Ciasto z herbatnikami i warzywami (Casserole)

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Zapiekanka z warzywami

to zawsze satysfakcjonujące danie na zimną pogodę, a ta zapiekanka nie jest wyjątkiem! Zapiekanka jest pełna zdrowego, pikantnego smaku i wielu warzyw, takich jak grzyby, groszek, brokuły i marchew. Idealnym uzupełnieniem kremowego nadzienia jest prosta, domowa polewa biszkoptowa. Wykonana z 5 prostych składników, polewa biszkoptowa powstaje w kilka minut i można ją nawet przygotować z wyprzedzeniem.

Czy to jest ciasto z garnka czy zapiekanka?

A może jedno i drugie? Pot pie zazwyczaj przygotowywany jest z ciasta i pieczony w naczyniu do zapiekania. Jest tak satysfakcjonująco pyszne i moje ciasto z kurczakiem w podwójnej skórce jest naszym ulubionym daniem, kiedy mamy ochotę na zwykłą wersję. Ale dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić warzywną wersję ciasta z herbatnikami. Po ugotowaniu kremowego nadzienia na kuchence, możesz upiec zmontowaną zapiekankę w głębokim naczyniu do pieczenia lub dowolnym naczyniu do zapiekanek o pojemności 2,5-3 kwarty. Chociaż zawsze byłam wielbicielką ciasta, moja rodzina woli polewę z herbatników! (I jest łatwiejsza w przygotowaniu, złożeniu i podaniu... win-win-win).

Ta zapiekanka z herbatników i warzyw jest:

  • dobrze przyprawiona czosnkiem, pieprzem, tymiankiem i pietruszką
  • kremowe, miękkie i chrupiące-crumbly wszystko w jednym
  • konfigurowalny w oparciu o warzywa, które kochasz
  • zwieńczone łatwymi, maślanymi herbatnikami zamiast ciasta francuskiego lub kruchych ciastek
  • nie soggy, wspólny problem z ciasta francuskiego topped pot pie

Zanim ty zaczynasz ten przepis, pozwolić mi ustawiać ciebie up dla sukcesu z niektóre pomocnymi informacjami.


Domowa polewa do biszkoptów Pot Pie

Używamy tej samej chrupiącej/okruszonej polewy z herbatników, którą często podaję z tą zapiekanką śniadaniową z herbatnikami. W przeciwieństwie do robienia zwykłych domowych herbatników, składanie ciasta i używanie wykrawaczki do herbatników nie jest konieczne. Potrzebujesz wykrawacza do ciast lub robota kuchennego, aby wkroić zimne masło do suchych składników. Używając oprószonych mąką dłoni, chwyć garść ciasta i uformuj je w grube krążki.

  • 4 z 5 składników są używane w wypełnieniu: Lista składników poniżej wygląda na długą, prawda? Wspaniałą rzeczą jest to, że 4 z 5 składników wymaganych dla herbatników są powtarzane w wypełnieniu garnka warzyw.
  • Zrób herbatniki najpierw: Przygotuj najpierw ciasto biszkoptowe, aby mogło się schłodzić w lodówce, aż będziesz gotowy do nałożenia i upieczenia nadzienia.
  • Preferowane ponad ciasta francuskiego: Wiem, że wielu woli pot pie z ciasta francuskiego na górze (SO GOOD!) i podczas gdy to jest do zrobienia z tym warzywnym nadzieniem garnka pie, będziesz uruchomić w niektórych sogginess. Przetestowałam ten przepis z kupionym w sklepie i domowym ciastem francuskim (użyłam "szorstkiego ciasta francuskiego" z tych domowych jagodowych roladek) i spód polewy za każdym razem był wilgotny. Rozwałkowałam cienkie ciasto, odpowietrzałam nadzienie szczelinami w cieście, nie kładłam ciasta bezpośrednio na nadzienie (zawieszałam je, mocując do naczynia, najlepiej jak potrafiłam), gotowałam całe danie dłużej i znowu - za każdym razem dolna część ciasta, która przylega do nadzienia, była wilgotna.
  • Nie wilgotne: Herbatniki są o wiele bardziej wytrzymałe niż ciasto maślane, więc zestalają się i gotują łatwiej na kremowej podstawie. Tak długo, jak piec garnek warzyw ciasto wystarczająco długo, tylko sam dół herbatniki, które dotyka nadzienia będzie wilgotne - i to nie dlatego, że jest uncooked - to nasiąknął trochę nadzienia.

