Ciasto z kremem jagodowym

image
Przejdź do przepisu

Wykorzystując dowolny przepis na miękkie/lekkie ciasto, możesz stworzyć pyszny, świeży tort jagodowy

. Polecam wykorzystanie mojego poniższego przepisu na biały tort, możesz też spróbować tortu czekoladowego, pistacjowego lub 6-calowego. Ten minimalistycznie udekorowany tort w stylu naked jest ułożony pomiędzy świeżą i puszystą bitą śmietaną i obsypany soczystymi jagodami.

To ciasto to moje truskawkowe shortcake!

Opowiedz mi o tym torcie z kremem jagodowym

Używając praktycznie dowolnego przepisu na miękkie/lekkie ciasto, możesz stworzyć tort w stylu naked z trzema pięknymi warstwami bitej śmietany i świeżymi jagodami. Jeśli denerwuje cię dekorowanie tortów warstwowych, ten tort jest właśnie dla ciebie; nie wymaga skomplikowanego dekorowania!

Wybrałam moje białe ciasto o smaku waniliowym, ponieważ jest bardzo miękkie i biszkoptowe, co pięknie komponuje się z lekką bitą śmietaną i letnimi jagodami. Cięższe ciasta sprawiłyby, że trudno byłoby je kroić i podawać. Poniżej zamieszczam listę innych smaków ciast, które możesz wykorzystać.


Ten tort jest:

  • Wysoki jak wieża z bitą śmietaną i jagodami
  • Lekki, świeży i w stylu naked
  • Bardzo łatwy do udekorowania - mniej znaczy więcej!
  • Celebracja świeżych smaków sezonu
  • Można go dostosować do wielu smaków ciast

Użyj dowolnego ciasta, które kochasz

Porozmawiajmy o smakach ciast. Jak wspomniałam powyżej, używam mojego przepisu na białe ciasto. Dzielę ciasto pomiędzy 3 okrągłe tortownice. Na zdjęciu użyłam 8-calowych tortownic. Trzy 9-calowe patelnie również się nadadzą, ale warstwy ciasta będą dość cienkie. Uwielbiam używać tego przepisu na białe ciasto, ponieważ jest miękkie, wilgotne i nie przytłacza delikatnej bitej śmietany ani świeżych jagód. Jest zrobiony z mąki tortowej, białek i kwaśnej śmietany, co gwarantuje najbardziej miękki miękisz. Gorąco polecamy! Jeśli białe ciasto nie jest Twoim idealnym wyborem, mam kilka innych pomysłów na jego smak. Większość z nich została zaadaptowana z mojego przepisu na ciasto białe:

  • Ciasto pistacjowe
  • Ciasto kokosowe
  • Ciasto cytrynowe
  • Ciasto czekoladowe (biszkoptowe i pyszne!)

Możesz też zrobić ciasto 6-calowe

Nie chcesz robić tak dużego tortu? Możesz użyć tej samej techniki dekorowania na torcie 6-calowym. Mam mnóstwo pomysłów na smaki na torty 6-calowe w moim poście 6-calowe przepisy na torty. (Użyj dowolnego ciasta na babeczki!) Po prostu zmniejsz o połowę ilość bitej śmietany i jagód.


Przygotuj patelnie do ciasta

Bez względu na to, jakiej wielkości okrągłej tortownicy użyjesz, zawsze zalecam wyłożenie jej okrągłych foremek papierem pergaminowym. W ten sposób torty płynnie uwalniają się z patelni:

  1. Zrób okrąg z papieru pergaminowego. Odrysuj spód tortownicy na dużym kawałku papieru pergaminowego. Wyciąć kółka z pergaminu.
  2. Bardzo lekko natłuścić patelnie do pieczenia.
  3. Włożyć do środka okrąg z pergaminu.
  4. Posmaruj również pergamin. Używając masła lub sprayu antyadhezyjnego, smaruję patelnię ORAZ pergamin. W ten sposób uzyskasz bardzo nieprzywierające środowisko dla swojego ciasta. Nigdy się nie przykleja.

Dekoracje dla Tortu Śmietankowego z Jagodami

  • Bita Śmietana: Polecam przepis na bitą śmietanę poniżej, który daje dużo dla 3 warstwowego 8 lub 9 calowego ciasta. (Patrz uwaga o przepisie na 6-calowy tort.) Jest to lekko przeskalowana wersja mojej waniliowej bitej śmietany. Dodaję odrobinę ekstraktu migdałowego dla dodatkowego smaku, ale jest to opcjonalne. Wiecie co byłoby równie smaczne? Bita śmietana mokka z mojego tortu czekoladowego bez mąki - podwoić ilość bitej śmietany, aby mieć pewność, że wystarczy na 3-warstwowy, 8- lub 9-calowy tort. Masz ochotę na czekoladową bitą śmietanę? Dodaj 3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku i 1 dodatkową łyżkę cukru pudru do poniższego przepisu. Możesz również doprawić bitą śmietanę różnymi ekstraktami, np. ekstraktem z cytryny, pomarańczy, kokosa itp. Pomiń ekstrakt migdałowy, zastąp go 1/2 łyżeczki swojego ulubionego smaku, posmakuj gotowej bitej śmietany, a następnie dodaj więcej ekstraktu, jeśli chcesz.
  • Świeże jagody: Warstwa świeżych jagód do ciasta na wierzchu warstw bitej śmietany. Możesz użyć borówek, truskawek, jeżyn, malin, a nawet świeżych wiśni.
  • Kwiaty: Użyj jadalnych kwiatów lub kwiatów, które nie były pryskane pestycydami. Unikaj silnie pachnących kwiatów, ponieważ ich zapach może utrzymywać się na torcie. Przedstawione na zdjęciu białe kwiaty to kwiaty kalanchoe.

3 Ostatnie wskazówki dotyczące sukcesu

  1. Wyrównaj torty. Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu tak, aby obie strony były płaskie. Jest to ważne, ponieważ płaskie i równe warstwy dodają stabilności gotowemu tortowi. Możesz użyć poziomicy do tortów lub dużego ząbkowanego noża. Ja zawsze używam ząbkowanego noża.
  2. Zachowaj prostotę. Ułatw sobie zadanie! Widziałam wiele przepisów na nagie ciasto, które wymagają nasączenia prostym syropem, aby zapobiec wysychaniu. Możesz to zrobić, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, jeśli ciasto jest wilgotne (tak jak białe ciasto poniżej lub inne wymienione powyżej).
  3. Lodówka jest twoim przyjacielem. Schładzaj złożone ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed pokrojeniem i podaniem. Dlaczego? Stabilizuje to całą Twoją ciężką pracę! Dzięki temu bita śmietana lepiej przylega do warstw tortu i lepiej się kroi.

Film instruktażowy: Dekorowanie tortu

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Tort z kremem jagodowym

5 z 152 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 45 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut (w tym chłodzenie i schładzanie)
  • Wydajność: 12 porcji
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten minimalistycznie udekorowany tort w stylu naked jest przełożony świeżą i puszystą bitą śmietaną i obsypany soczystymi jagodami.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki(285g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 3/4 szklanki (1,5 laski; 170g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru
  • 5 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki(120g) kwaśna śmietana, w temperaturze pokojowej*
  • 1 łyżka stołowa czysty ekstrakt waniliowy (tak, łyżeczka!)
  • 1 filiżanka (240ml) pełne mleko, w temperaturze pokojowej*.

Bita śmietana i jagody

  • 2 filiżanki (480ml) zimnej ciężkiej śmietany lub ciężkiej bitej śmietany
  • 1/3 szklanki(5 łyżek stołowych; 40g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyże czki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 2 filiżanki świeżych jagód (dowolne jagody lub mieszanka jagód)
  • opcjonalnie: posypka z cukru pudru i/lub świeżych kwiatów

Instrukcje

  1. Zrobić ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Nasmaruj trzy 8- lub 9-calowe tortownice, wyłóż je papierem pergaminowym (patrz #6 w Wskazówkach dotyczących pieczenia ciast), a następnie nasmaruj papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga ciastu płynnie odchodzić od patelni. Do smarowania polecam użyć sprayu zapobiegającego przywieraniu. Polecam również 8-calowe tortownice, ponieważ 9-calowe ciasta będą dość cienkie.
  2. Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  3. Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij masło na wysokiej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodać pianę z białek. Ubijać na wysokich obrotach aż do połączenia, około 2 minuty. Następnie wlać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodać suche składniki, aż do ich połączenia. Z mikserem pracującym nadal na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wlej ciasto równomiernie do foremek. Piecz przez około 22-24 minuty lub do momentu, aż ciastka będą upieczone. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed złożeniem.
  5. Przygotuj bitą śmietanę: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy na średnio-wysokich obrotach, aż powstaną średnie szczyty, około 3-4 minuty. Średnie szczyty to coś pomiędzy miękkimi/luźnymi a sztywnymi szczytami i są idealną konsystencją do dekoracji tortów. Użyj natychmiast lub przykryj szczelnie i schładzaj w lodówce do 24 godzin. Zużywa się około 4 filiżanek.
  6. Zmontuj ciasto: Jeśli schłodzone ciasta są kopulaste na górze, użyj dużego ząbkowanego noża, aby odciąć cienką warstwę z wierzchów, aby stworzyć płaską powierzchnię. Nazywa się to "wyrównywaniem" ciasta. (Wyrzuć cienką warstwę lub pokrusz na lody.) Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku lub talerzu do serwowania. Równomiernie rozprowadź 1 czubatą filiżankę bitej śmietany na wierzchu. Zawsze używam do tego szpatułki do lukru. Na wierzchu ułożyć pojedynczą warstwę zmiksowanych jagód. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta. Na wierzchu rozsmarować kolejną porcję bitej śmietany, a następnie pojedynczą warstwę jagód. Na wierzch położyć trzecią warstwę ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą bitą śmietanę i udekorować świeżymi jagodami. W razie potrzeby posypać jagody cukrem pudrem i/lub udekorować świeżymi kwiatami.
  7. Schładzaj złożony tort, bez przykrycia, przez co najmniej 2 godziny i do 1 dnia przed pokrojeniem i podaniem. Ten czas w lodówce pomaga bitej śmietanie zgęstnieć i sprawia, że krojenie jest łatwiejsze i bardziej schludne. Jeśli schładzasz ciasto dłużej niż kilka godzin, możesz ostrożnie przykryć je plastikową folią lub użyć tortownicy do przechowywania w lodówce (w której zawsze przechowuję moje ciasta!). Zwróć uwagę, że jagody mogą zacząć puszczać soki, jeśli będą przechowywane w lodówce dłużej niż 2 godziny. Do krojenia polecam używać najostrzejszego noża i kroić powoli.
  8. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Przygotować ciasto do kroku 4. Zawinąć szczelnie poszczególne upieczone i ostudzone warstwy ciasta i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień lub zamrozić do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej (jeśli zamrożone), a następnie kontynuować krok 5. Jeśli chcesz, zobacz jak zamrażać ciasta. Bita śmietana może być również przygotowana 1 dzień wcześniej. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Jeśli jest zbyt sztywna po schłodzeniu, dodaj 1 dodatkową łyżkę stołową śmietany lub nawet mleka, aby ją rozrzedzić. Nie polecam zamrażania złożonego ciasta, ponieważ bita śmietana i jagody nie rozmrożą się zbyt ładnie. Możesz jednak zawinąć i zamrozić resztki poszczególnych kawałków na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej.
  2. Resztki żółtek jajek: Zrób trochę lemon curd! Możesz dodać cienkie warstwy pomiędzy warstwami ciasta, na wierzchu bitej śmietany i pod jagodami. Oto inne przepisy, w których można wykorzystać resztki żółtek.
  3. Pełne mleko i kwaśna śmietana są zdecydowanie zalecane dla uzyskania najlepszego smaku i konsystencji. Zamiast nich można użyć pełnotłustego jogurtu, choć ciasto może nie być tak lekkie. To samo dotyczy mleka o niższej zawartości tłuszczu.
  4. Ciasta o innych smakach: Zobacz powyżej dla alternatywnych pomysłów smakowych. Każde z wymienionych ciast daje 3 warstwowe 9-calowe ciasto. Jeśli chcesz zamiast tego uzyskać 3 warstwowe ciasto 8-calowe, dodaj około 2 minut czasu pieczenia do przepisu. Jeśli używasz ciasta czekoladowego, zobacz te uwagi dotyczące przepisu na ciasto 3 warstwowe.
  5. Ciasto 2-warstwowe: Bardzo polecam trzymanie się 3 warstwowego tortu dla tego wyglądu. 2 ciasto warstwy byłoby dość krótkie. Jeśli jednak chcesz, użyj tego przepisu na białe ciasto (które jest dwuwarstwowe) lub zamień dowolne 3-warstwowe ciasto wymienione powyżej w 2-warstwowe ciasto 9-calowe, wydłużając czas pieczenia. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Zmniejsz o połowę ilość bitej śmietany, aby uzyskać wystarczającą ilość na dwuwarstwowe ciasto. Użyj 1 szklanki świeżych jagód.
  6. Tort 6-calowy: Możesz użyć tej dokładnej techniki dekoracji na mniejszym, 6-calowym torcie. Mam mnóstwo 6-calowych pomysłów na smak tortu w moim 6-calowym poście Przepisy na ciasto. Zmniejsz składniki w przepisie na bitą śmietanę o połowę i użyj tylko około 1 filiżanki jagód.

Słowa kluczowe: nagie ciasto, ciasto ze świeżymi jagodami, bita śmietana

Jak ciasto francuskie z jagodami i śmietaną, ale o wiele lżejsze!

Przepisy powiązane

  • Jednowarstwowe ciasto kruche z truskawkami
  • Ulubione białe ciasto
  • Domowej roboty bita śmietana
  • Waniliowe nagie ciasto

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły