Bogate i puszyste czekoladowe słodkie bułeczki

image
Przejdź do przepisu

Te skandalicznie bogate i przepyszne czekoladowe bułeczki

składają się z maślanie miękkiego, świeżego ciasta domowej roboty i czekoladowego nadzienia z brązowego cukru. Mają kształt cynamonowych bułeczek, ale smakują jak płatki czekoladowej babki. Ciepłe bułeczki polej polewą z espresso lub wybierz inną polewę z poniższych propozycji.

To wyjątkowa propozycja na świąteczny brunch z okazji Bożego Narodzenia, Dnia Matki, Wielkanocy lub Dnia Ojca!

Roztopiona czekolada, świeże ciasto i polewa z espresso. Czego nie można powiedzieć o tym trio?

Opowiedz mi o tych czekoladowych słodkich bułeczkach

  • Smak: Często używam zmiękczonego masła w bardziej miękkich ciastach chlebowych, ale zdecydowałem się na roztopione masło tutaj. Uważam, że roztopione masło dodaje więcej, cóż, maślanego smaku. To ciasto jest słodkie i tak maślane - w rzeczywistości, byłoby fantastyczne zupełnie zwykłe. Ale dziś nie mówimy o zwykłym, więc wypełnimy je brązowym cukrem, kakao w proszku, odrobiną cynamonu, wanilii i mnóstwem prawdziwej czekolady. Nie ograniczaj ich do godzin porannych, bo te czekoladowe słodkie bułeczki zdecydowanie smakują jak deser.
  • Tekstura: Ponieważ w cieście znajduje się tłuszcz z pełnego mleka, jajek i masła, chleb jest wyjątkowo miękki, bogaty i płatkowaty. Choć mąka uniwersalna jest w porządku, mąka chlebowa zapewnia dodatkową, chlebową grywalność. Te tekstury doskonale współgrają z lepkimi, czekoladowymi wiórkami i gładką polewą z espresso. Każdy kęs ma inne skręty, płatki i kieszonki z roztopionej czekolady - podobne do tekstury jabłkowo-cynamonowej babki. Są jak ciepłe czekoladowe bułeczki babki.
  • Łatwość: Nie trzeba mówić, że domowy chleb wymaga czasu i wysiłku. Potraktuj te czekoladowe słodkie bułeczki jako przyjemne popołudnie lub weekendowy projekt pieczenia. Ciasto wymaga dwukrotnego wyrośnięcia, ale poza tym jest całkiem proste. Możesz nawet zacząć już poprzedniego wieczoru, stosując się do instrukcji dotyczących pieczenia przez noc. Nie spiesz się i przygotuj wszystkie składniki. Jeśli dopiero zaczynasz piec z drożdżami, zapoznaj się z naszym Przewodnikiem po pieczeniu z drożdżami.

Użyj bogatego ciasta na czekoladowe bułeczki

Zanim pokażę Ci jak zrobić czekoladowe bułeczki, porozmawiajmy o cieście. Jest to bogate ciasto

, co oznacza, że jest ono przygotowane z tłuszczu takiego jak mleko, masło i jajka. Z bogatych ciast wypiekane są miękkie chleby, takie jak bułki, czy pączki. Chude ciasta, z drugiej strony, są produkowane bez dużej ilości tłuszczu i dają chrupiące pieczywo, takie jak bajgle, chleb rzemieślniczy i ciasto do pizzy. Jest tak wiele sposobów na upieczenie chleba, a jeśli chcesz poszerzyć swoje umiejętności w pieczeniu chleba, oto wszystkie nasze przepisy na chleb drożdżowy. (Ten chleb serowy jest ulubieńcem czytelników i zespołu!)
  • Drożdże instant czy drożdże aktywno-suche? Do czekoladowych bułeczek możesz użyć drożdży instant lub drożdży suszonych. Ja zazwyczaj używam drożdży instant, ale mimo to poświęcam czas na szybkie garowanie drożdży w kroku 1. Garowanie drożdży oznacza zmieszanie ich z odrobiną cukru i ciepłym płynem, aby udowodnić, że są aktywne - mieszanka będzie wyglądała na spienioną na wierzchu, patrz zdjęcie poniżej. Ten krok nie jest jednak zazwyczaj wymagany, gdy używasz drożdży instant. Mimo to, nie zaszkodzi, zajmie Ci to 5 minut, a w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki ciasta.

To bogate ciasto ma być bardzo miękkie, więc nie dodawaj więcej mąki niż to absolutnie konieczne. Przyjmij miękkość i lepką powierzchnię do pracy, ponieważ jeśli nie przeszkadza ci bałagan, zostaniesz nagrodzony najbogatszymi, najbardziej płatkowymi rogalikami czekoladowymi. Słyszałam, że czekoladowe rogaliki były bardzo zazdrosne o te wszystkie płatki.


Czy te bułeczki smakują jak cynamonowe?

Jeśli chodzi o proces, to zasadniczo robimy cynamonowe bułeczki, ale z nadzieniem czekoladowym. Robimy ciasto, pozwalamy mu wyrosnąć, wykrawamy, rozwałkowujemy, dodajemy nadzienie czekoladowe, zwijamy w rulon, kroimy w rulony, pozwalamy im wyrosnąć, aż staną się puszyste, a następnie pieczemy. Jeśli robiliście już kiedyś domowe bułeczki cynamonowe, ten proces nie jest niczym nowym. Używamy cynamonu w nadzieniu, ale jest on tylko tłem dla czekolady i brązowego cukru. Z pewnością przypominają one cynamonowe bułeczki, ale smakują jak domowy chleb oblany gęstą, roztopioną czekoladą

.

Zdjęcia krok po kroku

Rozczyn drożdży:

Oto miękkie ciasto przed i po pierwszym wyrastaniu:

Oto bułeczki przed i po drugim wyrastaniu. Widzicie, jakie robią się pulchne?

Nie chcę Wam przeszkadzać w czekoladowej rozkoszy, więc obiecuję, że już prawie skończyłam. ????

Polewa Espresso i inne rodzaje polewy

Nie mogłam zdecydować się na polewę, która byłaby wystarczająco legendarna dla tych niezwykłych bułeczek, ale polewa espresso jest całkiem blisko. Gorzkie espresso w proszku pomaga zrównoważyć słodki cukier puder i całą słodycz samych bułeczek. Inne opcje polewy to solony karmel, lukier waniliowy, lukier klonowy z pączków z bekonem klonowym lub lukier z serka śmietankowego z bułeczek cynamonowych. Jeśli chodzi o coś prostego, piękne będzie lekkie oprószenie cukrem pudrem. Lukrowanie masłem orzechowym byłoby ponadprzeciętne i jestem pewna, że wszystkie Twoje słodkie zęby byłyby zadowolone przez wiele tygodni. Ha!

I znowu, te bułeczki są BOGATE, więc spokojnie możecie pominąć lukier na wierzchu.

Czekoladowe Słodkie Bułeczki Video

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Słodkie bułeczki czekoladowe

★★★★★ 4,9 z 254recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Czas gotowania: 28 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny, 30 minut (w tym czas wyrastania)
  • Plon: 12 bułeczek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te bogate i puszyste czekoladowe bułeczki

składają się z maślanego, miękkiego, świeżego ciasta domowej roboty i czekoladowego nadzienia z brązowego cukru. Mają kształt cynamonowych bułeczek, ale smakują jak czekoladowa babka z płatkami. Czekoladowe bułeczki możesz upiec w ciągu kilku godzin lub przygotować już poprzedniego dnia, korzystając z opcji przygotowania na noc.

Składniki

  • 1 filiżanka (240ml) mleka pełnego
  • , podgrzanego do około 100°F (38°C)
  • 6 łyżek stołowych (75g) granulowanego cukru
  • , podzielone
  • 1 łyżka stoł owa (9g) aktywnych drożdży
  • suchych lub instant
  • 5 ły żek stołowych (72g) niesolonego masła
  • , roztopionego i lekko ostudzonego
  • 2 duże jajka
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki (530g) mąki chlebowej
(łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby na ręce/powierzchnię roboczą

Nadzienie czekoladowe

  • 6 łyżek stołowych (90g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 szklanki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki stoł owe (10g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1 łyże czka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki (135 g) półsłodkich wiórków czekoladowych lub tabliczka półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji
, drobno posiekana*.

Lukier do espresso

  • 3 łyżki stołowe (45 ml) gęstej śmietany*
  • 1 łyżeczka espresso w proszku*
  • 1 i 1/2 szklanki (180 g) cukru pud
  • ru, przesianego (przesiać po odmierzeniu)
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto:
  2. Ubij ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i drożdże razem w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub łopatkę. Przykryj i pozostaw mieszankę na ok. 5 minut lub do uzyskania piany na wierzchu. Jeśli nie posiadasz miksera, możesz to zrobić w dużej misce i w następnym kroku wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką/gumową szpatułką. Będzie to wymagało trochę siły ramion. Mikser ręczny działa, ale lepkie ciasto często zakleszcza się w ubijaczce. Lepszym wyborem jest mieszanie ręczne drewnianą łyżką lub gumową szpatułką.*
  3. Dodaj pozostały cukier, masło, jajka, sól oraz 1 filiżankę (ok. 130g) mąki i ubijaj na średnich obrotach przez 1 minutę. Zeskrobać boki miski gumową szpatułką. Dodaj 3 szklanki (ok. 400g) mąki, zmniejsz obroty miksera do niskich i ubijaj, aż powstanie miękkie ciasto, które będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto będzie bardzo miękkie, ale nie za bardzo klejące. Dodaj jeszcze 2-3 łyżki mą
  4. ki, jeśli ciasto wydaje się bardzo klejące. Unikaj dodawania więcej mąki niż potrzebujesz.
  5. Wyrabiaj ciasto:
  6. Trzymaj ciasto w mikserze i ubijaj na niskich obrotach przez dodatkowe 3 minuty lub wyrabiaj ręcznie na lekko oprószonej mąką powierzchni przez 3 minuty.
  7. Pierwsze rośnięcie:
  8. Lekko natłuść dużą miskę olejem lub użyj sprayu zapobiegającego przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć wszystkie strony olejem. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym miejscu na 2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Ja zawsze pozwalam mu wyrastać na blacie i zajmuje mi to około 2 godzin. Aby nieco skrócić czas wyrastania, zobacz moją odpowiedź na pytanie "Gdzie ciasto powinno wyrastać?" w poradniku "Pieczenie z drożdżami").
  9. Natłuść dno i boki metalowego lub szklanego naczynia do pieczenia o wymiarach 9×13 cali lub wyłóż je papierem pergaminowym.
  10. Rozwałkować ciasto:
  11. Ponczuj ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i używając lekko posypanego mąką wałka, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 10×16 cali. Upewnij się, że ciasto jest gładkie i równomiernie grube. Jeśli ciasto kurczy się podczas wałkowania, przerwij pracę, przykryj je lekko i pozostaw na 10 minut, aby gluten się rozluźnił. Po powrocie do ciasta, powinno się ono znacznie łatwiej rozciągać.
  12. Na nadzienie:
  13. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia oprócz posiekanej czekolady/wiórek czekoladowych. Im bardziej miękkie jest masło, tym łatwiej jest je wymieszać. (W razie potrzeby podgrzej je w mikrofalówce przez kilka sekund, aby zmiękło.) Rozprowadź masę na całym cieście. Posypać posiekaną czekoladę/wiórki czekoladowe równomiernie na wierzchu. Ciasno zwinąć ciasto, aby uformować kłodę o długości 16 cali. Jeśli trochę nadzienia się rozleje, posypać nim wierzch rolady. Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój na 12 równych rulonów, każdy o długości 1-1,5 cala. Ułóż w przygotowanej formie do pieczenia.
  14. Drugi wzrost:
  15. Przykryj bułki szczelnie i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, około 1 godziny. (Lub użyj opcji na noc poniżej).
  16. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C)
  17. . Piecz bułeczki przez około 25-28 minut lub do lekkiego zarumienienia na wierzchu. Po około 15 minutach, rozłóż kawałek folii aluminiowej na wierzchu patelni, aby zapobiec zbyt szybkiemu zrumienieniu się wierzchu i nierównomiernemu pieczeniu. Wyjmij patelnię z piekarnika i umieść ją na drucianym stojaku na około 10 minut, podczas gdy ty będziesz robić lukier.
  18. Zrób lukier:
  19. Podgrzej śmietankę na kuchence, aż będzie ledwie gotować się na wolnym ogniu lub podgrzej ją w mikrofalówce przez 15-30 sekund. Do ciepłej śmietanki wbij espresso w proszku, a następnie wmieszaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż do połączenia. Ciepłe bułeczki posypać lukrem i natychmiast podawać.
  20. Resztki bułeczek z lukrem lub bez przykryć szczelnie i przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania - na noc: Aby przygotować na noc przed podaniem, przygotuj bułki do kroku 7. Przykryć rolki szczelnie i wstawić do lodówki na 8-12 godzin. (16 godzin max. 8-12 godzin jest najlepszy, ale 16 godzin jest OK, jeśli jest to absolutnie konieczne. Nie przekraczaj 16 godzin.
  2. ) Następnego dnia rano wyjmij z lodówki i pozostaw do wyrośnięcia na blacie przez 1-2 godziny przed kontynuowaniem kroku 9.
  3. Make Ahead Instructions - Zamrażanie:
  4. Pieczone bułki mogą być zamrożone do 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i podgrzać przed ciesząc. Można również zamrozić nie upieczone bułki, a oto jak: piec bułki w kroku 9 tylko około 10 minut. Ostudź je całkowicie, a następnie przykryj szczelnie i zamroź. Aby podać, wyjmij bułki z zamrażarki i umieść w lodówce na noc, aby się rozmroziły. Po rozmrożeniu, zakończyć pieczenie ich przez około 20 minut.
  5. Mleko:
  6. Użyj pełnego mleka dla najlepszego, najbogatszego w smaku ciasta. Możesz również użyć maślanki. 2%, 1%, lub mleko bezmleczne pracy w szczyptę. Nie używaj mleka beztłuszczowego.
  7. Drożdże:
  8. Upewnij się, że używasz 1 łyżki stołowej drożdży, czyli trochę więcej niż 1 standardowa paczka. Możesz użyć aktywnych drożdży suchych lub drożdży instant w tym przepisie. Postępuj zgodnie z tymi samymi instrukcjami. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, czas wyrastania jest zazwyczaj *lekko* dłuższy, ale nie dużo. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży znajdziesz w moim Przewodniku Pieczenia z Drożdży.
  9. Najlepsza mąka do użycia:
  10. Dla uzyskania najlepszej tekstury, polecam mąkę chlebową. Ta sama ilość mąki uniwersalnej działa i bułki nadal będą cudownie bogate i miękkie. Przy użyciu mąki chlebowej bułeczki są nieco bardziej chrupiące i płatkowate.
  11. Czekolada:
  12. Zwykle używam i polecam jeden 4 uncji (113g) tabliczka czekolady do pieczenia, takie jak Ghirardelli lub Bakers 4 uncji bary sprzedawane w alei pieczenia. Posiekana drobno, to jest około 3/4 filiżanki. Możesz użyć czekolady półsłodkiej lub słodko-gorzkiej. Unikaj białej lub mlecznej czekolady, ponieważ bułeczki będą zbyt słodkie. Zamiast tego możesz użyć około 3/4 szklanki wiórków czekoladowych, mini lub regularnej wielkości. Czekoladowe chipsy ważą trochę więcej, więc użyj 135g, jeśli używasz skali.
  13. Ciężka śmietana i proszek do espresso:
  14. W pierwszej części przepisu na lukier, jesteśmy w zasadzie robi kremowy i bardzo mocny płyn espresso poprzez mieszanie ciepłej śmietany z proszkiem espresso. (Upewnij się, że używasz instant espresso w proszku, który jest zwykle sprzedawany jako po prostu "proszek espresso"). Zamiast tego można użyć 3 łyżek stołowych bardzo mocnego parzonego espresso lub czarnej kawy. Wymieszaj składniki lukru, a następnie dodaj jeszcze 1 łyżkę stołową zaparzonego espresso lub czarnej kawy, aby rozrzedzić lukier, jeśli jest to konieczne/pożądane.
  15. Połowa porcji:
Możesz zmniejszyć ten przepis o połowę poprzez zmniejszenie o połowę wszystkich składników i użycie 8 lub 9 calowej kwadratowej lub okrągłej patelni. 1. czas wyrastania ciasta może być nieco krótszy. Rozwałkuj ciasto na (około) prostokąt o wymiarach 7×10 cali. Zwinąć w 10-calowy rulon, a następnie pokroić na 6 rulonów. Drugi czas wyrastania ciasta będzie mniej więcej taki sam. Czas pieczenia jest krótszy o kilka minut.

Słowa kluczowe:

czekoladowe słodkie bułeczki

Przepisy powiązane

  • Bananowo-czekoladowe bułeczki cynamonowe
  • Pudding z ciemnej czekolady
  • Łatwe bułeczki cynamonowe od podstaw
  • Nutella Babka

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły