Ciasteczka czekoladowe z dynią

image
Przejdź do przepisu

Jestem pewna, że pokochasz te dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady

! Ciężko pracowałam, aby stworzyć kruche ciasteczka dyniowe, które nie są ciastowate jak większość przepisów na ciasteczka dyniowe. Pominięcie jajka, użycie roztopionego masła i zblendowanie dyni gwarantuje, że te dyniowe ciasteczka smakują jak nasze ulubione kruche ciasteczka z kawałkami czekolady z genialnym aromatem przyprawy dyniowej.

Czasami po prostu potrzebujesz ciasteczek z kawałkami czekolady, zwłaszcza gdy sezon na przyprawy dyniowe - mam na myśli jesień - przejmuje kontrolę.

Ze wszystkich moich przepisów dyniowych, patrzysz na jeden z najlepszych. Pierwotnie opublikowane w 2013 roku, te dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady są stałym hitem wśród piekarzy na całym świecie. Piekę co najmniej 3-4 partie w każdym sezonie jesiennym i ZAWSZE wprowadzają mnie w jesienny stan umysłu. Czasami nawet zastępuję chipsy czekoladowe posiekanymi pekanami lub obtaczam je w cukrze cynamonowym, aby uzyskać dyniowe snickerdoodles z białą czekoladą!

Na co Wy czekacie z niecierpliwością w tym sezonie jesiennym?

Możemy dodać ciasteczka dyniowe do tej listy!

Te dyniowe ciasteczka czekoladowe są:

  • Miękko upieczone, ale nie tak miękkie jak kawałek ciasta
  • Chewy
  • Bez jajek
  • Maślane
  • Doskonale przyprawione dynią
  • Stosunkowo szybkie - tylko 30 minut na schłodzenie ciasta

Pumpkin Chocolate Chip Cookies Video


To nie są ciasteczkowe ciasteczka z dyni

Mam uznanie dla wszystkich ciasteczek dyniowych, ale zdecydowanie wolę kruche ciasteczka dyniowe od ciastowatych ciasteczek dyniowych. Moje zwykłe ciasteczka dyniowe smakują jak miękkie i ciastowate blaty muffinów. Są oczywiście dobre, ale czasami ma się ochotę na ciasteczko dyniowe, które ma taką samą gęstą i ciągnącą się konsystencję jak zwykłe ciasteczko z kawałkami czekolady.

Nazywam to "problemem ciastowatych ciasteczek dyniowych"

. Kiedy zaczęłam testować przepis na dzisiejsze ciasteczka, byłam zdesperowana, aby znaleźć rozwiązanie, które pomogłoby mi zagwarantować gęstszą konsystencję. I wiecie co? W końcu udało mi się go rozwiązać. Widzicie, dynia jest miękka, mięsista i pełna wilgoci. W rzeczywistości puree z dyni składa się w około 90% z wody w masie. (To właśnie sprawia, że chleb dyniowy jest tak wilgotny!) Ale w przypadku ciasteczek, nadmiar wilgoci = ciastowata konsystencja. Pomyśl o cieście na ciastka lub muffiny - jest ono o wiele bardziej wilgotne niż ciasto na ciasteczka, prawda? Tak naprawdę chcemy, aby ciasto na ciasteczka było mocniejsze i bardziej suche, aby uzyskać gęstsze, bardziej chrupiące ciasteczka.

Moje 4 sztuczki, które zastosuję w tym przepisie

  1. Zblenduj dynię: Ta pierwsza sztuczka jest właściwie opcjonalna, ale uważam ją za niezwykle przydatną, gdy robię dyniowe ciasteczka owsiane. Korzystanie z ręcznika papierowego, blot out niektóre z dyni wilgoci tak wszystko, co pozostało jest smak. Zobacz zdjęcie poniżej. Użyj zblendowanej dyni w cieście na ciasteczka.
  2. Roztopione masło: Jak wiesz z chewy chocolate chip cookies, roztopione masło sprawia, że ciasteczka ultra chewy. Zamiast kremówki masło i cukry razem, zacząć z roztopionego masła i ubij w cukry. Nie potrzebujesz miksera!
  3. Pomiń jajka: Jaki jest cel jajek w przepisie na ciasteczka? Oni wiążą składniki razem, tenderize teksturę, i pozostawić wilgoć. Po kilku eksperymentach, I wyciąć jajko całkowicie. Dynia zastępuje jajka.
  4. Daj jej czas: Pozwól ciasteczkom ostygnąć na stojaku do chłodzenia przez jakiś czas. Są pyszne ciepłe z piekarnika, ale uważam, że zarówno ich gryzienie, jak i smak wzmacniają się z czasem. Czasami nawet zostawiam je odkryte na noc na stojaku do chłodzenia. Następnego dnia są jeszcze bardziej kruche i aromatyczne. To powiedziawszy, jest to wspaniały przepis na deser, który można przygotować z wyprzedzeniem!

Schładzaj przez zaledwie 30 minut

Ciasto na dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady jest trochę lepkie. Schładzaj je przez co najmniej 30 minut, zanim zaczniesz je formować w kulki i piec. Ciasteczka tylko lekko rozłożą się w piekarniku, więc przed pieczeniem lekko spłaszcz kulki ciasta ciasteczkowego grzbietem łyżki.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Czekoladowe ciasteczka z dyni

4,8 z 120 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 45 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 10 minut
  • Wydajność: 18 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Jestem pewna, że pokochasz te dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady! Pominięcie jajka, użycie roztopionego masła i zblendowanie dyni gwarantuje bardziej chrupiącą konsystencję.


Składniki

  • 1/2 szklanki (1 laska lub 115g) niesolonego masła, roztopionego i lekko schłodzonego
  • 1/4 fil iżanki(50g) pakowany jasny lub ciemny brązowy cukier
  • 1/2 filiżanki (100g) cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 6 łyżek stołowych (86g) puree z dyni (patrz uwaga)*.
  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawa do ciasta dyniowego
  • 1/2 filiżanki(90g) półsłodkich wiórków czekoladowych, plus kilka dodatkowych na wierzch.

Instrukcje

  1. W średniej misce ubijemy roztopione masło, brązowy cukier i cukier kryształ, aż nie pozostaną grudki brązowego cukru. Dodamy wanilię i pokrojoną dynię do gładkiej masy. Odstaw na bok.
  2. Ubij mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do ciasta dyniowego razem w dużej misce. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj razem dużą łyżką lub gumową szpatułką. Ciasto będzie bardzo miękkie. Wsypać 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych. Chipsy mogą nie przylegać do ciasta z powodu roztopionego masła, ale postaraj się je połączyć. Przykryj ciasto i schładzaj przez 30 minut lub do 3 dni. Schłodzenie ciasta jest niezbędne dla tego przepisu.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia.
  4. Zroluj ciasto w kulki, około 1,5 łyżki stołowej każda. Używając tylnej części łyżki, lekko spłaszcz wierzchołki kulek. (Jeśli tego nie zrobisz, ciasteczka mogą się nie rozłożyć).
  5. Piecz przez 11-12 minut lub do momentu, aż brzegi będą twarde. W środku ciastka będą wyglądały na bardzo miękkie. Wyjąć z piekarnika. Jeśli okaże się, że ciasteczka w ogóle się nie rozeszły, spłaszcz je grzbietem łyżki po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcesz, wciśnij kilka wiórków czekoladowych na wierzch ciepłych ciasteczek. To jest tylko dla wyglądu!
  6. Ostudź ciasteczka na blasze przez co najmniej 10 minut, a następnie przenieś je na stojak do całkowitego ostygnięcia. Im dłużej ciasteczka stygną, tym lepiej smakują! Smak staje się mocniejszy, a tekstura bardziej chrupiąca. Zazwyczaj pozwalam im siedzieć, bez przykrycia, przez kilka godzin przed podaniem. Kruchość i smak dyni są jeszcze mocniejsze drugiego dnia.
  7. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce do 3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie kontynuować krok 3. Upieczone ciasteczka zamrażać dobrze do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Oto moje wskazówki, jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
  2. Dynia: Wyciśnij jak najwięcej wilgoci z puree dyniowego, jak tylko możesz, zanim dodasz je do ciasta na ciasteczka. Ja po prostu wyciskam puree za pomocą papierowych ręczników. Zobacz zdjęcie w poście dla wizualizacji. Pomoże to w uzyskaniu mniej ciasteczkowego ciasta. Mniej wilgoci to dobra rzecz! Odmierz 6 łyżek stołowych po odciśnięciu/wyciśnięciu dyni. Nie używaj nadzienia do ciasta dyniowego.
  3. Pumpkin Pie Spice: Jeśli chcesz, możesz użyć po 1/4 łyżeczki: mielonej gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego i mielonych goździków zamiast przyprawy do ciasta dyniowego. Jeśli to zrobisz, nie pomijaj cynamonu.
  4. Większa porcja: Przepis na ciasteczka może być łatwo podwojony poprzez podwojenie każdego składnika. Chłodź ciasto na ciasteczka przez 45 minut.
  5. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i te moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z kawałkami czekolady z precli
  • Zdrowe ciasteczka owsiane z dyni z wiórkami czekoladowymi
  • Ciasteczka z dyni z płatkami czekoladowymi
  • Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiórkami

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły