Torty ostatnio nabierają coraz to nowych definicji i kształtów. W zeszłym miesiącu zaryzykowaliśmy kategorię ciasta biszkoptowego, ale nie tylko - zwinęliśmy je w fantazyjnie wyglądającą roladę. A dziś pomijamy piekarnik, aby przygotować chłodne i orzeźwiające ciasto w formie bochenka.
Najwyższy czas, abyśmy pomyśleli nieszablonowo, jeśli chodzi o ciasta. Nie, poważnie! Kiedy ciasta są tak zabawne, nie ma potrzeby używania mieszanek z pudełek.
Przejdźmy od razu do rzeczy! Ciasto lodowe nie jest typowym deserem. Jest wyjątkowy, ciekawy i wręcz szalony. Wcale nie jest trudne do zrobienia, po prostu jest inne niż zwykle. Chodzi mi o to, że jest to dosłownie ciasto zrobione z bitej śmietany i krakersów graham. To pewnie nie brzmi jakoś specjalnie, ale tekstura, jaką przybierają lodowe ciastka, jest POZA KONTROLĄ.
Wiem, co myślisz. Rozmokłe krakersy graham? To brzmi poza kontrolą w bardzo obrzydliwy sposób
. Ale chodzi o to, że krakersy graham nie stają się wilgotne. Miękną, tak, ale miękną do konsystencji ciasta. Nie są mokre - są rozpływające się w ustach.Chłodne, lekkie i orzeźwiające, lodowe ciastka powstają w ciągu kilku minut z zaledwie kilku składników. W wielu przepisach używa się mrożonej bitej śmietany, ale ja wolę konsystencję domowej bitej śmietany. Uwielbiam połączenie owoce + bita śmietana + ciastka z krakersami graham, bo nic innego nie kojarzy się z latem jak te 3 elementy, prawda?
Ostatniego lata podzieliłam się ciastem lodowym z mieszanymi jagodami, ale zainspirowana przez Bon Appétit zdecydowałam się na kombinację cytryny i jagód. Owocowy duet mocy, mam rację? Bon Appétit używa mascarpone i lemon curd, ale ja zdecydowałam się zachować prostotę. (Z chęcią wypróbuję kiedyś ich wersję.) Zamiast tego, połączymy bitą śmietanę aromatyzowaną czystym sokiem z cytryny + skórką z domowym (i bardzo prostym) słodkim sosem borówkowym zamiast dżemu. Gęsty sos jagodowy jest tym samym sosem, którego używamy do sernika z jagodami, ale dodałam do niego trochę więcej cytryny.
Potrzebne będą tylko: skrobia kukurydziana, borówki i cukier. Odrobina wody i sok/skórka z cytryny również. Użyjesz również soku/skórki z cytryny do bitej śmietany.
Ugotujesz i zgęstnieje na kuchence, a następnie pozostawisz do całkowitego ostygnięcia. Dzisiejszy borówkowo-cytrynowy tort lodowy jest wspaniałym przepisem, który można przygotować wcześniej właśnie z tego powodu. Możesz przygotować jagodowe nadzienie nawet 2-3 dni wcześniej, a cytrynową bitą śmietanę również możesz przygotować wcześniej!
Ponieważ sami przygotowujemy bitą śmietanę (z zaledwie 3 składników), mamy kontrolę nad jej konsystencją. I chcemy się upewnić, że używamy odpowiedniej konsystencji do tortu lodowego. Oto co mam na myśli:
Upewnij się, że skupiasz się na zrobieniu bardziej miękkiej bitej śmietany. Nie przesadzaj z ilością ubijanej śmietany do tego stopnia, że stanie się ona zsiadła - bla bla! Nie ubijaj jej też do momentu, aż powstanie super sztywna piana. Trzymaj ją po miękkiej stronie, aby była gęsta jak budyń, a nie jak mus. Czy to ma sens?
Jest ich 10!!! Zwróćcie uwagę na tę część.
Cóż, najpierw jest skąpa warstwa cytrynowej bitej śmietany, aby zapewnić, że dolna warstwa krakersów graham trzyma się. Następnie:
Zasadniczo cytrynowa bita śmietana otacza albo warstwę krakersów graham, albo sos jagodowy.
Tak więc możemy łatwo podnieść ciasto z patelni jako całość i pokroić w równe plastry, upewnij się, że linia patelni z folią. To jest moja rada nr 1 dla całego przepisu
. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie łatwo pokroić i podać ciasta.Ciasto zaczyna się w zamrażarce na jakiś czas, następnie przenieś je do lodówki, aby nie było zamrożone na sztywno. 4 godziny (lub noc) w zamrażarce, potem 1 godzina lub coś koło tego w lodówce. LUB można zamrozić cały czas, a następnie pozwolić, aby zmięknąć w temperaturze pokojowej przez 10 lub tak minut. Chcesz, żeby było trochę miękkie, żeby rozpływało się w ustach - i żeby borówki nie były twarde jak skała.
Wiesz, co najbardziej mi się podoba? Kształt bochenka. Czy te kromki nie wyglądają tak fantazyjnie? To jak bardzo wymagający, warstwowy tort lodowy czy coś w tym stylu, ale jego złożenie zajęło Ci tylko 7 składników i 3 sekundy!!!
To ciasto zawsze przyciąga tłumy latem, szczególnie na Dzień Ojca, 4 lipca, imprezy na basenie, grille, przyjęcia z okazji ukończenia szkoły, itp.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychChłodny i orzeźwiający borówkowo-cytrynowy tort lodowy składa się tylko z 7 składników i może być przygotowany z wyprzedzeniem! Jest miękkie, słodkie i smakuje niewiarygodnie.
Sos jagodowy
Ciasto
Ciasto cytrynowo-borówkowe: od niego zaczęła się moja obsesja na punkcie smaków.