Czy mogę to zrobić z ciastem?

Tak, możesz użyć ciasta do tej warzywnej zapiekanki, a szczegółowe instrukcje znajdziesz poniżej.

Składniki warzywnego nadzienia do zapiekanki (i ich zamienniki)

  • Masło: Jak wiele z naszych wypieków, to nadzienie warzywne zaczyna się od masła. Masło dodaje smaku i wraz z mąką, pomaga nadzienie prawidłowo zagęścić.
  • Baza warzywna: Posiekana cebula, seler, i marchew zrobić wspólny smak i aromatyczną bazę do wielu zup, sosów i gulaszu. W tym przepisie dodaję również grzyby. Czuje swobodnie używać więcej jeden i mniej inny i jeżeli ty życzysz pomijać grzyby, zastępować z więcej warzywnymi dodatki jak zauważono below.
  • Czosnek: Zwykle używam 3 ząbków czosnku, ale nie krępuj się użyć 4 dla dodatkowego smaku.
  • Mąka: Mąka zagęszcza sos.
  • 3 Główne Przyprawy: Dopraw nadzienie solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Jeśli nie masz świeżego tymianku, można zastąpić suszone jak wymienione w przepisie do druku poniżej.
  • Bulion warzywny: Bulion warzywny i pełne mleko są płynami w tym nadzieniu. Podczas testowania tego przepisu, użyłem różnych marek bulionu warzywnego. Należy pamiętać, że niektóre są bardziej słone niż inne. (Niektóre smakowały prosto słodkie!) Trzymaj się 1 łyżeczka soli, jak podano w przepisie poniżej, a następnie, gdy nadzienie pochodzi z ciepła, dać mu smak i dodać więcej soli, jeśli czujesz nadzienie potrzebuje.
  • Pełne mleko: I testowane z pół-i-pół, ale ostatecznie wybrał pełne mleko, ponieważ zagęszcza nadzienie bardzo dobrze i to, czego potrzebujemy do polewy herbatniki, zbyt. (Pół na pół jest zbyt ciężki dla herbatników.) Jeśli potrzebujesz sugestii mleka bez nabiału, polecam zwykłe mleko owsiane lub mleko migdałowe. Należy pamiętać, że nadzienie nie będzie smakować tak kremowy i bogaty.
  • Pietruszka: Pietruszka rozjaśnia i równoważy ogólny smak. Lubię dodawać ją na samym końcu, aby jej świeżość nie zgubiła się pod mocniejszymi smakami i składnikami.
  • Dodatki warzywne: Tutaj możesz mieć dużo zabawy, dodając warzywa, które najbardziej kochasz lub masz pod ręką. Ja zazwyczaj używam mieszanki mrożonego groszku, świeżych lub mrożonych brokułów i świeżego lub mrożonego kalafiora. Inne opcje to kukurydza z puszki i odsączona, zielona fasola, biała fasola i/lub ciecierzyca. Dobrze sprawdza się też mrożona kukurydza, mrożona lub świeża zielona fasolka (pokrojona na kawałki).

Patelnia:

Feel free to cook and bake this pot pie casserole all in 1 pan using an oven-safe skillet, like we do with this skillet pot pie recipe. Polecam 11-12 calową patelnię, która jest co najmniej 2 cale głębokości.

Jeśli używasz mrożonych warzyw w Pot Pie, nie rozmrażaj ich

Jeśli używasz mrożonych warzyw w tym warzywnym placku, nie musisz ich rozmrażać przed wmieszaniem ich do nadzienia.

Czy mogę dodać ziemniaki?

Tak, możesz dodać ziemniaki do tej zapiekanki warzywnej z biszkoptami. Zalecam dodanie 1 filiżanki obranego i pokrojonego ziemniaka (lub słodkiego ziemniaka) po dodaniu bulionu. Aby zrobić miejsce na ten dodatek, usuń grzyby lub 1 filiżankę warzywnych dodatków na końcu.

Czy mogę to zrobić z kurczakiem?

Tak. Polecam użyć nadzienia z tego przepisu na ciasto z kurczaka i instrukcji montażu/pieczenia herbatników poniżej.

Zdjęcie po lewej stronie poniżej pokazuje mieszaninę po dodaniu mąki, soli, pieprzu i tymianku. Zauważ, że usunąłem patelnię z ciepła, więc mogłem mieć odpowiednie oświetlenie, aby sfotografować ten etap procesu gotowania. Nie zdejmujemy jej z ognia w tym momencie. Zdjęcie po prawej stronie pokazuje zgęstniałe nadzienie przed wlaniem go do naczynia do zapiekanek i zapieczeniem. ↓

Jak użyć ciasta zamiast herbatnikówMożna

pominąć herbatniki i użyć ciasta zamiast herbatników. Po ugotowaniu nadzienia w kroku 2 poniżej, schłodzić przez 5 minut zgodnie z instrukcją, a następnie wlać do natłuszczonego 9-calowego naczynia do pieczenia, które jest 2 cale głębokości. Rozwałkuj 1 schłodzony krążek domowego ciasta na pierogi (tutaj znajdziesz mój przepis na ciasto na pierogi, jeśli chcesz spróbować) lub kupne ciasto na pierogi na 12-calowy okrąg. Przykryj nadzienie. Wytnij nacięcia na górze, aby utworzyć otwory wentylacyjne. Zaciśnij lub zepnij brzegi, aby uszczelnić. Lekko posmaruj wierzch ciasta płynem do płukania jajek, czyli 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka lub wody. Piecz w temperaturze 375°F (191°C) przez 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Po pierwszych 20 minutach pieczenia, kładę na wierzchu skórkę, aby zapobiec przypalaniu się brzegów. Do przygotowania warzywnego placka z podwójną skórką, polecam użyć moich instrukcji pieczenia placka z kurczakiem i tego warzywnego nadzienia.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Biszkoptowa zapiekanka z warzywami

5 z 20 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 40 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 10 minut
  • Wydajność: służy 8
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten obfity warzywny placek podawany jest w formie zapiekanki z 5 składnikową polewą z herbatników domowej roboty. Niektóre z moich ulubionych warzyw to grzyby, marchew, brokuły, groszek i kalafior. Zobacz uwagi do przepisu na zamienniki i inne sugestie dotyczące składników.


Składniki

Herbatniki

  • 2 filiżanki(250g) uniwersalna mąka (łyżka i wyrównana), plus ekstra dla rąk
  • 1 łyżka stołowa proszek do pieczenia (tak, łyżka stołowa!)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 6 łyżek stoł owych(85g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 filiżanka + 2 łyżki stołowe (270ml) pełnego mleka, podzielone

Nadzienie

  • 1/4 szklanki(4 łyżki stołowe; 60g) niesolonego masła
  • 1 filiżanka posiekana żółta cebula(1/2 dużej cebuli)
  • 1 filiżanka pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki(1-2 duże marchewki lub garść małych marchewek)
  • 1 filiżanka seler n aciowy pokrojony w plasterki lub kostkę(2-3 łodygi)
  • 1 fil iżanka(120g) grubo posiekanych grzybów
  • 3-4 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1/3 szklanki (42g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki świeży mielony pieprz
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 filiżanki (480ml) bulionu warzywnego
  • 1/2 filiżanki (120ml) mleka pełnego
  • 2 filiżanki (około 300g lub 10 uncji) mieszanych warzyw (takich jak mrożony groszek, mrożone lub świeże brokuły i/lub różyczki kalafiora, patrz uwaga)
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki (lub 2 łyżeczki suszonej)

Instrukcje

  1. Przygotujemy polewę biszkoptową: Mąkę, proszek do pieczenia i sól ubijemy razem w dużej misce lub użyjemy robota kuchennego. Dodamy zimne masło i dodamy je do suchych składników za pomocą noża do ciasta lub kilkakrotnie zmiksujemy w robocie kuchennym. Siekać/pulsować, aż powstaną grube okruchy. Dodaj mleko, a następnie mieszaj/ pulsuj, aż ciasto się połączy. Ciasto będzie bardzo kudłate i trochę mokre. Jeśli jest zbyt suche, dodaj kolejną łyżkę mleka. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj kolejną łyżkę mąki. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj z ciasta biszkoptowego 8-9 krążków o grubości 1 cala. Ilość potrzebnych ciastek (i ich średnica) zależy od wielkości i kształtu naczynia, w którym będziesz piec ciasto. Ciasto jest lepkie, więc trzymaj ręce oprószone mąką. Herbatniki nie muszą być idealne ani staranne. Umieść uformowane herbatniki na wyłożonym papierem do pieczenia talerzu lub blasze, przykryj szczelnie i odstaw do lodówki, aż będą gotowe do użycia w kroku 4 lub do 2 dni.
  2. Przygotuj nadzienie: Roztop masło w dużej patelni, garnku lub 11-12 calowej patelni nadającej się do piekarnika na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchew, seler, grzyby i czosnek. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną i puszczą trochę płynu. Wymieszaj z mąką, solą, pieprzem i tymiankiem, aż mąka wchłonie cały płyn. Wymieszać z bulionem i mlekiem. Gotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-9 minut lub do momentu, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej zupy. Wymieszać zmiksowane warzywa i pietruszkę, a następnie zdjąć z ognia. Spróbować i dodać więcej soli, pieprzu, tymianku lub pietruszki do smaku, jeśli potrzeba. Studzić przez 5 minut.
  3. W trakcie studzenia, rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Wlej nadzienie do natłuszczonego naczynia do pieczenia o pojemności 2,5 - 3 kwarty lub 9-calowego naczynia do pieczenia o głębokości 2 cali. Ułóż zimne herbatniki na wierzchu, ściskając je w miarę potrzeby, aby się zmieściły. Posmaruj wierzchy herbatników pozostałym mlekiem.
  5. Piecz przez 25 minut, a następnie, trzymając ciasto w piekarniku, zwiększ temperaturę do 425°F (218°C) i piecz jeszcze przez 5-6 minut lub do momentu, gdy herbatniki staną się złotobrązowe na wierzchu.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem. Resztki ciasta można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni. Odgrzewać według uznania.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Polewa do herbatników może być przygotowana do 2 dni wcześniej. Patrz koniec kroku 1. Możesz również zamrozić uformowane ciasto biszkoptowe na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przed złożeniem na wierzchu nadzienia. Nadzienie może być przygotowane z jednodniowym wyprzedzeniem - przykryć i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić nadzienie do temperatury pokojowej. Najlepiej jest ułożyć uformowane ciasto biszkoptowe na nadzieniu bezpośrednio przed pieczeniem, aby biszkopty nie wchłonęły zbyt dużo nadzienia i nie stały się wilgotne. Nadzienie można również przygotować i zamrozić na okres do 3 miesięcy (uformowane herbatniki zamrozić osobno). Rozmrażaj w temperaturze pokojowej, wymieszaj, a następnie przykryj rozmrożonymi herbatnikami i piecz zgodnie z instrukcją.
  2. Opcjonalnie dodaj aromat do herbatników: Ponieważ używasz go do nadzienia i jeśli masz go więcej, możesz dodać 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (lub 1 łyżeczkę suszonego), 1 łyżkę posiekanej świeżej pietruszki (lub 1 łyżeczkę suszonej) i/lub 1 zmielony ząbek czosnku do ciasta na herbatniki po dodaniu soli. Możesz nawet dodać 1 filiżankę ulubionego rozdrobnionego sera po dodaniu soli.
  3. Cebula/pietruszka/marchew/pieczarki: Nie krępuj się użyć więcej jednego, a mniej drugiego, np. pomijając seler i dodając po 1/2 szklanki marchewki i cebuli. Jeśli chcesz pominąć grzyby, zastąpić z więcej warzyw dodatki na końcu przepisu.
  4. Mąka: Mąka zagęszcza sos. Feel free to use 2 Tablespoons of cornstarch zamiast.
  5. Bulion warzywny: Podczas testowania tego przepisu, użyłem różnych marek bulionu warzywnego. Należy pamiętać, że niektóre są bardziej słone niż inne. (Niektóre smakowały prosto słodki!) Trzymaj się 1 łyżeczka soli, jak wymieniono w przepisie, a następnie, gdy nadzienie pochodzi z ciepła w kroku 4, dać mu smak i dodać więcej soli, jeśli czujesz nadzienie potrzebuje go. Feel free to substytut z bulionu z kurczaka, jeśli chcesz.
  6. Pełnemleko: Pełne mleko jest najlepsze w nadzienie i herbatniki. Unikaj niższe mleka tłuszczu i jeśli potrzebujesz nondairy sugestii mleka, polecam zwykłego mleka owsianego. Zwykłe mleko migdałowe będzie 2. najlepsza opcja dla nondairy. Pamiętaj, że nadzienie nie będzie smakować tak kremowo i bogato.
  7. Dodatki warzywne: Użyj 2 całkowite kubki mieszanych dodatków warzywnych. Mieszanka mrożonego groszku, świeże lub mrożone brokuły, i świeże lub mrożone kalafior jest wielki. Inne opcje to kukurydza z puszki i odsączone, zielona fasola, biała fasola i ciecierzyca. Dobrze sprawdza się również mrożona kukurydza, mrożona lub świeża zielona fasolka (pokrojona na kawałki). Jeśli używasz mrożonych warzyw, nie rozmrażaj ich.
  8. Czy mogę dodać ziemniaki? Tak. Zalecam dodanie 1 filiżanki obranego i pokrojonego ziemniaka (lub słodkiego ziemniaka) po dodaniu bulionu. Aby zrobić miejsce na ten dodatek, usuń grzyby lub 1 filiżankę warzywnych dodatków na końcu.
  9. Herbatniki z puszki: Chociaż polecam domowej roboty (yum!), można użyć herbatników z puszki. Postępuj zgodnie z tym przepisem, jak napisano, subbing herbatniki z puszki dla domowej roboty. Jeśli przygotowywanie zapiekanki z wyprzedzeniem, umieścić pokrojone herbatniki z puszki na wierzchu zapiekanki bezpośrednio przed pieczeniem.

Słowa kluczowe: biszkopt warzywny garnek pie

Więcej Obiadów Przepisów

  • Wegetariańskie dyniowe chili
  • Burgery z czarnej fasoli
  • Domowe ciasto na pizzę
  • Gęsta i obfita zupa Minestrone
  • Tarta warzywna
  • Butternut Squash Macaroni & Cheese

PS: Naczynie do zapiekania, które widzicie na zdjęciach to średnia patelnia z zestawu Marin White Baker with Handles w Crate & Barrel, a mała miska do serwowania jest marki Juliska.

Powiązane przepisy

  • Zapiekanka śniadaniowa z herbatnikami
  • Chicken Pot Pie z podwójną skórką
  • Wegetariańskie chili z dyni
  • Gęsta i obfita zupa Minestrone


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę