Batoniki przekąskowe jagodowo-waniliowe z nerkowców

image
Przejdź do przepisu

Pełnowartościowe, bezzbożowe batoniki przekąskowe, które są pełne prawdziwej żywności. Miękkie, sycące i łatwe do zrobienia!

Batoniki stały się moim ulubionym domowym batonikiem typu "granola". Są takie same jak kupowane w sklepie batoniki KIND, ale zrobione we własnej kuchni. Przede wszystkim składają się z garści prostych składników, takich jak nerkowce, suszone jagody i nasiona słonecznika. Pełnowartościowe i bogate w teksturę dla tych z nas, którzy pragną sycących przekąsek. Nie zawierają zbóż, nie zawierają glutenu, są słone i słodkie!

Oprócz orzechów, suszonych owoców i nasion potrzebna będzie mączka migdałowa i miód. Jeśli nie możesz jej znaleźć, mączkę migdałową można bardzo łatwo zrobić w domu: wystarczy zmielić migdały, aż osiągną konsystencję mąki. Miód oczywiście słodzi, ale także spaja wszystkie składniki batonika. W połączeniu z aromatem waniliowym, kremowymi nerkowcami i słodkimi suszonymi jagodami jest to wyśmienite połączenie.

Krótko:

jeśli chodzi o nerkowce, upewnij się, że je posiekasz. Nie bardzo drobno, ale grubo. Całe nerkowce sprawiają, że batoniki się nie sklejają. Potrzebne są małe kawałki. Tak jak tutaj:

Batoniki są wyjątkowo kruche, a jednocześnie miękkie w niektórych miejscach (te maślane nerkowce!) i chrupiące na krawędziach. Otrzymujesz duże kawałki orzechów i owoców, które możesz zobaczyć i posmakować, w przeciwieństwie do większości granoli czy batonów energetycznych. Przekąski są nasączone wanilią, a każdy kęs jest pachnący miodem i masłem migdałowym. Do tego dochodzą oczywiście słodkie suszone jagody, którymi obficie obsypany jest każdy batonik. W każdym kęsie jest coś innego, co jest po prostu tak satysfakcjonujące, prawda? Może spodobają Ci się też moje batoniki z masłem orzechowym.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Batoniki Berry Vanilla Cashew Snack Bars

5 z 4 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Całkowity czas: 2 godziny, 30 minut
  • Wydajność: 12 batonów
  • Kategoria: Przekąski
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis produktu

Pełnowartościowe, bezzbożowe batoniki, które są pełne prawdziwej żywności. Miękkie, sycące i łatwe w przygotowaniu!


Składniki

  • 1/3 szklanki(114 g) miodu lub brązowego syropu ryżowego*
  • 1 łyżeczka ekstraktu z czystej wanilii
  • 1/3szklanki (37g) mączki migdałowej*
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 1 łyżka stołowa (15 g) masła mig dałowego (można użyć dowolnego masła orzechowego!)
  • 1 i 1/3 szklanki (200g) surowych niesolonych nerkowców, grubo posiekanych
  • 1/4 fil iżanki suszonych jagód*
  • 1/4filiżanki (30g) suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki (44g) solonych nasion słonecznika*

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 300°F (149°C). Kwadratową formę do pieczenia o średnicy 8 lub 9 cali wyłożyć papierem pergaminowym z takim zapasem po bokach, by łatwo było wyjąć batoniki z formy. Odstawić na bok.
  2. Używając gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki, wymieszaj miód, wanilię, mączkę migdałową, sól i masło migdałowe, aż do połączenia. Dodaj nerkowce, suszone jagody, suszoną żurawinę i ziarna słonecznika, aż do połączenia.
  3. Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia i bardzo mocno dociśnij, aby powstała równomierna warstwa. Naprawdę chcesz, aby wszystko było upakowane tak ciasno, jak to tylko możliwe. Piec przez 22 minuty. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie na drucianym stojaku przez 1 godzinę, a następnie przenieś do lodówki i schładzaj przez kolejną godzinę. Dzięki temu batoniki będą twardsze, co pomoże im zachować zwartą konsystencję. Zdejmij batoniki z patelni, korzystając z nawisu po bokach, i pokrój je na batoniki. Zawiń każdy batonik osobno w folię plastikową lub pergamin. Przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień lub w lodówce do 2 tygodni. W temperaturze pokojowej po kilku dniach stają się nieco lepkie, dlatego wolę przechowywać je w lodówce.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Te batoniki nadają się do zamrażania. Po zapakowaniu pojedynczo, zamrozić na okres do 3 miesięcy i rozmrozić przed spożyciem.
  2. Słodzik: Nie zalecam stosowania rzadszych słodzików, takich jak syrop klonowy lub agawy - miód lub brązowy syrop ryżowy są idealne.
  3. Mączka migdałowa: Możesz użyć kupionej w sklepie mączki migdałowej lub mąki migdałowej, możesz też zrobić własną. Zacznij od 1/3 szklanki migdałów w kawałkach, w plasterkach lub w całości. Zmiel je w robocie kuchennym, aż powstanie krucha mączka. Nie należy używać robota kuchennego bez przerwy, ponieważ może to doprowadzić do powstania masła migdałowego. Najlepsze są małe pulsacje.
  4. Suszone jagody: Czasami trudno mi znaleźć w sklepie suszone borówki. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz po prostu zastąpić je suszoną żurawiną.
  5. Nasiona słonecznika: Lubię używać solonych ziaren słonecznika, ponieważ dodają one odrobinę soli do słodkich suszonych owoców/miodu. Jeśli używasz niesolonych, dodaj do przepisu jeszcze 1/8 łyżeczki soli. Zamiast ziaren słonecznika można użyć posiekanych orzeszków ziemnych, nerkowców lub migdałów.

Słowa kluczowe: batoniki z nerkowców z jagodami, batoniki granola z jagodami waniliowymi, batoniki z przekąskami

Tak wiele innych wersji! Spróbuj moich waniliowych batoników migdałowych.

I tę wersję z nerkowców i kokosa.

Czekoladowe batoniki z wiśniami też!

I moją ulubioną wersję z pestkami dyni i żurawiną.

Przepisy powiązane

  • Waniliowo-migdałowe batoniki przekąskowe
  • Batoniki z nerkowców i kokosa
  • Batoniki z jagodami i migdałami
  • 1 miska Quinoa Crunch Snack Bars

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły