Przejdź do przepisu
Duże, miękkie i grube ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym są zrobione z 2 filiżanek masła orzechowego, co zapewnia im wyjątkowy smak. Każdy słodki i słony kęs jest po prostu nie do odparcia.
Biała czekolada i masło orzechowe to niedoceniane połączenie smakowe.a te ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym to udowadniają! Przepis został zainspirowany naszymi ciasteczkami z kawałkami masła orzechowego. Są one zawsze hitem, uwielbianym przez czytelników na całym świecie i spełniają wszystkie nasze wymagania dotyczące ciasteczek z masłem orzechowym:
- Pełne smaku masła orzechowego
- Duże i odważne
- Chrupiące na brzegach, z miękkim spieczonym środkiem
- Kruche i gęste (uwielbiam trochę tekstury!)
- Odpowiednia ilość kruszonki
A kawałki białej czekolady mają słodki, karmelowy smak, który doskonale komponuje się z orzechowym, palonym i lekko słonym smakiem masła orzechowego. Niesamowicie pyszne.
Wybór odpowiednich składników do ciasteczek z białej czekolady z masłem orzechowym
W tych ciasteczkach z białej czekolady z masłem orzechowym wykorzystano podstawowe składniki, takie jak mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól. Jednak nie wszystkie składniki są sobie równe, dlatego poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować najlepsze ciasteczka:
- Masło orzechowe. W tym cieście używamy aż 2 szklanek masła orzechowego, aby uzyskać wyjątkowy smak masła orzechowego. Najlepsze masło orzechowe do tych ciasteczek to przetworzone, kremowe masło orzechowe, najlepiej Jif lub Skippy. Być może pamiętasz je z naszych babeczek z masłem orzechowymale zachowaj naturalne masło orzechowe do jedzenia, ponieważ w większości przypadków nie jest ono idealne do pieczenia.
- Masło w temperaturze pokojowej. Podobnie jak w przypadku ciasteczek "chocolate chip cookiespodstawą dzisiejszego przepisu jest śmietana z masłem o temperaturze pokojowejcukier puder, cukier kryształ i cukier brązowy. Jeśli masło jest zbyt ciepłe lub zbyt zimne, nie można ubić razem masła i cukru na krem. To oznacza katastrofę dla ciasteczek! Masło o temperaturze pokojowej wynosi około 18°C (65°F). Jest chłodne i lekko twarde w dotyku, nie jest ciepłe ani śliskie.
- Biała czekolada. Ciasto z masłem orzechowym wypełnisz dużą ilością kawałków białej czekolady. My uwielbiamy białą czekoladę Ghirardelli. Zamiast białej czekolady możesz użyć wiórków półsłodkiej lub mlecznej czekolady.
Kilka wskazówek dotyczących sukcesu
- Dodaj odrobinę blasku. Zawsze lubimy obtoczyć ciasteczka z masłem orzechowym w odrobinie cukru pudru przed pieczeniem, aby nadać im dodatkowego blasku.
- Spłaszcz ciasto. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, lekko spłaszcz palcami każdą kulkę ciasta. Dzięki temu ciasteczka nieco się rozłożą.
- Ostrzeżenie: należy je jeść z mlekiem. Podobnie jak czarne i białe ciasteczka, dzisiejsze ciasteczka są bezapelacyjnie duże. Na jedno ciasteczko zużyjemy 3 łyżki stołowe ciasta. Te ciasteczka są nie tylko ogromne, ale też dość gęste. Szklanka mleka jest w zasadzie wymogiem!
Więcej przepisów na ulubione ciasteczka
- Ciasteczka z M&M
- Ciasteczka z masłem orzechowym
- Ciasteczka potworki
- Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi
- Ciasteczka bez pieczenia
- Ciasteczka z białej czekolady z orzechami makadamia
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym
★★★★★
5 z 11 recenzji
-
Autor: Sally
-
Czas przygotowania: 1 godzina, 10 minut
-
Czas gotowania: 15 minut
-
Całkowity czas: 2 godziny
-
Plon: 24 ciasteczka
-
Kategoria: Ciasteczka
-
Metody: Pieczenie
-
Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
Duże, miękkie i grube ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym składają się z 2 filiżanek masła orzechowego, które nadaje im niesamowity smak. Każdy kęs maślanego ciasteczka jest po prostu nie do odparcia.
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 filiżanka(230g; 2 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 fil iżanka (200g) cukru kryształu
- 3/4 szkl anki (150 g) jasnego brązowego cukruw proszku
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2 filiżanki(500 g) kremowego masła orzechowego*.
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 1 i 2/3 szklanki (300g) wiórków z białej czekolady
- opcjonalnie: 1/2 szklanki (100g) cukru pudru do posypania ciasta
Instrukcje
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić na bok.
- Mikserem ręcznym lub wolnostojącym z łopatką utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem na gładką masę, około 1-2 minut. Dodaj jajka i ubijaj na wysokich obrotach do ich połączenia (około 1 minuty). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj masło orzechowe i wanilię, a następnie wymieszaj na wysokich obrotach, aż do połączenia.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Gdy mikser będzie pracował na niskich obrotach, dodać wiórki z białej czekolady. Ciasto będzie gęste i miękkie.
- Schładzaj ciasto przez 1 godzinę w lodówce (lub do 2-3 dni). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, przed wałkowaniem i pieczeniem pozostaw je na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, ponieważ będzie dość twarde i ciasteczka mogą się nie rozprowadzić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odstawić na bok.
- Z ciasta na ciasteczka uformuj duże kulki, po około 3 łyżki na jedno ciasteczko (to dużo!), a następnie obtocz je w cukrze pudrze. Umieść 8 kulek na blasze. Delikatnie dociskaj każdą kulkę, aby ją *lekko* spłaszczyć. Piecz każdą partię przez 14-15 minut, aż lekko zbrązowieją po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
- Wyjąć z piekarnika. Jeśli ciastka są jeszcze bardzo puszyste, można delikatnie docisnąć ciepłe ciastka grzbietem łyżki. Pozostawić ciasteczka do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieść na stojak do drucianego pieczenia, aby całkowicie ostygły.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce przez 2-3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie przejść do punktu 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Tutaj dowiesz się, jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
- Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid, mata do pieczenia Silpat, blacha do pieczenia i stojak do studzenia.
- Masło orzechowe: Użyj komercyjnego masła orzechowego, takiego jak Jif creamy lub Skippy creamy. Nie sugeruję używania naturalnego lub tłustego masła orzechowego. Unikaj używania chrupiącego masła orzechowego; zauważyłam, że sprawiało, że ciasteczka były bardzo kruche.
- Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a oto 10 moich niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.
Słowa kluczowe: ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym
Przepisy powiązane
-
Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciasteczka z masłem orzechowym w stylu Big Bakery
-
Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym z płatków owsianych