcze są dość proste, więc ten przepis jest świetny dla początkujących.
  • Czas: To jest szybki chleb, ponieważ nie jest robiony na drożdżach, ale czas pieczenia nie jest szczególnie szybki. Odłóż 50-60 minut, aby chleb się upiekł. Po polukrowaniu, możesz kroić i podawać chleb na ciepło lub poczekać aż całkowicie ostygnie. Możesz skrócić czas pieczenia, jeśli użyjesz mini foremek do bochenków lub upieczesz ciasto jako cytrynowe muffinki makowe. Zobacz uwagi do przepisu, aby zapoznać się z obiema opcjami.

Film instruktażowy: Jak zrobić cytrynowy chleb z makiem

Chleb z makiem cytrynowym - 3 dodatkowe wskazówki

Zanim rozgrzejesz piekarnik, pozwól mi zwrócić uwagę na 3 dodatkowe wskazówki.

  1. Składniki w temperaturze pokojowej: Doprowadzić zimne składniki, takie jak jajka, śmietana i mleko do temperatury pokojowej, zanim zaczniesz. Temperatura pokojowa składniki łączą się łatwo, ponieważ są one cieplejsze, tworząc gładką i równomiernie teksturowane ciasto. Gładkie ciasto oznacza równomiernie teksturowane wypieki.
  2. Ilość cukru: 1 szklanka cukru daje cudownie słodki szybki chleb, który przypomina ciasto śniadaniowe. Jeśli szukasz czegoś nie tak słodkiego, trzymaj się 3/4 szklanki - tak właśnie napisałam/preferuję ten przepis, ponieważ na wierzchu jest słodka polewa.
  3. Dodatkowa polewa: Ilość cytryny glazury / lukier napisany w przepisie poniżej daje bardzo lekką warstwę. Ta polewa jest głównie półprzezroczysta i wsiąka w wierzch chleba. Aby uzyskać grubszą warstwę, podwoić ilość składników glazury.

Kandyzowane plasterki cytryny są całkowicie opcjonalne, ale czyż nie stanowią pięknego wykończenia? Podążałam za tym tutorialem dotyczącym kandyzowanych plasterków cytryny. Są słodkie, kruche i stanowią uroczą (i jadalną) dekorację. Nie piecz ich na chlebie - po prostu udekoruj nimi gotowy bochenek.


Dlaczego na wierzchu moich szybkich chlebów jest duża rysa?

Nie martw się! Duże pęknięcie na środku Twojego bochenka/chleba to znak, że chleb prawidłowo się rozwinął. Wierzch chleba naturalnie ugotuje się i stwardnieje szybciej niż środek. Kiedy środek się gotuje, powietrze ucieka z wierzchu, tworząc pęknięcie na środku lub nieco poza środkiem. Jeśli Twój upieczony chleb nie ma dużego pęknięcia w środku, nie ma się czym martwić - jest tak wiele zmiennych, w tym Twój piekarnik, temperatura piekarnika, długość czasu, pozycja stojaka, przepis, itp.

Pokochasz te przepisy zbyt:

  • Cytrynowe ciasteczka imbirowe
  • Chleb pomarańczowy z żurawiną
  • Cytrynowe ciasteczka budyniowe
  • Jogurt grecki Lemon Poppy Seed Pancakes
  • Pączki z makiem cytrynowym
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Cytrynowy chleb makowy

4,7 z 30 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 55 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Oliwa i kwaśna śmietana sprawiają, że ten cytrynowy chleb makowy jest wyjątkowo wilgotny, a cytryna nadaje mu świeży, jasny smak. Poniższy przepis na polewę pozwala uzyskać lekką warstwę, ale możesz ją podwoić, jeśli chcesz uzyskać więcej. Zobacz uwagi do przepisu na muffiny i mini chlebki.


Składniki

  • 2 filiżankis(250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 4 łyżeczki nasiona maku
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 filiżanki(150g) cukier granulowany
  • 1/3 filiżanki (80ml) olej roślinny
  • 1/3 filiżanki(80g) kwaśna śmietana (lub zwykły jogurt/jogurt grecki), w temperaturze pokojowej
  • 2/3 filiżanki (160ml) mleko pełne, w temperaturze pokojowej
  • 3 ły żki stołowe (45 ml) soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa skórka z cytryny

Polewa

  • 1/2 szklanki(60g) cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa (15ml) sokuz cytryny
  • opcjonalnie: kandyzowane plasterki cytryny (podążałam za tym tutorialem, aby je zrobić)

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Spryskać bochenek o wymiarach 9×5 cali sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, mak, sodę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce, ubij jajko i cukier granulowany razem, aż do połączenia. Wbij olej, śmietanę, mleko, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wlać mokre składniki do suchych składników, a następnie ubić do całkowitego połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania; kilka małych grudek jest w porządku.
  3. Wlej/rozłóż ciasto równomiernie do przygotowanej formy. Piecz chleb przez 50 minut do 1 godziny, przykrywając luźno folią w połowie pieczenia, aby chleb upiekł się równomiernie. Nakłuj środek chleba wykałaczką. Jeśli wyjdzie czysta, chleb jest gotowy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Mój chleb zazwyczaj piecze się 55 minut.
  4. Ostudź chleb całkowicie w naczyniu ustawionym na drucianej podstawce. *Nie krępuj się polać go glazurą (następny krok), gdy chleb jest jeszcze ciepły. W ten sposób polewa wsiąknie w ciepły chleb, dodając mu dodatkowej wilgoci.
  5. Przygotuj glazurę: *Nie potrzeba dużo lukru - wystarczy lekka warstwa. Możesz podwoić ilość lukru, jeśli chcesz go więcej.* Ubij razem cukier puder i sok z cytryny. Polej chleb, gdy jest jeszcze ciepły w bochenku lub po ostygnięciu.
  6. Pokrój w plastry i podawaj. Przykryj i przechowuj resztki zwykłego lub glazurowanego chleba w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Dla dłuższego przechowywania, możesz zamrozić glazurowany lub nie glazurowany chleb na okres do 3 miesięcy. Jeśli jesteś zainteresowany moimi wskazówkami dotyczącymi zamrażania szybkiego chleba, zobacz mój post Make Ahead Baking. Pozwól rozmrozić się przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed glazurowaniem (w razie potrzeby) i podawaniem.
  2. Kwaśna śmietana i mleko: Polecam pełnotłustą kwaśną śmietanę i pełne mleko. Można użyć zwykłego jogurtu zamiast, ale uniknąć beztłuszczowej, jeśli możesz. Nie polecam niższej tłuszczu lub mleka bez nabiału tutaj, choć można go używać w szczyptę. Chleb nie będzie smakował tak bogato i wilgotno.
  3. Muffiny: Moje ulubione cytrynowe muffiny z makiem to te miękkie, słodkie i przypominające ciasto jeżynowe cytrynowe muffiny z makiem. Dla muffinów z ciaśniejszym miękiszem (ale ten sam wspaniały smak), można użyć tego szybkiego ciasta chlebowego. Nasmaruj tłuszczem 12-sto centymetrową formę do muffinów lub wyłóż ją wkładkami. Będziesz potrzebować drugiej patelni na 2 dodatkowe muffiny, ponieważ z tego przepisu wychodzi około 14. (Możesz też piec partiami). Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją. Wypełnij foremki aż do samej góry ciastem. Piec muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 15-17 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-22 minuty, mniej więcej. Studzić muffiny przez 5 minut w formie, a następnie przełożyć na druciany stojak do dalszego chłodzenia. Robi się 14 muffinów.
  4. Mini bochenki: Nasmarować patelnię do mini bochenków. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami. Wypełnij patelnię aż do samej góry ciastem. Piec w temperaturze 350°F (177°C), aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Czas pieczenia i wydajność zależy od wielkości formy.
  5. Cytryna: 2 średnie cytryny są wystarczające dla tego przepisu. Powinnaś otrzymać 1 łyżkę skórki z 1 średniej cytryny, a 2 średnie cytryny dostarczą wystarczającą ilość soku zarówno do chleba jak i glazury.
  6. Nasiona maku: Pomiń mak, jeśli chcesz lub zastąp go taką samą ilością czarnego sezamu lub nasion chia.
  7. Inne owoce cytrusowe: Sok i skórkę z cytryny możesz zamienić na sok i skórkę z innych cytrusów, takich jak pomarańcza, pomarańcza krwista, limonka lub grejpfrut. Możesz pominąć mak, jeśli chcesz.

Słowa kluczowe: mak cytrynowy, chleb, szybki chleb, cytryna

Przepisy powiązane

  • Muffiny z makiem pomarańczowo-cytrynowym
  • Lukrowane cytrynowe pączki z makiem
  • Muffiny z jeżynami i makiem cytrynowym
  • Jogurt grecki Lemon Poppy Seed Pancakes


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę