Ciasteczka czekoladowe z cukrem nierafinowanym

image
Przejdź do przepisu

Te ciasteczka z kawałkami czekolady są zrobione z nierafinowanego cukru zwanego sucanat. Mają wspaniały smak i są pełne kawałków gorzkiej czekolady. Nikt nie może się zorientować, że ciasteczka są zrobione z naturalnego cukru!

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Naturalnie słodkie, która została opracowana przez genialny zespół America's Test Kitchen. Książka zawiera 100 deserów, śniadań i wypieków, a wszystkie przepisy zostały przygotowane z użyciem 30% - 50% mniej cukru. Czytając tę książkę kucharską, poznasz szczegóły dotyczące nauki o cukrze oraz dowiesz się, jak, dlaczego i kiedy można zastąpić nim nierafinowane cukry, takie jak cukier kokosowy, cukier daktylowy, syrop klonowy i sucanat. Dla mnie to fascynujące!

Uwielbiamy ciasteczka, więc postanowiłam podzielić się z Wami ich ciasteczka z kawałkami czekolady z cukrem nierafinowanym. Według Naturalnie Słodkie -- typowe ciasteczka z kawałkami czekolady mają 25 gramów cukru, a te mają 15 gramów cukru.

Opowiedz mi o tych ciasteczkach czekoladowych z cukrem nierafinowanym

  • Tekstura: Tak jak w przypadku naszych zwykłych, kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady, będziesz cieszyć się cudownie miękkim i kruchym środkiem z lekko chrupiącymi brzegami.
  • Smak: Oprócz tekstury, dzisiejsze ciasteczka czekoladowe z nierafinowanym cukrem mają smak, o którym warto wspomnieć. Pokochasz maślany spód, ponieważ zawiera on piękny smak melasy (pochodzącej z sucanatu), który jest typowy dla ciasteczek owsianych.. Ponadto, czysta gorzka czekolada jest o krok wyżej niż zwykłe wiórki czekoladowe.
  • Łatwość: Pieczenie ciasteczek z mniejszą ilością cukru jest równie łatwe, jak zwykłych ciasteczek z kawałkami czekolady - upewnij się tylko, że masz w szafce sucanat, zanim zaczniesz. Zobacz Co to jest sacharoza? poniżej.
  • Czas: Odłóż wystarczająco dużo czasu, aby schłodzić ciasto na ciasteczka w lodówce przez około 1 godzinę.

Co to jest sucanat?

Ten składnik jest często używany w książce kucharskiejNaturally Sweet .Oto kilka rzeczy, których dowiedzieliśmy się o tej wyjątkowej substancji słodzącej:

  • Sucanat to odwodniony sok trzcinowy otrzymywany z naturalnego cukru trzcinowego.
  • Ma głęboki smak melasy, więc niewielka ilość wystarcza na długo.
  • Jak widać na zdjęciach, granulki sucanatu są duże, brązowe i nieregularne zarówno pod względem wielkości, jak i kształtu. Dzięki temu ciasto ma złoty kolor.
  • Jest mniej przetworzony niż cukier granulowany, dlatego świetnie się sprawdza, gdy chcesz ograniczyć ilość cukru rafinowanego w deserach.

Gdzie można go kupić? Można go znaleźć w Internecie lub w większości dużych sklepów spożywczych w dziale z artykułami do pieczenia lub naturalną żywnością.

Testowanie przepisów: Co działa, a co nie

Oto, czego dowiedzieliśmy się wraz z moim zespołem podczas testowania tego przepisu na ciasteczka czekoladowe z cukrem nierafinowanym.

  1. Ucierajmasło i sucanat przez 3 pełne minuty. Zatrzymaj mikser kilka razy, wymieszaj wszystko gumową szpatułką i ponownie zacznij ucierać. Zdjęcie powyżej przedstawia masło i sucanat w śmietanie.
  2. Proszek do pieczenia działa. Zazwyczaj nie robię ciasteczek czekoladowych z proszkiem do pieczenia - używam tylko sody oczyszczonej. Jednak America's Test Kitchen dodała go, aby ciasteczka bardzo wysoko wyrosły w piekarniku, a następnie lekko opadły, gdy ostygną. Bardzo nam się spodobał ten dodatek w przepisie na ciasteczka, ponieważ dzięki niemu środek jest bardzo mięsisty i gęsty.
  3. Nie pozwól, by ciasto Cię zaskoczyło. Ze względu na dodatek sucanatu, ciasto na ciasteczka ma jasny złoty kolor, a nie typowy beżowy. Będzie też bardzo lepkie, gęste i trochę ziarniste, więc nie przejmuj się, jeśli to właśnie zobaczysz.
  4. To jest najważniejszy krok. W jednej z naszych partii testowych próbowaliśmy pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut przed pieczeniem, ale ciasteczka rozeszły się. Pozostawienie ciasta na 1 godzinę w lodówce pozwoliło uzyskać jeszcze lepsze w smaku (i wyglądzie!) ciasteczka. Chłodzenie jest zawsze najlepszym sposobem na zwalczenie problemów z rozklejaniem się ciasteczek.
  5. Jeszcze jeden cukier. Jeśli nie masz dostępu do sucanatu lub wolisz inny słodzik, możesz użyć w tym przepisie także cukru kokosowego lub ciemnobrązowego.

Czy te ciasteczka są zdrowe?

"Zdrowe" to pojęcie względne. W moich oczach są one (bardzo nieznacznie) zdrowszym wyborem niż tradycyjne ciasteczka z kawałkami czekolady z dużą ilością rafinowanego cukru. Jednak nadal mogą być zbyt słodkie dla kogoś, kto musi uważać na ilość spożywanego cukru. Jeśli chodzi o oznaczanie przepisów na desery jako zdrowe, należy kierować się własnym osądem.

Nie mamy pewności co do wartości odżywczych tych ciasteczek, ale możesz je obliczyć samodzielnie, korzystając z kalkulatora internetowego i dokładnie tych produktów/marek, których używasz.

Więcej przepisów z wykorzystaniem cukru nierafinowanego

  • Ciasteczka czekoladowe z masłem migdałowym (zamiast brązowego użyj cukru kokosowego)
  • Ciasteczka śniadaniowe
  • Jagodowe batoniki Streusel
  • Pieczone płatki owsiane
  • Gofry pełnoziarniste (zamiast brązowego użyj cukru kokosowego)
  • Batoniki z masłem orzechowym
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflaga ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stałe serce stałe ikona

Czekoladowe ciasteczka z mniejszą ilością cukru

★★★★★ 5 z 6recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut
  • Czas gotowania: 14 minut
  • Czas całkowity: 1 godzina, 45 minut
  • Plon: 20 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ciasteczka z kawałkami czekolady z dodatkiem cukru nierafinowanego smakują równie dobrze i bogato, jak ich pełnoziarnista wersja. Sucanat nadaje ciasteczkom piękny smak melasy.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyże czka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 łyżek stołowych (145 g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2/3 szklanki + 1/2 szklanki (216 g lub 1 szklanka + 2,6 łyżki) sucanat*
  • .
  • 1 duże jajko + 1 duże żółtko
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka stołowa (15ml) czystego ekstraktu z wanilii
  • (tak, łyżka!)
  • 5 uncji (140g) gorzkiej czekolady
, posiekanej

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, ubijamy masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 2 minut. Dodaj sucanat i ubijaj na średnio wysokich obrotach przez 3 minuty. W razie potrzeby zatrzymaj się i zeskrob boki. Wbić jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy, ubijając na wysokich obrotach. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  3. Na niskich obrotach powoli wmieszać suche składniki do mokrych, aż do ich połączenia. Ciasto na ciasteczka będzie miało złoty kolor, będzie lepkie i gęste. Dodaj posiekaną czekoladę. Przykryj szczelnie i schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, a maksymalnie do 3 dni.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli ciasto schładzało się dłużej niż 3-4 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do nabierania i wałkowania.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek). Odstaw na bok.
  6. Z ciasta na ciasteczka uformuj kulki, po ok. 2 łyżki na każdą.
  7. Piecz ciasteczka przez 11-14 minut, aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące na brzegach. Mój piekarnik ma gorące miejsca i Twój też może mieć gorące miejsca, więc pamiętaj, aby raz obrócić patelnię podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasteczka będą wyglądały na miękkie w środku. Pozostawić do ostygnięcia na blasze przez 5 minut. Przenieś na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygły. Według mnie ich smak jest jeszcze lepszy następnego dnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia. Możesz przygotować ciasto i schłodzić je w lodówce do 3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie przejść do punktu 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj, aby zapoznać się z moimi wskazówkami i poradami dotyczącymi zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Narzędzia specjalne:
  3. Naturalnie słodka książka kucharska | Sucanat | mikser stojący KitchenAid | ubijaczka Flex Edge Beater | miska do odmierzania o pojemności 5qt Tilt Head | mata do pieczenia Silpat | mini miseczki | kubeczki do odmierzania
  4. Substytucje słodzików:
  5. Zamiast sucanatu użyj 1 i 1/4 szklanki cukru kokosowego. Ciasteczka będą się bardziej rozprowadzać i będą miały bardziej chrupiące brzegi. Możesz też użyć 2/3 szklanki cukru pakowanego + 1/4 szklanki cukru brązowego pakowanego. Ciasteczka będą miały delikatniejszy smak melasy i będą się lepiej rozprowadzać.
  6. Zawartość cukru:
  7. 15 g cukru na ciasteczko przy użyciu sucanatu marki Wholesome! i tabliczki gorzkiej czekolady Ghirardelli 60% kakao.
  8. Zanim zaczniesz piec ciasteczka, zapoznaj się z moimi 5 najważniejszymi wskazówkami dotyczącymi ciasteczek. Dowiesz się między innymi, jak zapobiegać nadmiernemu rozklejaniu się ciasteczek i dlaczego temperatura pokojowa ma znaczenie.
  9. Fragment książki Naturalnie słodkie: Bake All Your Favorites With 30% to 50% Less Sugar by America's Test Kitchen. Przedruk za zgodą autora i wydawnictwa.

Słowa kluczowe:

chocolate chip cookies with less sugar, chewy chocolate chip cookies

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka czekoladowe z precli z mascarpone
  • Ciasteczka z podwójną czekoladą z wiórkami
  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka czekoladowe z precli z mascarpone

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły