Ciasteczka cukrowe w kształcie kropli z posypką

image
Przejdź do przepisu

Yay! Są to miękkie, kruche, pełne posypki ciasteczka cukrowe w kształcie kropli

, które składają się tylko z 8 składników. Nie wymagają użycia wałka do ciasta ani wykrawaczek! Aby zapobiec nadmiernemu rozsypywaniu się ciasta, przed pieczeniem schładzaj ciasteczka przez co najmniej 2 godziny.

Wszyscy znamy i kochamy cukrowe ciasteczka. Wałek, wykrawaczki, dekorowanie. To wszystko sprawia tyle radości, szczególnie w okresie świątecznym.

Ciasteczka cukrowe w kształcie kropli

Ale co z ciasteczkami cukrowymi w *innej* odmianie? Z ciasta na ciasteczka uformuj kulki i upiecz je w kształcie kropli. Nie potrzeba do tego żadnego wymyślnego sprzętu ani dekoracji, chyba że weźmiesz pod uwagę górę posypek na wierzchu. (Czy to w ogóle jest cukrowe ciasteczko, jeśli nie ma posypki?)

Dzisiaj porzućmy wałek do ciasta, wyrzućmy foremki do wycinania ciasteczek i wyłammy nasze miksery, ponieważ nadszedł czas na ciasteczka cukrowe z posypką w stylu kropli. Te maślane ciasteczka są miękko upieczone, proste i mega kruche. Nie mogę się doczekać aż je spróbujecie!!!

Film instruktażowy

Ciasteczkowa chemia

Te cukrowe ciasteczka w kształcie kropli oparte są na znanym przepisie: Soft-Baked Funfetti Sugar Cookies. Zawsze były ulubionymi ciasteczkami, ale często otrzymuję pytania dotyczące użytego zaczynu. Podczas testowania przepisów na ciasteczka, jednym z problemów, z jakimi zawsze się spotykam, jest znalezienie odpowiedniej ilości zaczynu. Ten przepis wymaga użycia sody oczyszczonej i śmietany.

Jeśli jesteś zainteresowany, warto przeczytać mój artykuł Soda oczyszczona vs proszek do pieczenia. Jak się dowiesz, przepisy wzywające do sody oczyszczonej muszą również zawierać kwas, taki jak kwaśna śmietana, brązowy cukier, śmietana z winogronem lub maślanka. Kwas reaguje z sodą oczyszczoną, tworząc dwutlenek węgla, który pozwala ciasteczkom urosnąć. W tym przepisie, używam kremu winnego, ponieważ jest on w większości bez smaku i nie zmienia tekstury ciasteczek cukrowych.

Przepis został przerobiony. Teraz używam proszku do pieczenia zamiast kombinacji soda oczyszczona/krem winny. (Proszek do pieczenia zawiera już kwas, więc nie wymaga żadnych specjalnych składników). Użycie zbyt dużej ilości proszku do pieczenia pozostawia gorzki posmak, co było moim problemem kilka lat temu. Dobra zasada, której nauczyłam się od tamtego czasu: używaj około 1 łyżeczki proszku do pieczenia na 1 szklankę mąki. Dzisiaj użyjesz 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej.

Nauka jest zdecydowanie pyszna.

Jak zrobić Ciasteczka Cukrowe Kropelki

Potrzebujesz tylko 8 składników: mąki, proszku do pieczenia, soli, ekstraktu waniliowego, masła, jajka, cukru i posypki. To wszystko! Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać odrobinę ekstraktu migdałowego.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka jest bardzo proste. Ubij suche składniki w jednej misce, a w drugiej ubij mokre składniki. Połącz wszystko razem. Ciasteczka cukrowe zawdzięczają cały swój smak masłu i ekstraktowi waniliowemu, więc upewnij się, że postępujesz ściśle według przepisu. Masło o odpowiedniej temperaturze pokojowej jest niezbędne.

Schłodzenie ciasta na ciasteczka to kolejny warunek nie do odrzucenia. Te cukrowe ciasteczka z kroplą cukru są bardzo maślane i im zimniejsze ciasto, tym mniej będą się rozlewać. Ciasto może stać się nieco twarde po 2 godzinach w lodówce, dlatego przed schłodzeniem zalecam rozwałkowanie go na kulki. Poniżej znajdziesz więcej wskazówek jak zapobiec nadmiernemu rozlewaniu się ciasta na ciasteczka.

Dodatki*

  • Łatwo podwoić przepis: Z tego przepisu wychodzi około 20 średnich ciasteczek. Możesz podwoić przepis, jeśli potrzebujesz większą partię na przyjęcie urodzinowe, sprzedaż wypieków lub inne wydarzenie.
  • Extra Sprinkles: Zdecydowanie testujemy tutaj granice "ile posypki to za dużo?". Można pominąć posypki lub załadować je do góry, jak ja. Lubię też zanurzać wierzchy kulek z ciasta na ciasteczka w posypce przed schłodzeniem/pieczeniem.

Te cukrowe ciasteczka w kształcie kropli staną się nowym elementem Twojej ciasteczkowej rotacji! Jeśli chcesz użyć swoich foremek do wycinania ciasteczek, spróbuj moich najlepszych ciasteczek cukrowych.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka cukrowe z posypką Drop Style

4,9 z 62 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godziny, 15 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 45 minut
  • Wydajność: 20 ciasteczek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Możesz zrobić te miękkie, kruche, posypane posypką ciasteczka w stylu dropsów z zaledwie 8 składników! Nie wymaga użycia wałka ani wykrawaczek. Upewnij się, że schładzasz ciasto na ciasteczka przez co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 filiżanki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 fil iżanki (150g) granulowanego cukru
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 fil iżanki(80g) posypki, plus więcej do posypania*.

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłożymy na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub miksera z łopatką, ubijemy masło i cukier kryształ na średnich obrotach, aż powstanie krem, około 1 minuty. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski i ponownie ubić, jeśli trzeba, do połączenia.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych składników i mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Wsypać 1/2 szklanki posypek. Ciasto będzie gęste i klejące. Nabierać duże porcje ciasta (około 2 łyżki stołowe każda) i zwijać w kulki. Aby uzyskać dodatkową posypkę, lekko zanurz wierzch kulek w posypce. Umieść kulki na dużym talerzu lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny (lub do 4 dni).
  5. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  6. Ułóż schłodzone kulki z ciasta na ciasteczka w odległości 3 cali od siebie na blachach. Piecz przez 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Ich środek będzie wyglądał na bardzo miękki.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia.
  8. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Możesz przygotować ciasto na ciasteczka, uformować z niego kulki i schłodzić je w lodówce do 4 dni. (Patrz uwaga o chłodzeniu ciasta). Kuleczki z ciasta zamrażać dobrze do 3 miesięcy. Zamrożone kuleczki z ciasta ciasteczkowego piec przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Kliknij tutaj po moje wskazówki i porady dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka. Upieczone ciasteczka zamrażaj do 3 miesięcy.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Kubki do odmierzania | Blacha do pieczenia | Mata do pieczenia Silpat | Stojak do studzenia.
  3. Posypki: Każda posypka jest świetna, ale polecam unikać nonpareils (małych kulek), ponieważ mają one tendencję do przebarwiania się w ciasteczkach i cieście. Użyłam tych naturalnie kolorowych posypek w przedstawionych na zdjęciu ciasteczkach. Jeśli chcesz, możesz pominąć posypki, aby uzyskać zwykłe ciasteczka cukrowe w kształcie kropli.
  4. Chłodzenie ciasta: Chłodzenie ciasta na ciasteczka jest konieczne. Te ciasteczka są bardzo maślane i im zimniejsze ciasto, tym mniej ciasteczka cukrowe będą się nadmiernie rozprzestrzeniać. Ciasto na ciasteczka może stać się trochę twarde po 2 godzinach w lodówce, więc polecam wałkowanie ciasta na kulki przed schłodzeniem. Oto wszystkie moje wskazówki, jak zapobiec nadmiernemu rozlewaniu się ciasteczek.

Słowa kluczowe: ciasteczka z cukrem, posypka

Przepisy powiązane

  • Świąteczne ciasteczka cukrowe w kształcie kropli
  • Delikatne ciasteczka cukrowe
  • Ciasteczka cukrowe z serem śmietankowym
  • Najlepsze ciasteczka cukrowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły