Ciasto czekoladowe z lukrem z masła orzechowego

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Kruche i bogate ciasto czekoladowe przełożone kremowym lukrem z masła orzechowego. Nakarmi tłumy!

Wszystkiego najlepszego z okazji piątku!

Zachowałam dobry przepis na dziś. Uznałam, że w weekend zawsze przyda się więcej masła orzechowego i czekolady. Zwłaszcza jeśli ta czekolada jest niewiarygodnie bogata, masło orzechowe ma postać lukru, a ciasto jest wielkości Teksasu.

No i oczywiście te wszystkie fantastyczne dodatki.

TGIF.

Jestem taka podekscytowana, ponieważ nigdy wcześniej nie podawałam na blogu przepisu na ciasto czekoladowe.

Robiłam to ciasto czekoladowe kilka razy na różne przyjęcia i pamiętam, że zrobiłam je na przyjęcie w biurze, kiedy jeszcze pracowałam w biurze. Całe ciasto zniknęło w około 0,04 sekundy. Ludzie lgnęli do niego jak do garnka z mieniącym się złotem pod tęczą.

Kilka rzeczy o ciastkach, które musisz wiedzieć:

Pierwszym krokiem jest roztopienie na kuchence masła z wodą i kakao w proszku. Pomoże to rozpuścić i nawilżyć kakao w proszku, które zazwyczaj ma tendencję do wysuszania ciast. Pomaga to również wydobyć smak kakao. Po zmieszaniu z filiżanką masła otrzymujemy naprawdę pyszny płyn czekoladowy. Zamiast wody można użyć czarnej kawy (tak jak w przypadku mojego ulubionego ciasta czekoladowego!). Jest ona niesamowita i naprawdę pogłębia smak czekolady.

Następnie wmieszamy wszystkie suche składniki. To, co zwykle, czyli mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W innej misce ubij jajka, cukry i ekstrakt waniliowy. Połącz wszystkie wymienione składniki razem, a następnie dodaj maślankę.

Całą tę czekoladową wspaniałość przełóż do formy na pół blachy.

Ponieważ jest to cienkie ciasto, czas pieczenia jest krótki. Oznacza to, że nie będzie też długo stygło. A to oczywiście oznacza, że możesz wcinać to czekoladowe ciasto i szybko się w nim zakochać. Ale zanim to wszystko nastąpi, posmarujmy go najbardziej niesamowitym lukrem z masła orzechowego na świecie. To mój ulubiony przepis na lukier z masła orzechowego, tylko powiększony, bo to ciasto jest ogromne!

↑ ↑ Najlepszy lukier z masła orzechowego, jaki kiedykolwiek pojawił się na tej ziemi.

Jeden kęs = super wilgotny, puszysty, delikatny i dekadencki, z całą masą tekstur na wierzchu w postaci: kubeczków z masłem orzechowym, roztopionego masła orzechowego, posypki czekoladowej, wiórków z masła orzechowego i wielu innych.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto czekoladowe z kremowym lukrem z masła orzechowego

4,4 z 7 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 50 minut
  • Wydajność: 25-30 sztuk
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Kruchy, niezwykle bogaty tort czekoladowy przełożony kremowym lukrem z masła orzechowego. Nakarmi tłumy! Zachęcam do przeczytania całego przepisu i uwag do przepisu przed rozpoczęciem pieczenia, aby być w pełni przygotowanym.


Składniki

  • 1 szklanka(230 g) niesolonego masła
  • 1filiżanka (240ml) wody
  • 1/2 szkl anki (41g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku (nie z proszku holenderskiego)
  • 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 filiżanka(200g) cukru granulowanego
  • 1/2 szklanki (100 g) jasnego brązowego cukruw proszku
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki, o temperaturze pokojowej*.

Lukier z masła orzechowego

  • 1 i 1/2 szklanki (405 g) kremowego masła orzechowego (nie używaj naturalnego)
  • 1/2 szkl anki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 fil iżanki (360g) cukru pudru
  • 1/2 szklanki (120ml) gęstej śmietany, pół na pół lub pełnego mleka*.
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • Dodatki: ½ szklanki (135g) roztopionego kremowego masła orzechowego do posypania, 1 szklanka posiekanych kawałków masła orzechowego, garść mini wiórków czekoladowych lub wiórków z masła orzechowego i/lub posypka czekoladowa*.

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Natłuścić obficie blachę o wymiarach 12×17 cali. Odstawić na bok.
  2. Masło, wodę i kakao w proszku podgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Cały czas ubijać, aż masło się rozpuści i wszystko będzie gładkie i połączone. Odłóż na bok. W dużej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wlej na wierzch ciepłą masę czekoladowo-maślaną, a następnie powoli ubijaj do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.
  3. W średniej misce ubij jajka, cukier kryształ i cukier brązowy. Masa będzie gęsta. Wanilię ubij do połączenia, a następnie wlej do ciasta czekoladowego i ubijaj do połączenia. Na koniec wlej maślankę. Wylej ciasto czekoladowe na blachę.
  4. Piec przez 15-20 minut. (Moje piekło się dokładnie 17 minut.) Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, użyj wykałaczki: wbij ją w ciasto. Jeśli wykałaczka wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe. Jeśli nie, kontynuować pieczenie. Wyjąć ciasto z piekarnika i ustawić blachę na drucianym stojaku. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w foremce, zanim zaczniesz je lukrować. Jeśli masz miejsce na dużą patelnię, lodówka pomoże Ci to przyspieszyć!
  5. Przygotować lukier: Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubijaj zmiękczone masło i masło orzechowe razem na średnio-wysokiej prędkości przez 2 minuty, aż będą całkowicie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijać na niskiej prędkości przez około 20 sekund, a następnie stopniowo zwiększać prędkość do wysokiej. Ubijać na wysokich obrotach przez 1 minutę, aż do połączenia składników i uzyskania puszystego lukru. Spróbuj; w razie potrzeby dodaj więcej soli. Aby zagęścić, dodać więcej cukru pudru, a aby rozrzedzić, dodać więcej śmietany.
  6. Rozprowadź lukier na całym ostudzonym cieście, a następnie nałóż dodatki. Pokrój w plastry i podawaj. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni. Jest bardzo dobry na zimno!

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Ciasto można przygotować 1 dzień wcześniej, przykryć szczelnie w temperaturze pokojowej, a następnie polać lukrem przed podaniem. Lukier można również przygotować 1 dzień wcześniej - szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce. Przed nałożeniem lukru należy doprowadzić go do temperatury pokojowej. Ciasto z lukrem można zamrozić na okres do 2 miesięcy; rozmroź przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadź do temperatury pokojowej.
  2. Maślanka: Do przygotowania tego przepisu potrzebna jest maślanka. W razie potrzeby można przygotować własną wersję maślanki. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby otrzymać 1/2 szklanki (w razie potrzeby można użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bez zawartości tłuszczu, ale ciasto nie będzie wtedy tak wilgotne i bogate w smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  3. Ciężka śmietana: Użycie ciężkiej śmietany, pół na pół lub pełnego mleka w lukrze daje najbardziej kremową konsystencję. (W razie potrzeby możesz użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka niezawierającego nabiału.
  4. Składniki w temperaturze pokojowej: Oto dlaczego składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło jest roztopione i ciepłe, więc najlepiej, aby pozostałe składniki nie były zimne.
  5. Dodatki: Tak wiele dodatków! Użyj tego, co lubisz najbardziej. Ja dodatkowo posypałam ciasto posypką do lodów Reese's peanut butter (znalazłam ją w pobliżu alei z lodami).
  6. Blacha do pieczenia: Posiadam i uwielbiam tę blachę o wymiarach 12×17!
  7. Ciasto zostało zaadaptowane z All Recipes.

Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe z polewą z masła orzechowego

Dodaj to do swoich weekendowych planów.

Przepisy powiązane

  • Najbardziej kremowy lukier z masła orzechowego
  • Czekoladowy lukier z masła orzechowego
  • Najbardziej kremowy lukier z masła orzechowego
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym

Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę