Blondie jabłkowe z brązowym masłem

image
Przejdź do przepisu

Te miękkie i kruche jabłkowe blondies

z brązowym masłem łączą w sobie jabłka z przyprawami cynamonowymi, brązowy cukier i aromatyczne brązowe masło. Polejemy je lukrem z brązowego masła, ulubionym lukrem czytelników, który używam również do ciasta brzoskwiniowego i ciasteczek pistacjowych. Jeśli tak jak ja uwielbiasz jabłkowe desery, to te koniecznie musisz zrobić!

Alternatywny tytuł dla tego przepisu:

Masło

Uczcijmy jabłka ogromnie maślanymi blondies. W tych jabłkowych blondies z brązowym masłem używamy 2 kostek masła i zdecydowanie nie powinniśmy się nad tym zastanawiać!!! Dobra wiadomość jest taka, że z tego przepisu wychodzi duża blacha 9×13 cali, więc jest się czym dzielić.

Ale zła wiadomość jest taka, że... musisz się nimi podzielić.

Te Brown Butter Apple Blondies są:

  • Przyprawione cynamonem
  • Miękkie i słodkie
  • Kruchy, nie ciastowaty
  • Aromatyzowane brązowym cukrem i brązowym masłem
  • Przepełnione jabłkami.
  • Totalnie nie jest to dietetyczne jedzenie. Aha!

Jak zrobić Brown Butter Apple Blondies

Słuchaj, bo jest kilka kroków do pokonania zanim weźmiemy ten pierwszy kęs.

  1. Najpierw zrumień masło. Brązowego masła użyjemy w blondies i w lukrze. Wlej zrumienione masło do żaroodpornej miski, a następnie odstaw patelnię z powrotem na kuchenkę. Nie musisz czyścić patelni, ponieważ użyjemy jej w następnym kroku.
  2. Obierz, posiekaj i delikatnie podsmaż jabłka. Można* wmieszać jabłka bezpośrednio do ciasta blondie, ale jabłka smakują o wiele lepiej, jeśli najpierw lekko zmiękną. Gotuj pokrojone jabłka na kuchence tylko przez 3-5 minut. Przyrządzamy je z odrobiną syropu klonowego (lub brązowego cukru) i cynamonem. TO WSZYSTKO JEST TAKIE DOBRE!
  3. Przygotuj ciasto na blondie. Ten przepis nie wymaga użycia miksera elektrycznego! Ubij część brązowego masła z brązowym cukrem, jajkami i wanilią. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i jabłka, a następnie rozprowadź w formie o wymiarach 9×13 cali.
  4. Piecz, aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Blondies zajmie około 35 minut.
  5. Gdy blondies ostygną, przygotuj lukier. Wymieszaj pozostałe brązowe masło z cukrem pudrem, mlekiem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.

Oto delikatnie ugotowane jabłka i ciasto na blondie:

Magia brązowego masła

Porozmawiajmy o brązowym maśle. Właściwie stworzyłem stronę docelową dla wszystkich rzeczy związanych z brązowym masłem, w tym szybki proces, wskazówki dotyczące sukcesu i samouczek wideo. Brązowe masło jest cudem jednego składnika i bardzo poprawia smak każdego dania, w którym jest używane, w tym tych blondies. (Przy okazji, bardzo polecam przyrumienianie masła do ciasteczek maślanych)! Zrumieniaj masło, delikatnie gotując i mieszając je na kuchence, aż do momentu, gdy jego mleczna substancja stała stanie się tostowa i nabierze orzechowego aromatu. Trwa to od 5 do 8 minut, więc jest to bardzo szybki krok.

I wart każdej sekundy. W mniej niż 10 minut będziesz mieć płynne złoto:

Jak zrobić brązowe masło - film instruktażowy

Lukier z brązowego masła

Blondie nie *potrzebują* lukru, tak jak my nie *potrzebujemy* oglądać Netflixa w niedzielny wieczór. Ale chcemy go, więc go zrobimy.

To jest ten sam lukier z brązowego masła, którego używamy do ciasteczek pistacjowych, kruchych ciasteczek z mąki kukurydzianej i dyniowych ciasteczek owsianych z brązowym masłem. Jest niezwykły, a czytelnicy zachwycali się nim na moim brzoskwiniowym torcie Bundt. Wypróbuj go również na podpłomykach i bułeczkach cynamonowych. (Nie będziesz żałować tego lukru, w przeciwieństwie do 4 godzin oglądania Netflixa).

Więcej jabłkowych przysmaków

  • Domowy cydr jabłkowy
  • Chleb jabłkowo-cynamonowy
  • Ciasto jabłkowe z głębokim dnem
  • Bułeczki cynamonowe z jabłkami
  • Karmelowe jabłuszka
  • Ciasta z jabłkami
  • Lukrowane ciasto jabłkowe Bundt Cake
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona nadruku ikonakwadraty ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona

Blondies jabłkowe z brązowym masłem

4,8 z 83 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 24 blondies
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te miękkie i kruche ciasteczka jabłkowe z brązowym masłem łączą w sobie jabłka z przyprawami cynamonowymi, brązowy cukier i aromatyczne brązowe masło. Dla uzyskania dodatkowego smaku, polewamy je polewą z brązowego masła. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy przeczytać uwagi do przepisu.


Składniki

Jabłka

  • 2 filiżanki obranych, pokrojonych jabłek (około 2 średnie jabłka)
  • 2 łyżki stołowe (30ml) czystego syropu klonowego (lub brązowego cukru)
  • 1/8 łyżeczki mielony cynamon

Blondies

  • 1 szklanka (2 laski; 230g) niesolonego masła, pokrojonego na kawałki*.
  • 2 i 1/3 szklanki (291g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 i 2/3 szklanki(330 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Lukier z brązowego masła

  • 1/4 szklanki(60g) niesolone masło
  • 1 i 1/2 szklanki(180g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowes (30ml) mleka
  • 1/4 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Ważne zanim zaczniesz! Polecam najpierw zrumienić masło do blondies i lukru. Możesz zrumienić masło zarówno do blondies, jak i do lukru razem. Kiedy już wszystko się zrumieni, odłóż 4 łyżki stołowe (2 płynne uncje) do lukru w kroku 8. Reszta (8 płynnych uncji) jest przeznaczona na ciasto blondie, użyte w kroku 6.
  2. Zrumień masło: Pokrój masło na kawałki i umieść na patelni o jasnym kolorze. (Jasny kolor pomoże Ci określić, kiedy masło zaczyna brązowieć.) Roztop masło na średnim ogniu, stale mieszając. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić. Nie przestawaj mieszać. Po 5-8 minutach masło zacznie brązowieć i zauważysz, że na dnie patelni zaczną się tworzyć lekko zrumienione plamki. Poczujesz orzechowy aromat. Zobacz zdjęcie i filmik powyżej, aby zobaczyć, jak to wygląda. Po zrumienieniu, natychmiast zdejmij z ognia, przelej do żaroodpornej miski i odstaw na bok, aż będzie gotowe do użycia.
  3. Przygotuj jabłka: W międzyczasie przywróć patelnię na kuchenkę. (Nie trzeba wypłukiwać!) Dodaj jabłka, syrop klonowy / brązowy cukier i cynamon. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka lekko zmiękną, około 3-5 minut. Odstaw jabłka na bok.
  4. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dno i boki formy do pieczenia o wymiarach 9×13 cali papierem pergaminowym, zostawiając po bokach zwis, aby móc podnieść gotowe blondies (ułatwia to krojenie!). Odłóż na bok.
  5. Przygotuj blondies: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
  6. W średniej misce, ubij 1 szklankę zrumienionego masła, brązowy cukier, jajka i ekstrakt waniliowy razem. Wlać mokre składniki do suchych składników i mieszać aż do połączenia. Włożyć jabłka. Ciasto będzie gęste.
  7. Równomiernie rozprowadzić ciasto na przygotowaną patelnię. Piec przez około 35 minut lub do momentu, gdy wierzch lekko się zarumieni, a wykałaczka wyjdzie *prawie* czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól blondies całkowicie ostygnąć w naczyniu ustawionym na drucianym stojaku.
  8. Brązowy lukier maślany: Podgrzej pozostałą 1/4 filiżanki (4 łyżki stołowe) brązowego masła w mikrofalówce przez kilka sekund, ponieważ prawdopodobnie już się zestaliło. Wbij cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić masę lub więcej mleka, aby ją rozrzedzić. Polej ostudzone blondie, a następnie pokrój na kwadraty.
  9. Przykryj i przechowuj resztki mrożonych ciastek w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Lukrowane lub zwykłe blondies dobrze zamrozić do 3 miesięcy. Ułożyć w równych warstwach w dużym pojemniku do zamrażania pomiędzy arkuszami pergaminu. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie pozwól, aby dojść do temperatury pokojowej przed lukrowaniem i / lub podawania.
  2. Jabłka: Użyj swojej ulubionej odmiany jabłek. Wolę cierpki Granny Smith jabłek ponieważ blondies są dość słodkie. Obrać i posiekać na kawałki wielkości przed użyciem.

Słowa kluczowe: jabłka, batoniki

Niektóre z powyższych linków są linkami afiliacyjnymi, które płacą mi niewielką prowizję za polecenie bez dodatkowych kosztów dla Ciebie! Dziękuję za wsparcie Sally's Baking Addiction.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z brązowego masła z precli M&M Blondies
  • Batoniki z ciasta pekanowego z brązowym masłem
  • Ciasteczka owsiane z dyni z brązowym masłem
  • Jak zrobić brązowe masło

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły