Ciasteczka Pekanowe z Ciemną Czekoladą (z Brązowym Masłem)

image
Przejdź do przepisu

Te ciemnoczekoladowe ciasteczka pekanowe

łączą w sobie niektóre z najbardziej popularnych składników wypieków, takich jak brązowy cukier, orzechowe brązowe masło, cynamon, ciemna czekolada i pekany. To z pewnością skład, któremu niewielu miłośników ciasteczek może się oprzeć! Zrumienienie masła to szybki dodatkowy krok wymagający użycia kuchenki, ale smak jest niezrównany. Jeśli to nie smaki i dodatki cię wciągają, to miękkie środki i lekko chrupiące brzegi. Te ciasteczka mają to wszystko!

CIASTECZKOWE SZALEŃSTWO!

W chwili, gdy publikuję ten przepis, mam 250 przepisów na ciasteczka na mojej stronie internetowej, plus książkę kucharską z 75 przepisami na ciasteczka (mała garstka z witryny jest opublikowana w tej książce), plus około 15 przepisów na ciasteczka opublikowanych w mojej pierwszej książce kucharskiej. Publikuję również 2-tygodniowe świąteczne odliczanie ciasteczek każdego roku o nazwie Sally's Cookie Palooza. Pomyślelibyście, że po 10 latach tego szaleństwa będę już zmęczona testowaniem nowych przepisów na ciasteczka, ale pozwólcie, że Wam powiem - ciasteczkowa mania dopiero się zaczęła.

Dziś podaję ciasteczka z ciemnej czekolady z orzechami pekan, nowy przepis na ciasteczka, który od razu przypadł do gustu moim testerom. Mając tak wiele sprawdzonych przepisów na ciasteczka w tylnej kieszeni, trudno było wybrać punkt wyjścia dla tego smaku ciemnej czekolady z orzechami pekan. Czy powinniśmy użyć moich zwykłych ciasteczek z wiórkami czekoladowymi i dodać do nich pekany? A może wypróbować wersję tych ciasteczek z ciemną czekoladą i pomarańczą z lodówki? Przetestowałam kilka opcji, ale ostatecznie zdecydowałam się na bazę w postaci ciasteczek z brązowym masłem. THE BEST! Mój przepis na ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem toffi został opublikowany w 2012 roku i od tamtej pory stał się moim ulubionym.

A teraz z cynamonem, ciemną czekoladą i pekanami smakuje jeszcze lepiej!


Opowiedz mi o tych ciasteczkach pekanowych z ciemną czekoladą

  • Smak: Brązowy cukier, orzechowe brązowe masło i odrobina cynamonu dodają ciepłych, zachęcających smaków, które są zawsze mile widziane jesienią i zimą. Będziesz także cieszyć się dużą ilością bogatej ciemnej czekolady i maślane pekany, które nie tylko dodać więcej smaku, ale zmieniając teksturę, jak również. Jeśli preferujesz ciemną czekoladę bardziej niż słodką mleczną czekoladę, będziesz uwielbiał te ciasteczka.
  • Tekstura: Każdy kęs jest wypełniony chrupiącymi pekanami! Centra ciasteczek są miękkie pieczone i krawędzie chrupią się pięknie. Jeśli chcesz kałuże rozpływającej się czekolady w ciasteczkach, użyj wysokiej jakości czekolady. Chipsy czekoladowe zawierają stabilizatory, które zapobiegają ich roztopieniu w piekarniku. Zamiast nich, sięgnij po tabliczki gorzkiej czekolady Ghirardelli lub Bakers - są one sprzedawane w dziale z artykułami do pieczenia. W tym przepisie używam Ghirardelli 60% Cacao Bittersweet Chocolate Baking Bars.
  • Łatwość: Smażenie masła i schładzanie ciasta na ciasteczka w lodówce z pewnością dodaje czasu, ale żaden z tych etapów nie jest trudny. Prawie natychmiast po zrumienieniu masła, zacznij mieszać ciasto razem. Ponieważ używamy roztopionego (zrumienionego) masła, nie potrzebujesz miksera elektrycznego - trzepaczka i gumowa szpatułka wystarczą. Kiedy ciasto się połączy, schłodź je przed nabieraniem i pieczeniem ciasteczek. Bez czasu spędzonego w lodówce, ciasto na ciasteczka rozleje się w tłuste kałuże.

Dowiedz się więcej o przyrumienianiu masła

Brązowe masło to po prostu roztopione masło o orzechowym, niemal karmelowym smaku, który uzyskuje się dzięki delikatnemu gotowaniu na kuchence. Jeśli nigdy wcześniej nie przyrumieniałeś masła, poświęć chwilę na przejrzenie mojego przewodnika Jak przyrumienić masło. W mniej niż 10 minut, masło skwierczy, pieni się i gotuje się w ogromnie aromatycznym składnikiem, który możesz wykorzystać w dzisiejszych ciasteczkach z ciemnej czekolady z orzechami pekan, ciasteczkach owsianych z dyni z brązowym masłem, ciasteczkach jabłkowych blondies i cieście z brązowym masłem. Więcej zastosowań i wszystkie moje wskazówki dotyczące sukcesu znajdziesz w przewodniku Jak zrobić brązowe masło, do którego link znajduje się powyżej.


Przegląd: Jak zrobić Ciasteczka Pekanowe z Ciemną Czekoladą

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale pozwól, że pokażę Ci kilka zdjęć krok po kroku, abyś wiedział, czego się spodziewać. Posiekaj czekoladę na kawałki i daj pekanom gruby siekać, zbyt. Miej obie gotowe do pracy.

Wskazówka sukcesu:

Zrumień masło na jasnej patelni lub w garnku, jeśli go masz. Jeśli nie, sprawdź, czy masło jest gotowe, nakładając łyżką trochę do szklanej lub białej miski.

Połącz mokre i suche składniki, a następnie schłodź ciasto na ciasteczka w lodówce.

Kolejność chłodzenia / kształtowania ciasta:

Możesz zauważyć, że my scoop brązowe masło toffi ciasto czekoladowe chip cookies w kulki przed schłodzeniem, a to dlatego, że chipsy toffi zrobić ciasto dodatkowe kruche. Po schłodzeniu, dość trudno jest rozwałkować ciasto na jednolite kulki. Dzisiejszy przepis, który wykorzystuje podobną bazę ciasta, nie jest prawie tak kruchy, więc najlepiej jest schłodzić ciasto przed formowaniem.

Mam nadzieję, że podobało Ci się, że dowiedziałeś się jak powstał ten przepis. Publikowanie nowych przepisów na ciasteczka zawsze sprawia mi wiele radości!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka z orzechami pekan w ciemnej czekoladzie (z brązowym masłem)

4,9 z 12 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godziny, 30 minut (w tym chłodzenie)
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 36 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasteczka pekanowe z ciemną czekoladą łączą w sobie najpopularniejsze składniki, takie jak brązowy cukier, orzechowe brązowe masło, cynamon, ciemna czekolada i pekany. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, należy zapoznać się z uwagami do przepisu przed rozpoczęciem pieczenia i nie pomijać chłodzenia ciasta na ciasteczka.


Składniki

  • 1 filiżanka(230g; 16 łyżek) niesolone masło
  • 1 filiżanka(200g) pakowane jasny lub ciemny brązowy cukier
  • 1/2 filiżanki (100g) cukier granulowany
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki(313g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki sól
  • dwie tabliczki czekolady pół słodkiej lub gorzkiej o wadze 4 uncji( łącznie226 g ), posiekane (około 1 i 1/2 szklanki)*.
  • 1 filiżanka (130g) grubo posiekanych pekanów*.

Instrukcje

  1. Zrumienić masło: Przygotuj średnią żaroodporną miskę, ponieważ będziesz jej potrzebować na końcu tego kroku. Pokrój masło na kawałki wielkości łyżki stołowej i umieść na jasnej patelni lub w dużym garnku. Jasny kolor pomoże Ci określić, kiedy masło zacznie brązowieć. (Patrz uwaga, jeśli używasz ciemnej patelni lub garnka.) Rozpuść masło na średnim ogniu i stale mieszaj lub ubijaj. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić. Nie przestawaj mieszać/trzepać. Po 5-7 minutach masło zacznie się brązowić i zauważysz, że na dnie patelni zaczną się tworzyć lekko zrumienione plamki. Będzie miało orzechowy aromat. Po zrumienieniu, natychmiast zdejmij z ognia i przelej do miski, wliczając w to wszelkie pozostałości, które utworzyły się na dnie patelni. (Chcesz, aby te cząstki stały się aromatyczne). Schładzaj brązowe masło przez 5 minut. Nie schładzaj dłużej, ponieważ masło zacznie gęstnieć i w rezultacie, ciasto na ciasteczka będzie trudne do wymieszania, a jego konsystencja będzie bardzo krucha.
  2. Ubij brązowy cukier i cukier granulowany z brązowym masłem, a następnie wbij jajka i ekstrakt waniliowy. Odłóż na bok. W dużej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj posiekaną czekoladę i pekany, a następnie wymieszaj razem dużą łyżką lub gumową szpatułką. Ciasto będzie tłuste, gęste, a nawet lekko kruche.
  3. Przykryj ciasto i schładzaj w lodówce przez 2 godziny lub do 3 dni przed pieczeniem. (Możesz również zamrozić kulki z ciasta, patrz instrukcja zamrażania poniżej). Jeśli ciasto chłodzi się dłużej niż 2 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 20-30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem w następnym kroku. W przeciwnym razie ciasto na ciasteczka będzie dość twarde.
  4. Pod koniec czasu chłodzenia, rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok.
  5. Rozwałkuj lub nabierz ciasto na kulki, każda po 1,5 łyżki stołowej. Polecam średnią łopatkę do ciastek. Umieść je w odległości 3 cali od siebie na blasze i piecz przez 13-14 minut lub do momentu, aż brzegi staną się twarde.(Wskazówka: Jeśli ciasteczka nie rozłożą się przed upływem 10 minut, wyjmij blachę z piekarnika, ostrożnie uderz nią o blat, aby pomóc w rozprowadzeniu ciasta, a następnie włóż ją z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie).
  6. Wyjąć z piekarnika i pozwolić ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przełożyć je na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone ciasteczka można zamrozić do trzech miesięcy. Nieupieczone kulki z ciasta zamrażać do trzech miesięcy. Zamrożone ciasteczka pieczemy przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
  2. Czekolada: Z pewnością możesz użyć 1 i 1/2 szklanki (lub gdziekolwiek między 220-270g) wiórków czekoladowych, ale polecam posiekaną czekoladę do pieczenia. Czekolada do pieczenia jest sprzedawany w alei do pieczenia jako 4 uncji barów, więc trzeba 2. Zdecydowanie polecam Ghirardelli marki i lubię ich "60% Cacao Bittersweet Chocolate Baking Bars". Nie współpracuję z tą firmą - ta czekolada jest po prostu jedną z moich ulubionych do ciasteczek. Lubię również markę Bakers. Feel free to use semi-sweet, bittersweet, czekolada mleczna lub biała czekolada w tym przepisie.
  3. Pekany: Zawsze używam niesolonych surowych pekanów. Jeśli lubisz słone słodkie ciasteczka, możesz użyć solonych / prażonych pekanów. Czy mogę opiekać orzechy pekan? Nie musisz, ale możesz dla dodania smaku. Rozgrzej piekarnik do 300°F (150°C). Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Rozsyp posiekane orzechy pekan na wierzchu i opiekaj przez 7-8 minut lub do momentu, aż będą pachnące i lekko przyrumienione. Ostudź przed dodaniem do ciasta na ciasteczka.
  4. Czy mogę pominąć orzechy? Tak, absolutnie. Nie dodawałabym więcej czekolady w jej miejsce - po prostu pomiń orzechy. Jeśli chciałbyś dodać inny dodatek, spróbuj 1 filiżankę (ok. 140g) suszonej żurawiny lub suszonych wiśni lub 1 filiżankę(150g) Heath Bar Bits O' Brickle English Toffee.
  5. Ciemniejsza patelnia/garnuszek podczas smażenia masła: Zalecam używanie jasnej patelni lub dużego garnka podczas brązowienia masła, abyś mógł zobaczyć, kiedy masło jest gotowe. (To tylko szybkie kilka sekund między zrumienione masło i spalone masło.) W kierunku końca 5-7 minut, sprawdzić dla doneness przez łyżkę trochę masła do szklanej miski, aby określić, czy ma brązowy.

Słowa kluczowe: ciasteczka pekanowe z ciemną czekoladą

Porady jak odnieść sukces w pieczeniu ciasteczek

Poniższe artykuły są pomocne, jeśli szukasz najlepszych praktyk pieczenia ciasteczek i więcej moich wskazówek dotyczących sukcesu.

  1. Jak zapobiegać nadmiernemu rozłożeniu się ciasteczek?
  2. 5 porad jak odnieść sukces w pieczeniu ciasteczek
  3. Jak prawidłowo odmierzać składniki
  4. 10 najlepszych narzędzi do pieczenia ciasteczek
  5. Jak zamrozić ciasto na ciasteczka

Przepisy powiązane

  • Batoniki z ciasta pekanowego z brązowym masłem
  • Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem i orzechami pekan
  • Ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady
  • Ciasteczka migdałowe z żurawiną w ciemnej czekoladzie

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły