Ciasto lodowe jagodowo-cytrynowe

image
Przejdź do przepisu

Torty ostatnio nabierają coraz to nowych definicji i kształtów. W zeszłym miesiącu zaryzykowaliśmy kategorię ciasta biszkoptowego, ale nie tylko - zwinęliśmy je w fantazyjnie wyglądającą roladę. A dziś pomijamy piekarnik, aby przygotować chłodne i orzeźwiające ciasto w formie bochenka.

Najwyższy czas, abyśmy pomyśleli nieszablonowo, jeśli chodzi o ciasta. Nie, poważnie! Kiedy ciasta są tak zabawne, nie ma potrzeby używania mieszanek z pudełek.

Przejdźmy od razu do rzeczy! Ciasto lodowe nie jest typowym deserem. Jest wyjątkowy, ciekawy i wręcz szalony. Wcale nie jest trudne do zrobienia, po prostu jest inne niż zwykle. Chodzi mi o to, że jest to dosłownie ciasto zrobione z bitej śmietany i krakersów graham. To pewnie nie brzmi jakoś specjalnie, ale tekstura, jaką przybierają lodowe ciastka, jest POZA KONTROLĄ.

Film instruktażowy: Jak zrobić jagodowe ciasto cytrynowe Icebox Cake

Wiem, co myślisz. Rozmokłe krakersy graham? To brzmi poza kontrolą w bardzo obrzydliwy sposób

. Ale chodzi o to, że krakersy graham nie stają się wilgotne. Miękną, tak, ale miękną do konsystencji ciasta. Nie są mokre - są rozpływające się w ustach.

Chłodne, lekkie i orzeźwiające, lodowe ciastka powstają w ciągu kilku minut z zaledwie kilku składników. W wielu przepisach używa się mrożonej bitej śmietany, ale ja wolę konsystencję domowej bitej śmietany. Uwielbiam połączenie owoce + bita śmietana + ciastka z krakersami graham, bo nic innego nie kojarzy się z latem jak te 3 elementy, prawda?

Lemon & Blueberry Power Duo

Ostatniego lata podzieliłam się ciastem lodowym z mieszanymi jagodami, ale zainspirowana przez Bon Appétit zdecydowałam się na kombinację cytryny i jagód. Owocowy duet mocy, mam rację? Bon Appétit używa mascarpone i lemon curd, ale ja zdecydowałam się zachować prostotę. (Z chęcią wypróbuję kiedyś ich wersję.) Zamiast tego, połączymy bitą śmietanę aromatyzowaną czystym sokiem z cytryny + skórką z domowym (i bardzo prostym) słodkim sosem borówkowym zamiast dżemu. Gęsty sos jagodowy jest tym samym sosem, którego używamy do sernika z jagodami, ale dodałam do niego trochę więcej cytryny.

Potrzebne będą tylko: skrobia kukurydziana, borówki i cukier. Odrobina wody i sok/skórka z cytryny również. Użyjesz również soku/skórki z cytryny do bitej śmietany.

Ugotujesz i zgęstnieje na kuchence, a następnie pozostawisz do całkowitego ostygnięcia. Dzisiejszy borówkowo-cytrynowy tort lodowy jest wspaniałym przepisem, który można przygotować wcześniej właśnie z tego powodu. Możesz przygotować jagodowe nadzienie nawet 2-3 dni wcześniej, a cytrynową bitą śmietanę również możesz przygotować wcześniej!

Pamiętaj: miękka bita śmietana

Ponieważ sami przygotowujemy bitą śmietanę (z zaledwie 3 składników), mamy kontrolę nad jej konsystencją. I chcemy się upewnić, że używamy odpowiedniej konsystencji do tortu lodowego. Oto co mam na myśli:

Upewnij się, że skupiasz się na zrobieniu bardziej miękkiej bitej śmietany. Nie przesadzaj z ilością ubijanej śmietany do tego stopnia, że stanie się ona zsiadła - bla bla! Nie ubijaj jej też do momentu, aż powstanie super sztywna piana. Trzymaj ją po miękkiej stronie, aby była gęsta jak budyń, a nie jak mus. Czy to ma sens?

Teraz warstwy.

Jest ich 10!!! Zwróćcie uwagę na tę część.

Cóż, najpierw jest skąpa warstwa cytrynowej bitej śmietany, aby zapewnić, że dolna warstwa krakersów graham trzyma się. Następnie:

  1. Krakersy graham
  2. Cytrynowa bita śmietana
  3. Nadzienie jagodowe
  4. Cytrynowa bita śmietana
  5. krakersy graham
  6. wołowina z groszkiem i cebulą (co?)
  7. Cytrynowa bita śmietana
  8. Nadzienie jagodowe
  9. Cytrynowa bita śmietana
  10. krakersy graham
  11. Cytrynowa bita śmietana

Zasadniczo cytrynowa bita śmietana otacza albo warstwę krakersów graham, albo sos jagodowy.

Tak więc możemy łatwo podnieść ciasto z patelni jako całość i pokroić w równe plastry, upewnij się, że linia patelni z folią. To jest moja rada nr 1 dla całego przepisu

. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie łatwo pokroić i podać ciasta.

Ciasto zaczyna się w zamrażarce na jakiś czas, następnie przenieś je do lodówki, aby nie było zamrożone na sztywno. 4 godziny (lub noc) w zamrażarce, potem 1 godzina lub coś koło tego w lodówce. LUB można zamrozić cały czas, a następnie pozwolić, aby zmięknąć w temperaturze pokojowej przez 10 lub tak minut. Chcesz, żeby było trochę miękkie, żeby rozpływało się w ustach - i żeby borówki nie były twarde jak skała.

Wiesz, co najbardziej mi się podoba? Kształt bochenka. Czy te kromki nie wyglądają tak fantazyjnie? To jak bardzo wymagający, warstwowy tort lodowy czy coś w tym stylu, ale jego złożenie zajęło Ci tylko 7 składników i 3 sekundy!!!

To ciasto zawsze przyciąga tłumy latem, szczególnie na Dzień Ojca, 4 lipca, imprezy na basenie, grille, przyjęcia z okazji ukończenia szkoły, itp.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto lodowe jagodowo - cytrynowe

5 z 12 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 5 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin lub noc
  • Wydajność: służy 10
  • Kategoria: Deser mrożony
  • Metody: Bez pieczenia
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Chłodny i orzeźwiający borówkowo-cytrynowy tort lodowy składa się tylko z 7 składników i może być przygotowany z wyprzedzeniem! Jest miękkie, słodkie i smakuje niewiarygodnie.


Składniki

Sos jagodowy

  • 2 łyżeczki(6g) skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa (15ml) ciepłej wody
  • 2 filiżanki(380g) świeżych lub mrożonych jagód
  • 2 łyżki stołowe (25g) cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny

Ciasto

  • 2 filiżanki (480ml) gęstej śmietany lub gęstej bitej śmietany
  • 1/4 szklanki (30g) cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa świeżego sokuz cytryny
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny
  • 7-8pełnych arkuszy krakersów graham (około 1 standardowy rękaw)
  • opcjonalnie: dodatkowa skórka z cytryny i borówki do dekoracji

Instrukcje

  1. Uwagi wstępne:Na ciasto składają się 3 warstwy krakersów graham, 5 warstw bitej śmietany i 2 warstwy sosu jagodowego. Każda warstwa krakersów grahamowych to około 2 pełne krakersy grahamowe (możesz połamać niektóre, aby się zmieściły). Przepis daje 4 filiżanki bitej śmietany i zużyjesz nieco mniej niż 1 filiżankę na warstwę (około ¾ filiżanki).
  2. Przygotuj sos jagodowy: Ubij skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i ciepłą wodę razem w małej misce, aż skrobia kukurydziana się rozpuści. Odstaw na bok. Podgrzej borówki i cukier razem w małym rondelku na średnim ogniu. Mieszaj nieprzerwanie przez 3 minuty, aż soki z borówek zaczną się uwalniać. Dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej i kontynuuj mieszanie przez kolejne 2-3 minuty, rozbijając przy tym kilka borówek. Mieszanka zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i wmieszaj skórkę z cytryny. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (włóż do lodówki, aby to przyspieszyć).
  3. Wyłóż formę do bochenka o wymiarach 9×5 cali folią plastikową z nawisem nad krawędziami, aby łatwo było wyjąć ciasto. Odłóż na bok.
  4. Przygotuj bitą śmietanę: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę, cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową razem na średniej prędkości, aż powstaną miękkie szczyty, około 3 minuty.
  5. Ułóż tort: Rozprowadź kilka łyżek bitej śmietany w bardzo, bardzo cienką warstwę na dnie przygotowanej patelni. Pomoże to w przyklejeniu się dolnej warstwy krakersów graham. Ułóż warstwę krakersów graham na wierzchu. Rozsmarować około ¾ szklanki bitej śmietany na krakersach grahamowych. Następnie na wierzchu ułożyć połowę sosu jagodowego, kolejne ¾ szklanki bitej śmietany, kolejną warstwę krakersów graham, ¾ szklanki bitej śmietany, resztę sosu jagodowego, ¾ szklanki bitej śmietany, krakersy graham, a następnie resztę bitej śmietany. Jeśli chcesz, posyp dodatkowymi jagodami i skórką z cytryny.
  6. Przykryć folią aluminiową lub plastikową i umieścić w zamrażarce na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
  7. Pozostaw do zmięknięcia w lodówce na 1 godzinę przed podaniem lub w temperaturze pokojowej na 10-15 minut. Zdejmij ciasto z patelni, wykorzystując nawisy po bokach. Pokroić w plastry i podawać na zimno.
  8. Przykryć i przechowywać resztki w lodówce lub w zamrażarce. W przypadku zamrożenia, pozwolić mu ponownie zmięknąć przed jedzeniem.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Sos jagodowy i bitą śmietanę można przygotować z wyprzedzeniem. Przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Całe ciasto może być złożone i zamrożone 2-3 dni wcześniej przed kontynuowaniem kroku 7.
  2. Zaadaptowane z Bon Appétit.

Ciasto cytrynowo-borówkowe: od niego zaczęła się moja obsesja na punkcie smaków.

Powiązane przepisy

  • Ciasto cytrynowe z jagodami
  • Ciasto cytrynowe z cytrynowym kremem serowym
  • Łatwe jagodowe ciasto lodowe
  • Lukrowane ciasto cytrynowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły