Brownie żółwiowe z solonym karmelem

image
Przejdź do przepisu

Domowe ciasteczka żółwiowe z solonym karm

elem składają się z jednej porcji ciasta brownies i są zwieńczone orzechami pekan, domowym solonym karmelem i posypką z soli morskiej. Są bogate, dekadenckie i za każdym razem robią wrażenie!

Dzisiaj dzielę się solonym karmelem z żółwiem w nadziei, że znajdziecie czas, aby jak najszybciej przygotować te słone, słodkie, lepkie, gęste, czekoladowe, kruchutkie kąski dekadencji. Są takie same, jak moje zwykłe brownies, ale dodajemy do nich pyszne pekany, karmel na wierzchu i posypkę z soli morskiej, aby uzyskać coś ekstra.

Prawda jest taka, że chciałam podzielić się tymi brownies już wcześniej, ale nie mogłam, bo ciągle zawodziłam się na tym przepisie. Po trzech porażkach zdałam sobie sprawę, co robiłam źle: próbowałam zapiec w

brownies solony karmel domowej roboty. Układanie karmelu wewnątrz ciastek powodowało przypalanie brzegów, a warstwa karmelu praktycznie znikała. Wciąż wyobrażałam sobie, jak doskonałe byłyby te bomby kaloryczne, więc spróbowałam jeszcze raz. Sukces! Czyż deser nie motywuje nas wszystkich?

Uczcie się na moich błędach i postępujcie ściśle według tego przepisu. Zaczynajmy!

Dlaczego uwielbiamy Brownie Żółwiowe w Solonym Karmelu

Jest wiele powodów, dla których warto je pokochać!

  • Łatwy przepis na domowe brownie w jednej misce
  • Słodkie, słone, chrupiące i gęste w każdym kęsie
  • Bogate, dekadenckie i całkowicie przepyszne
  • Powstaje dużo brownie, więc jest to idealny przepis dla tłumu ludzi
  • Robią niesamowite wrażenie i nikt się nie zorientuje, jak łatwo je zrobić.
  • Z orzechami pekan, domowym solonym karmelem i posypką z soli morskiej
  • Czy wspominałam już o solonym karmelu?

Co to są cukierki żółwiki?

Cukierki żółwiki to cukierki złożone z orzechów pekan, karmelu i czekolady. Aby nie było niejasności, w dzisiejszym poście nie ma prawdziwych zwierzęcych żółwi. ????

Ciasto na żółwiowe brownie

Jako podstawę tego przepisu wykorzystujemy mój ulubiony przepis na domowe brownie. Przepis z jednej miski! Użyłam tego konkretnego ciasta, ponieważ wystarcza na dużą patelnię o wymiarach 9×13, idealną na duże spotkania, w której zmieszczą się dekadenckie dodatki.

Polewa do Brownie Turtle w solonym karmelu

Chciałam dodać do tych ciastek solony karmel domowej roboty, a nie kupne cukierki karmelowe. Dlaczego? Ponieważ domowy solony karmel to płynne złoto! Przygotowanie go z 4 prostych składników zajmuje zaledwie kilka minut. To ulubiony przepis czytelników, plasujący się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych przepisów na mojej stronie internetowej. Jest słodki, lepki, maślany i smakuje fenomenalnie na wszystkim, czego tylko dotknie. Oto 50 sposobów na solony karmel!

Zamiast piec solony karmel w ciasteczkach, polewamy lekko przestudzony solony karmel na wierzchu ciepłych ciasteczek. To coś w rodzaju karmelowego koca. (!!!) Solony karmel lekko zgęstnieje, gdy brownies ostygnie. Następnie, podczas krojenia, solony karmel delikatnie przesącza się przez krawędzie. TAK!

Porady jak zrobić żółwiowe brownie

Aby uzyskać najlepsze rezultaty:

  1. Ułóż ciastka w jednej warstwie. Solony karmel na wierzchu pozostaje nieco lepki, więc nie polecam układania tych ciastek w stosy.
  2. Pokrój je na małe kawałki, ponieważ są dość bogate.
  3. Można je przygotować z mniejszej porcji! Przygotuj moje kruche ciasteczka i polej je 3/4 szklanki solonego karmelu. Bardzo proste.
  4. Nie przepadasz za orzechami? Nie szkodzi, możesz pominąć pekany. Ciasto nie będzie już jednak żółwiowe. To po prostu zwykłe brownies z solonym karmelem. Co zdecydowanie nie jest złe.

Więcej przepisów na karmel

  • Czekoladowe ciasteczka żółwiki
  • Tarta karmelowa Snickers
  • Salted Caramel Pretzel Crunch Bars
  • Karmelowe jabłkowe ciasteczka korzenne
  • Słone karmelowe batoniki Apple Pie
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Brownie żółwiowe w solonym karmelu

5 z 6 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 25 min.
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 15 minut
  • Wydajność: 24 brownies
  • Kategoria: Brownies
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Solony karmel z żółwiem jest przepysznie bogaty w domowy solony karmel i pekany!


Składniki

  • 3/4 szklanki(12 łyżek; 175g) niesolonego masła
  • jedna tabliczka półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji(113 g), grubo posiekana*.
  • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 fil iżanka (82 g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku*.
  • 1 fil iżanka (125 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 filiżanka (120g) posiekanych orzechów pekan
  • 1 filiżanka (180g) półsłodkich wiórków czekoladowych
  • 1 fil iżanka (pełny przepis) domowego solonego karmelu

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Tortownicę o wymiarach 9×13 cali wyłożyć papierem pergaminowym, zostawiając po bokach zwis, aby można było wyjąć gotowe brownies/karmel z tortownicy w całości. Ułatwi to krojenie. Polecam papier pergaminowy, ponieważ karmel nie będzie się do niego przyklejał.
  2. W misce przystosowanej do mikrofalówki połącz masło i 2 uncje posiekanej czekolady. Roztapiaj w 30-sekundowych odstępach, mieszając trzepaczką po każdej z nich, aż do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Wmieszaj cukier, aż do całkowitego połączenia, a następnie wbij jajka i wanilię. Ciasto będzie miało jasnobrązowy kolor i nieco matowy wygląd.
  3. Dodaj kakao w proszku, mąkę, sól, pozostałe 2 uncje posiekanej czekolady, orzechy pekan i wiórki czekoladowe. Wymieszaj wszystko razem gumową szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste. Rozprowadź równomiernie na przygotowanej blasze.
  4. Piec przez 30 minut, a następnie sprawdzić brownies za pomocą wykałaczki. Włóż ją w środek tortownicy. Jeśli wyjdzie z niej mokra masa, ciasto nie jest jeszcze gotowe. Jeśli zostanie tylko kilka wilgotnych okruchów, ciasto jest gotowe. Sprawdzaj co 2 minuty, aż uzyskasz wilgotne okruchy. Moje brownies piecze się 31-32 minuty.
  5. Wyjąć z piekarnika i na gorące brownies wylać lekko przestudzony solony karmel. Rozprowadź go równomiernie na wierzchu. Jeśli chcesz, a lubisz bardzo słone/słodkie, posyp wierzch grubą solą. Umieść patelnię na stojaku, aby całkowicie ostygła przed pokrojeniem na kwadraty. Aby przyspieszyć schładzanie, wkładam blachę do lodówki.
  6. Przykryć i przechowywać resztki ciasta w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Brownie, z karmelem lub bez, można zamrozić do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
  2. Czekolada: Tabliczki czekolady są zazwyczaj sprzedawane w tabliczkach o wadze 4 uncji. 2 uncje zostaną rozpuszczone w cieście, a 2 uncje posiekane i włożone do ciasta. Sugeruję Ghirardelli, Baker's Brand lub Lindt.
  3. Kakao w proszku: Możesz użyć naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku. Ja preferuję kakao w proszku ze względu na gładszy smak.
  4. Mniejsza porcja: Przygotuj te kruche ciasteczka i polej je około 3/4 szklanki solonego karmelu.

Słowa kluczowe: brownies z solonym karmelem, żółwiowe brownies

Żartuję! W dzisiejszym poście JEST żółw.

(Franklin znalazł go na podwórku!).

Przepisy powiązane

  • Batoniki z solonym karmelem i szarlotką
  • Czekoladowe ciasteczka żółwiki
  • Salted Caramel Pretzel Crunch Bars
  • Domowy słony karmel Przepis

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły