Najlepszy z deserów.
Te ciasteczka z sernikiem mokka są tak dekadenckie i bogate, jak się wydają. Są niesamowicie gęste, pokryte grubą warstwą słodkiego sernika i mają mnóstwo smaku mokki. Jeśli uwielbiasz kawę, jeśli uwielbiasz czekoladę, jeśli uwielbiasz brownies, jeśli uwielbiasz sernik, a nawet jeśli uwielbiasz desery - musisz przygotować tę porcję.
Zaczniemy od warstwy brownie. Nie będę was przekonywać, że moje domowe brownies są lepsze od tych z pudełka (są.), ale powiem wam, że mój przepis na domowe brownies jest jednym z najpopularniejszych na moim blogu. A domowe brownie naprawdę nie jest takie trudne do zrobienia.
Aby zrobić domowe brownie, trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości składników. Mój przepis na brownie zawiera masło, czystą czekoladę (klucz do najlepszego smaku!), cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao w proszku, espresso w proszku i odrobinę soli. A co z czekoladą? Mówię o czystej czekoladzie, a nie o wiórkach czekoladowych. Czysta czekolada jest sprzedawana w formie tabliczki w dziale z artykułami do pieczenia. Co do cukru? Czasami używam brązowego i białego cukru granulowanego, ale ponieważ w tym przepisie na brownie znajduje się słodka warstwa sernika, używam tylko białego cukru granulowanego i nieco zmniejszyłem jego ilość.
Nie lubię używać zbyt dużo mąki w moich domowych ciasteczkach brownie, ponieważ chcę, aby były jak najgęstsze i jak najbardziej puszyste. Więcej mąki oznacza, że brownie będzie ciastowate. Odrobina kakao w proszku wzmacnia smak czekolady. Nie pomijaj go. Możesz użyć naturalnego, niesłodzonego kakao lub kakao w proszku. Espresso w proszku nadaje brownie smak mokki. Espresso w proszku można znaleźć w większości dużych sklepów spożywczych w dziale z kawą lub kupić przez Internet. Jeśli kupisz nowy słoik, wiedz, że będziesz go często używać podczas pieczenia. Jest fantastyczne w takich przepisach, jak ciasto czekoladowe, babeczki mokka czy czekoladowe babeczki Guinness. Jeśli potrzebujesz pomysłów, tutaj znajdziesz wszystkie moje przepisy z wykorzystaniem espresso w proszku.
Zauważ, że w tych ciasteczkach nie ma żadnego zaczynu? Nie dodaję proszku do pieczenia ani sody do moich ciasteczek, ponieważ wolę, aby były tak gęste (a nie puszyste!), jak to tylko możliwe.
I wreszcie. Jajka. Jajka są niezbędne do zrobienia najlepszych brownies. Mówiłam już raz, mówiłam milion razy... jajka robią setki rzeczy podczas pieczenia. Od wiązania, przez dodawanie bogactwa, kruchość, po nadawanie struktury i sprężystości. W moich przepisach na domowe brownie wykorzystuję 3 duże, wysokiej jakości jajka Eggland's Best, które nadają brownie zwarty miękisz, bogaty smak i konsystencję przypominającą krówkę.
Taką konsystencję ma domowa warstwa brownie.
Nie wszystkie jajka są takie same, a ja zawsze wybierałam Eggland's Best, ponieważ uważam, że dają one najbogatsze wypieki.
Warstwa sernikowa! To bardzo proste: wystarczy serek śmietankowy, cukier, 1 jajko i ekstrakt waniliowy. Dodałam też zabawny sekretny składnik: wiórki z białej czekolady. Wiórki z białej czekolady rozpływają się w warstwie sernika, gdy brownies się piecze. I smakują absolutnie bosko. Dzięki nim warstwa sernika zyskuje coś ekstra. Dodałam je w ostatniej chwili i, jak się okazało, była to najlepsza decyzja w historii brownie.
Warstwę sernikową rozprowadza się między dwiema warstwami ciastek brownies. W związku z tym na blachę wylej połowę ciasta brownie, następnie sernik, a potem pozostałe ciasto brownie. Dzielenie ciasta na warstwy na pół nie musi być dokładne. Nie szkodzi, jeśli nie wystarczy ciasta na górną warstwę - postaraj się rozprowadzić je na wierzchu sernika. Ciasto będzie smakowało dobrze bez względu na to, w jaki sposób je ułożysz.
Posypka z mini wiórków czekoladowych na wierzchu dopełnia całości: ilość czekolady w tych brownies jest NIE DO OGarnięcia.
Wilgotne, bogate i puszyste, o smaku kawy i absurdalnej ilości czekolady - te brownies z sernikiem mokka są królową deserów.
Ostrzeżenie:
może zrujnować twoją dietę. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychBogate i puszyste domowe ciasteczka mokka są przełożone sernikiem z kawałkami białej czekolady. Ciasto jest wilgotne, bogate i puszyste, o smaku kawy i czekolady!
Słowa kluczowe: ciasteczka z sernikiem mokka, ciasteczka z sernikiem, ciasteczka z sernikiem mokka
Następnie spróbuj moich batoników sernikowych z zawijanym sernikiem Nutella. Serdecznie zapraszam.