Ciasteczka z muffinami jagodowymi

image
Przejdź do przepisu

Czy to deser czy śniadanie? Czy to naprawdę ma znaczenie? Wylądowałeś w jagodowym raju i pokochasz każdy kęs! Te miękkie jagodowe ciasteczka muffinkowe nie sposób się oprzeć. Pełne jagód i rozjaśnione nutą cytryny, te ciasteczka smakują jak blaty muffinek, a są tak łatwe do zrobienia. Na wierzchu posyp cukrem pudrem i polej słodką cytrynową polewą, aby uzyskać niezapomniany smakołyk!

Jak tylko upiekłam udaną partię cytrynowych ciasteczek z ricottą, wiedziałam, że mam kłopoty. Przede mną rozpościerał się nowy, olbrzymi świat ciasteczkowych miękkości, a ja nie potrafiłam wystarczająco szybko zmiękczyć masła (choć mam pewien trik!). Podczas gdy gęste i kruche ciasteczka zawsze będą miały moje serce, zdecydowanie zbyt długo nie doceniałam miękkich, ciasteczkowych ciasteczek.

Zaadaptowane z moich jagodowych muffinów

, te jagodowe ciasteczka muffinkowe smakują jak skrzyżowanie jagodowych muffinów, jagodowych podpłomyków i maślanych ciasteczek. Będziecie je uwielbiać.

Opowiedz mi o tych ciasteczkach muffinkach z jagodami

  • Tekstura: Super miękkie ciasteczka pięknie kontrastują z chrupiącym, posypanym cukrem wierzchu i kruchymi brzegami. (Ta sama wspaniała tekstura, której doświadczasz jedząc podpłomyki..)
  • Smak: Bogate maślane środki z soczystymi, słodko-cierpkimi jagodami, cukrowa polewa i pikantna cytrynowa glazura. Czego tu nie kochać?
  • Łatwość: Proste. Ze świeżych, łatwo dostępnych składnikówkażdy może zrobić te pyszne ciasteczka.
  • Czas: Przy minimalnym czasie chłodzenia, możesz mieć 3 tuziny ciasteczek przygotowanych i gotowych do pieczenia w około godzinę.

Film instruktażowy


Ciasteczka muffinki z jagodami: Co się sprawdza, a co nie

Oto kilka rad i pomocnych wskazówek, których nauczyłam się podczas testowania tych muffinkowych ciasteczek z jagodami.

  1. Bądź ostrożny z tymi jagodami. Włóż je do ciasta bardzo delikatnie. Jeśli będziesz zbyt szorstki z ciastem, jagody mogą pęknąć i zabarwić ciasto na zielono.
  2. Minimalne chłodzenie ciasta. Ciasto jest gęste - coś jak skrzyżowanie ciasta na ciasteczka z ciastem na tort. Jeśli masz wyjątkowo gęste ciasto na ciasteczka, oznacza to zazwyczaj, że jest ono wystarczająco wytrzymałe, aby minimalnie schłodzić ciasto. Wystarczy je przykryć i wstawić do lodówki na 30-45 minut zanim zaczniesz je nabierać i piec.

Wybór odpowiednich składników

Nawet jeśli masz szokującą ilość samokontroli przy wypiekach, te ciasteczka muffinkowe z jagodami są zbyt kuszące, aby się im oprzeć. Te kluczowe składniki/dodatki sprawią, że tak się stanie:

  • Cukier gruboziarnisty: Dla kontrastu tekstury, ciasteczka mogą być posypane grubym cukrem przed wejściem do piekarnika. Można też posypać go na wierzchu, gdy upieczone ciasteczka ostygną. Tak czy inaczej, obiecujemy iskrzący chrupiący. Uwielbiam dodawać gruby cukier do moich truskawkowych ciasteczekrównież.
  • Dużo jagód: Każdy kęs tego ciasteczka ma soczyste borówki. Będą one pęknąć otwarte, pozostawiając piękne fioletowe smugi w dół wierzchołków, które wyglądają pięknie pod cytrynową glazurą. (Kto nie jest frajerem dla ładnego ciasteczka?)
  • Cytrynowa polewa: Gładka cytrynowa glazura wykańcza jagodowe ciasteczka muffinkowe. Ta polewa różni się nieco od cytrynowej polewy na moich cytrynowych ciasteczkach z ricottą. I subbed niektóre half-and-half w dla soku z cytryny tak jest trochę bardziej kremowa. Jeśli wolisz, możesz pominąć nabiał i po prostu użyć soku z cytryny.

Podczas gdy te jagodowe ciasteczka muffinkowe smakują dobrze bez chrupiącej cukrowej polewy i cytrynowego lukru, zdecydowanie smakują lepiej z jednym i drugim.


Użyj łyżki do ciasteczek

Jest to gęste i lepkie ciasto, dlatego idealnie nadaje się do tego łopatka do ciasteczek. Nabierz 1,5 łyżki ciasta na każde ciasteczko na blachę, równomiernie rozmieszczając je w odległości 3 cali od siebie. Lubię tęłopatkę do odmierzania ciasta.

Podobne przepisy

  • Muffiny z jagodami
  • Cytrynowe ciasteczka z jagodami
  • Muffiny owsiane z jagodami
  • Ciasto cytrynowe z jagodami
  • Zapiekanka z jagodami z francuskimi tostami
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stała ikona stała ikona

Ciasteczka muffinki z jagodami

4,8 z 35 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godz.
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 32-36 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te miękkie i ciasteczkowe muffinki z jagodami są wprost nie do odparcia. Pełne borówek i z nutą cytryny, te ciasteczka smakują jak muffinki, a są tak proste w przygotowaniu. Udekoruj je cukrem pudrem i polewą cytrynową, aby uzyskać niezapomniane ciasteczka!


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki(313g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 fil iżanki (1,5 laski; 170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szkl anki (150g) granulowanego cukru
  • 1/4 fil iżanki (50g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki skórka z cytryny
  • 2 łyżki stołowe (30ml) świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (60ml) mleka
  • 2 filiżanki świeżych lub mrożonych borówek (około 1 i 1/2 opakowania o wadze 6 uncji)*.
  • opcjonalnie dla odrobiny chrupkości: gruby cukier

Polewa cytrynowa

  • 1 i 1/2 szklanki (180g) cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżki stoł owe (30ml) świeżego soku z cytryny
  • 1-2 łyżki stołowe (15-30ml) pół na pół (lub ciężka śmietana lub mleko)

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasteczka: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
  2. W ręcznym lub stojącym mikserze wyposażonym w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło, cukier kryształ i brązowy cukier na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem pracującym na niskich obrotach, dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem pracującym na niskich obrotach, powoli dodawać suche składniki i mleko. Ubijać wszystko tylko do momentu połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Ciasto będzie bardzo kremowe, lepkie i gęste. Za pomocą łyżki lub gumowej szpatułki, ostrożnie włóż borówki do ciasta. Postępuj ostrożnie, ponieważ niektóre z nich mogą się trochę połamać. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj w lodówce przez 30-45 minut lub do 2-3 dni.
  3. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek) Odłóż na bok.
  4. Wyjąć ciasto na ciasteczka z lodówki. Nabierać po około 1,5 łyżki stołowej ciasta na ciasteczka i układać je w odległości 3 cali od siebie na blachach. Jeśli chcesz, posyp każde z nich odrobiną grubego cukru. Nadaje to ciasteczkom dodatkową chrupkość. Piecz przez 15-16 minut lub do momentu, gdy ciasteczko odskoczy po lekkim szturchnięciu palcem. (Tak je testuję!)
  5. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak z przewodami, aby całkowicie ostygły przed polaniem.
  6. Przygotuj glazurę: Ubij cukier puder, sok z cytryny i pół na pół razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej soku z cytryny / half-and-half do cienkiej, w razie potrzeby. Nałóż łyżką na ciasteczka. Przy lekkim nakładaniu, polewa zastygnie w ciągu kilku godzin.
  7. Ciasteczka z lukrem pozostaną świeże, przykryte w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Wskazówka do przygotowania na później:


Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto na ciasteczka możesz schłodzić w lodówce do 3 dni (patrz krok 2), ale możesz je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić się przez noc w lodówce przed pieczeniem. Nie polukrowane i upieczone ciasteczka dobrze zamrozić na okres do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed polaniem i podaniem.
  2. Borówki: Jeśli używasz mrożonych borówek, nie rozmrażaj ich. Mrożone borówki mają tendencję do krwawienia dość dużo w cieście / ciasta. Wolę używać świeżych.
  3. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Chleb muffinkowy z jagodami
  • Ciasteczka cytrynowe z ricottą
  • Lukrowane cytrynowe ciasteczka jagodowe
  • Chleb muffinkowy z jagodami

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły