Chleb z cukinii z podwójną czekoladą

image
Przejdź do przepisu

Ten wilgotny i puszysty chleb z cukinii z podwójną czekoladą wywoła ogromne pytanie. Jak to możliwe, że są w nim warzywa?!

Alternatywne tytuły dla dzisiejszego przepisu:

  • Czekoladowy chleb z ciastem
  • Czekoladowy chleb, który jest wypełniony warzywami, ale smakuje jak brownies
  • Chleb bratniej duszy z masłem orzechowym
  • Gdzie jest całe masło i olej? Chleb
  • Czy to nie zrujnuje mojej diety? Chleb
  • Przestań gadać, muszę to zjeść!!! Chleb

Ten czekoladowy chlebek cukiniowy jest niesamowicie wilgotny i przypomina krówkę. Wypełnij go rozdrobnioną cukinią, a nikt się nie zorientuje. Smakuje jak ciasto czekoladowe. To może być nasz mały sekret!

Oprócz dodatku zielonego warzywa, przepis ten zawiera wiele innych godnych uwagi składników. Przede wszystkim w całym bochenku znajduje się tylko 1/2 szklanki cukru. Wiórki czekoladowe zapewniają dodatkową słodycz, a jednocześnie sprawiają, że w każdym kawałku pojawiają się rozpływające się czekoladowe kieszonki. Innym składnikiem, który spełnia podwójną rolę, jest jogurt grecki. Jogurt grecki dodaje białka, a jednocześnie sprawia, że chleb staje się delikatniejszy.

Odrobina espresso w proszku sprawia, że każda kromka jest niesamowicie bogata - chleb nie smakuje jak kawa, a raczej espresso w proszku podkreśla smak czekolady.

Zobacz uwagi do przepisu na muffiny i babeczki z cukinii z podwójną czekoladą

. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Podwójnie czekoladowy chleb z cukinii

5 z 71 opinii
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 50 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Moja rada? Zrób więcej niż 1 bochenek. Ten chleb znika! Przepis można łatwo podwoić, potroić lub piec w partiach.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki(225 g) rozdrobnionej cukinii
  • 1 szkl anka (125g) uniwersalnej mąki*(łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szklanki (41 g) naturalnego, niesłodzonego kakao w proszku (nie z holenderskiego przetworzenia)*.
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 łyże czki kawy rozpuszczalnej w proszku (lub 1/4 łyżeczki espresso w proszku)*.
  • 3/4 szklanki (135 g) półsłodkich lub ciemnych wiórków czekoladowych*.
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szkl anki (60ml) oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 1/4 szklanki (60g) zwykłego jogurtu greckiego*
  • 1/2 szkl anki (100g) cukru kryształu*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Ustawić stojak w piekarniku w dolnej trzeciej pozycji i rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 (lub 8×4) posmarować sprayem zapobiegającym przywieraniu. Odstawić na bok.
  2. Położyć rozdrobnioną cukinię na kilku ręcznikach papierowych, aby wchłonęły trochę (ale nie całą!) wilgoci. Na wierzchu również docisnąć papierowy ręcznik. Odłóż na bok do kroku 4.
  3. W dużej misce ubij mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, kawę rozpuszczalną i wiórki czekoladowe, aż do połączenia. Odłóż na bok.
  4. W średniej misce ubij jajka, olej, jogurt, cukier i wanilię, aż do całkowitego połączenia. Wlać mokre składniki do suchych i lekko ubić, aż do połączenia. Używając gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki, wmieszać cukinię. Wlać/wyprowadzić łyżką ciasto do przygotowanej formy do pieczenia, zgarniając każdą ostatnią kroplę. Zaufaj mi, chcesz mieć wszystko!
  5. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Mój chleb potrzebował tylko około 46 minut, ale nie przejmuj się, jeśli Twój zajmie więcej czasu. Każdy piekarnik jest inny. Pozostaw chleb do całkowitego ostygnięcia w naczyniu ustawionym na drucianym stojaku. Pokrój i podawaj, gdy chleb całkowicie ostygnie. Resztki chleba przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Chleb można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić przez noc w lodówce i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej przed podaniem.
  2. Muffiny z cukinią w podwójnej czekoladzie: Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C) stopni i spryskaj 12-liczbową patelnię sprayem zapobiegającym przywieraniu lub wyłóż ją foremkami do babeczek. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami podanymi powyżej, wypełnij każdą foremkę po brzegi ciastem i piecz muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C). Następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C) i piecz przez kolejne 14-15 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Z podanych składników wychodzi 10-12 babeczek.
  3. Czekoladowe babeczki z cukinii (zdjęcie powyżej): Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C) i wyłóż foremkę na 12 babeczek foremkami do babeczek. Przygotuj ciasto zgodnie z powyższymi wskazówkami, wypełnij każdą foremkę w 2/3 ciastem i piecz przez 19-20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie polać lukrem z mlecznej czekolady i udekorować mini wiórkami czekoladowymi. Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.
  4. Mąka: Spróbuj użyć białej mąki pełnoziarnistej lub mieszanki mąki pełnoziarnistej i zwykłej! Nie radzę używać mąki pełnoziarnistej - chleb może być nieco zbyt gęsty.
  5. Kakao w proszku: Czy pamiętasz, dlaczego nie powinieneś używać kakao z pierwszego tłoczenia? To dlatego, że potrzebny jest kwas zawarty w naturalnym, niesłodzonym kakao w proszku, który pomoże aktywować sodę oczyszczoną. Tutaj znajdziesz moją lekcję na temat proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
  6. Kawa: Odrobina kawy rozpuszczalnej lub espresso w proszku tak bardzo podkreśla smak czekolady. Nie czuć smaku kawy. Za to czuć więcej czekolady. To zawsze dobra rzecz. Pamiętając o tym, możesz ją pominąć.
  7. Wiórki czekoladowe: Nie pomijaj ich! Osładzają chleb i nadają mu więcej czekoladowego smaku. Bez nich chleb jest trochę mdły.
  8. Jogurt: Używam niskotłuszczowego, zwykłego jogurtu greckiego. Możesz użyć pełnotłustego, beztłuszczowego, a nawet o smaku waniliowym. Albo nawet zwykłego jogurtu (nie-greckiego).
  9. Cukier: Aby uzyskać słodszy chleb, użyj 3/4 szklanki cukru.

Słowa kluczowe: czekoladowy chleb z cukinii

Dzisiejszy przepis jest zaadaptowany z Joy of Baking i jest to wielokrotnie nagradzany chleb z cukinii. Czy już go próbowaliście?!

Przepisy powiązane

  • Wielokrotnie nagradzany chleb z cukinii z bułką tartą z brązowym cukrem
  • Chleb z cukinii
  • Chleb bananowy z białą czekoladą i mango
  • Wielokrotnie nagradzany chleb z cukinii z bułką tartą z brązowym cukrem

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły