Ciasto marmurkowe Przepis

image
Przejdź do przepisu

Najlepsze ciasto marmurkowe, jakie kiedykolwiek jadłam. A oto, jak możesz je zrobić.

Długo to trwało, ale w końcu mam przepis na ciasto marmurkowe, którym mogę się z Wami podzielić! Przepis ten powstawał przez lata - tak naprawdę chciałam opublikować ciasto marmurkowe w mojej pierwszej książce kucharskiej, ale nie udało mi się go dopracować na czas. (Choć w książce tej jest przepis na ciasto marmurkowe!) Trzy lata, dwie książki kucharskie i 23 przeciętne ciasta marmurkowe później - oto jesteśmy.

Powiedzieć, że jestem podekscytowana, to mało powiedziane. Mówimy tu o podekscytowanej zębowej wróżce, podekscytowanym Mikołaju, podekscytowanym dniu śniegu, podekscytowanej omg, że mogę wylizać miskę z ciastem brownie, podekscytowanych frytkach i salsie bez dna w Chili's, podekscytowanym Jude'ie, gdy tylko wejdę do drzwi, podekscytowanym Kevinie jedzącym skrzydełka z kurczaka, uhh... rozumiecie o co chodzi.

Zapowiada się niesamowicie.

Oto sedno dzisiejszego przepisu:

Ten tort marmurkowy jest

  • Proste i nieskomplikowane
  • Miękkie i wilgotne
  • Miękkie i ciastowate
  • Nieskończenie maślane
  • Klasyczny status tortu urodzinowego!
  • Lepsze niż z pudełka
  • Polane polewą z mlecznej czekolady

Ten tort marmurkowy nie jest

  • Trudny do zrobienia
  • Suchy i mdły
  • Z pudełka
  • Bez smaku czekolady, jak większość ciast marmurkowych
  • Nudne!

Prześledźmy szybko poszczególne kroki, abyś dokładnie wiedział, co robisz w kuchni. W przyszłości czeka Cię nadmiar zdjęć kroków.

Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, będzie przygotowanie podstawowego ciasta na żółty placek (zdjęcie powyżej, po prawej). Do tego przepisu na ciasto marmurkowe potrzebujesz tylko jednego ciasta. Ciasto czekoladowe przygotowuje się z ciasta żółtego. Wszystko zaczyna się więc tak samo! Ciasto żółte można również pozostawić bez dodatków, aby uzyskać tradycyjny żółty tort warstwowy. Ponieważ jednak ostatnio mam fioła na punkcie czekolady (przepraszam?), dodajemy do ciasta czekoladę, aby uzyskać ciasto marmurkowe. Prawdziwą czekoladę. Więcej na ten temat za chwilę.

Podstawowe ciasto na żółty placek jest bardzo proste. Omówmy składniki. Potrzebna jest mąka tortowa, a nie uniwersalna. Mąka tortowa ma niższą zawartość białka niż mąka uniwersalna, co przekłada się na lżejszą konsystencję ciasta. Tak jak w przypadku lekkich, zwiewnych ciast z mieszanek z pudełek. Mąka uniwersalna sprawi, że ciasto będzie ciężkie, gęste i przypominające chleb. W razie potrzeby możesz przygotować własny zamiennik mąki tortowej. Proszek do pieczenia nadaje ciastu lekkości. Mimo że jako płynu do ciasta użyjemy maślanki, użyjemy proszku do pieczenia. Maślanka (kwas) jest zwykle łączona z sodą oczyszczoną, ale w tym przepisie na ciasto marmurkowe maślanka nie jest kwaśna. Ma ona raczej znaczenie dla smaku i wilgotności. Maślanka jest sekretem super wilgotnej konsystencji. Można ją zastąpić pełnym mlekiem.

Podobnie jak w przypadku większości tradycyjnych ciast, podstawą całego tortu marmurkowego jest śmietana z masłem i cukrem. (zdjęcie powyżej, po lewej). W dzisiejszym przepisie, jak zwykle, używam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego. Wiecie, że nie mogę żyć bez mojego ukochanego brązowego cukru. Wilgotność! Smak! Byłoby głupio nie użyć go w tak wielkim cieście jak to.

Jajka. Wszystko! A konkretnie żółtka. Czy już ci to wbiłem do głowy? Żółtka jaj (tłuszcz) nadają wypiekom wilgotność, kruchość, bogactwo i smak. Nie wspominając już o kolorze. Żółte żółtka jaj = żółte ciasto. Potrzebne będą 2 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka. Zostaną Ci 4 białka, więc zrób sobie superzdrowy omlet z białek, który zrównoważy wszystkie kawałki ciasta marmurkowego, które będziesz jeść. Czy to genialne, czy co?

Gdy ciasto na żółty placek jest już przygotowane, odłóż 1 szklankę na bok. Wmieszaj 4 uncje czystej, wysokiej jakości czekolady. Mówimy tu o prawdziwej czekoladzie, nie o wiórkach czekoladowych czy nawet kakao w proszku. Tabliczki czystej czekolady - takie jak Lindt lub Ghirardelli, które można znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia. Można też użyć tabliczki Trader Joe's "funt plus". Podczas testowania przepisów wypróbowałam kilka ciast marmurkowych z użyciem kakao w proszku i rezultaty po prostu NIE Dorównują ciastu marmurkowemu zrobionemu z czystej czekolady.

Czysta czekolada sprawia, że czekoladowe wiry smakują jak dekadenckie ciasto czekoladowe.

Wystarczy rozpuścić czekoladę i wmieszać ją do 1 szklanki żółtego ciasta. Zdjęcie powyżej: wlewamy czekoladę. Zdjęcie poniżej: wymieszane razem. Ciasto czekoladowe będzie dość gęste.

A teraz stwórzmy to marmurkowe piękno! To takie proste. Do każdej tortownicy wlej bazę z żółtego ciasta. Na wierzch nałóż łyżką masę czekoladową. Na to wylej pozostałą część żółtego ciasta. Chwyć za nóż i wymieszaj wszystko dookoła. Na przykład tak:

Nie musi być schludnie ani idealnie. Chaotyczność wymieszanych ze sobą ciast dodaje ciastu uroku.

Teraz czas na pieczenie. Warstwy ciasta pieką się od 22 do 27 minut, mniej więcej tyle samo. Każdy piekarnik jest inny, dlatego sugeruję użycie termometru, aby upewnić się, że temperatura w piekarniku jest odpowiednia (mój piekarnik jest gorący; termometr ratuje sytuację!).

Po upieczeniu i ostudzeniu ciastek nadszedł czas na ich złożenie i polanie lukrem. Skoro już o tym mowa, jestem pewna, że próbowaliście już mojego legendarnego lukru z mlecznej czekolady. Pojawił się on już kilkakrotnie w książkach kucharskich, a także na moim blogu. Mam na jego punkcie kompletną obsesję. Jest jak staroświecki krem czekoladowy, który robiła moja babcia. Gładki i kremowy, bogaty i gęsty. Położony pomiędzy i wokół domowego ciasta marmurkowego jest po prostu niezwykły.

Witaj w moim szczęśliwym miejscu.

Jak zawsze, odejście od przepisu i instrukcji może przynieść inne rezultaty. Nie bez powodu tak długo zajęło mi doprowadzenie tego ciasta do perfekcji... Wszystko zależy od precyzji i proporcji poszczególnych składników oraz technik mieszania. Radzę najpierw postępować zgodnie z przepisem, a dopiero potem wprowadzać ewentualne poprawki, które uznasz za stosowne.

Na wypadek gdybyś miał pytania, możesz skorzystać z wielu uwag do przepisu. Ciesz się tym klasycznym pięknem!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Tort marmurkowy

  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 10
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Najlepsze ciasto marmurkowe, jakie kiedykolwiek jadłem. A oto, jak możesz go zrobić.


Składniki

  • 2 szklanki (236 g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)*.
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka(230g; 2 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szkl anki (150g) cukru kryształu
  • 1/2 szkl anki (100 g) mocno upakowanego jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 4 duże żółtka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) czystego ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki (160 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • 4 uncje (113g) gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, grubo posiekanej*.

Polewa z mlecznej czekolady

  • 1 i 1/4 szklanki(284 g; 2,5 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 i 1/2 szklanki (420 g) cukru pudru
  • 3/4 szklanki (62 g) naturalnego niesłodzonego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka ekstraktu z czystej wanilii
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany, pół na pół lub pełnego mleka
  • opcjonalnie: czekolada lub tęczowa posypka do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Dwie 9-calowe tortownice wysmarować sprayem lub lekko posmarować masłem. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W dużej misce przesiej mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  3. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, w dużej misce ubijaj masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj cukier granulowany i brązowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach przez 3-4 minuty, aż powstanie kremowa masa. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Na niskich obrotach miksera dodawać po kolei jajka, żółtka, a następnie ekstrakt waniliowy. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia składników. W razie potrzeby zeskrobać po bokach i na dnie miski. Gdy mikser pracuje na niskich obrotach, dodać suche składniki w trzech porcjach, na przemian z maślanką, mieszając każdą porcję aż do ich połączenia. Nie należy mieszać zbyt mocno. W razie potrzeby użyj trzepaczki, aby pozbyć się dużych grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Odjąć 1 szklankę żółtego ciasta i przelać do średniej miski. Roztopić 4 uncje czekolady w kuchence mikrofalowej, zatrzymując się i mieszając co 20 sekund, aż do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Wlej czekoladę do odłożonej 1 szklanki żółtego ciasta i wymieszaj, aż do połączenia.
  5. Wlać równą warstwę żółtego ciasta do każdej tortownicy. Na wierzchu ułożyć łyżką ciasto czekoladowe, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Pozostałe żółte ciasto wylać na czekoladę. Za pomocą noża wymieszaj oba ciasta. Nie przejmuj się, jeśli nie będzie idealnie.
  6. Piecz warstwy przez 22-27 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek jednego z ciastek wyjdzie czysta. Moje zazwyczaj pieką się 24 minuty. W trakcie pieczenia przykryj luźno ciastka folią aluminiową, jeśli zauważysz, że wierzchy zbyt szybko brązowieją. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku.
  7. Przygotować lukier: Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij masło na wysokiej prędkości w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj cukier puder, kakao w proszku, sól, wanilię i śmietanę, mieszając na niskich obrotach miksera. Po dodaniu tych składników zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 minuty. Dodaj jeszcze 1-2 łyżki cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, lub 1-2 łyżki śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty. Skosztuj lukru i dodaj szczyptę soli, jeśli jest zbyt słodki.
  8. Oszronić i zmontować ciasto: W razie potrzeby wyrównaj tort, aby uzyskać płaską powierzchnię (ja zwykle używam noża, ale rób to ostrożnie!). Umieść 1 warstwę ciasta na podstawce do tortów lub dużym talerzu do serwowania. Na wierzchu równomiernie rozprowadź około 3/4 szklanki lukru. Na wierzchu ułóż drugi tort i rozprowadź pozostały lukier po bokach i na wierzchu. W razie potrzeby udekorować posypkami. Pokroić i podawać.
  9. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Aby przygotować ciasto z jednodniowym wyprzedzeniem, przechowywać upieczone ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej, a przygotowany lukier przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed nałożeniem lukru doprowadzić go do temperatury pokojowej. Ciasto z lukrem można zamrozić do 2 miesięcy; rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
  2. Babeczki: Z tego przepisu można zrobić około 30 babeczek. Wystarczy nałożyć po łyżce każdego ciasta do papilotek, wypełniając je tylko do połowy. Zawiruj wykałaczką. Piec babeczki przez 20 minut.
  3. Ciasto 9×13: To ciasto można piec w jednej tortownicy 9×13 przez około 35 minut, mniej więcej. Ułóż warstwę ciasta, użyj noża, aby zawirować.
  4. Lukier waniliowy: Zamiast czekoladowego, możesz użyć tego waniliowego lukru, jeśli chcesz. Jest to idealna ilość dla grubych warstw lukru.
  5. Składniki w temperaturze pokojowej: Oto dlaczego składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  6. Mąka tortowa: Jeśli nie masz dostępu do mąki tortowej, użyj tego zamiennika mąki.
  7. Maślanka: W razie potrzeby możesz zastąpić maślankę pełnym mlekiem. (Kwaśna maślanka nie jest potrzebna do wyrośnięcia ciasta, ponieważ używamy proszku do pieczenia). W razie potrzeby możesz użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bezmlecznego, ale ciasto nie będzie tak bogate i wilgotne.
  8. Czekolada: Polecam czekolady Lindt lub Ghirardelli, albo tabliczkę Trader Joe's pound plus. Nie używaj czekolady niskiej jakości ani wiórków czekoladowych.
  9. Zaadaptowane z The Great Milky Way Cake w Sally's Candy Addiction.

Słowa kluczowe: ciasto marmurkowe, ciasto

Przepisy powiązane

  • Moje ulubione ciasto marchewkowe Przepis
  • Domowe bajgle
  • Cukrowe ciasteczka z ciasta francuskiego
  • Ostatnia próba przepisu

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły