Babeczki z posypką z fioletowym kremem maślanym

image
Przejdź do przepisu

Obecnie panuje szał na jednorożce. Wszystko, co kolorowe, tęczowe, iskrzące i eksplodujące szczęściem jest określane mianem "jednorożca". Zrobiłam te miękkie i puszyste babeczki w zeszłym miesiącu na urodziny naszej przyjaciółki i nie mogę się powstrzymać od uśmiechu, kiedy patrzę na zdjęcia. Tak to jest z kolorowymi, tęczowymi, iskrzącymi się smakołykami w kształcie jednorożca - chwytają za serce w odpowiedni sposób. I zawsze wywołują uśmiech na twarzy.

Podstawowy przepis na te domowe babeczki powinien wyglądać dla Was znajomo. Odwiedziliśmy go już wiele razy:

  • Czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki
  • Pistacjowe babeczki z truskawkowym lukrem
  • Babeczki korzenne Ombré
  • Babeczki mimozowe
  • Babeczki z masłem orzechowym i galaretką

I oczywiście tam, gdzie wszystko się zaczęło: po prostu doskonałe babeczki waniliowe. Powód, dla którego tak je uwielbiam? Są to najbardziej miękkie i puszyste babeczki, jakie kiedykolwiek wyszły z mojej kuchni. Są tak samo miękkie i wilgotne jak babeczki z pudełka, ale mają ten wyraźny smak, który można uzyskać tylko dzięki domowym wypiekom. Jeśli zajrzycie do tamtego posta, szczegółowo opowiem o tym, jak powstał przepis na babeczki i dlaczego używam określonych składników i proporcji. Mąka tortowa, jak przeczytasz, jest koniecznością. (Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej).

Kwaśna śmietana też jest ważna i możecie przeczytać, dlaczego wolę ją od jogurtu. Jest też masło śmietankowe + cukier i białka jaj. Bez żartów, zero żółtek. ????

Dzisiejszy przepis na babeczkę z posypką różni się od mojego starszego przepisu na tę samą babeczkę z 2012 roku. Szczerze mówiąc, uwielbiam tamten przepis, bo jest niewiarygodnie prosty. Nie potrzeba do niego nawet miksera. Są to na pewno miękkie i puszyste babeczki, ale nie są tak ciasteczkowe i lekkie jak dzisiejsza wersja.

Jaka jest więc różnica między waniliowymi babeczkami a dzisiejszą wersją z tęczową posypką? Na początek tęczowa posypka. Ale ja dodaję też trochę czegoś specjalnego. Jest to całkowicie opcjonalne, ale gorąco polecam, jeśli uda Wam się to dostrzec w alejce z produktami do pieczenia: ekstrakt z masła. WOW! Ta dodatkowa dawka maślanej dobroci w połączeniu z odrobiną słodyczy z posypek całkowicie oddziela te babeczki od zwykłej wersji waniliowej.

Lubię dodawać ziarenka wanilii do tych babeczek, tak samo jak dodajemy je do babeczek waniliowych - ale to opcjonalne. Aha! Prawie zapomniałam... jeśli pominiemy ekstrakt maślany, nie ma potrzeby dodawania niczego w jego miejsce. Chociaż odrobina ekstraktu migdałowego byłaby świetna. Dodam to jako opcję w uwagach do przepisu poniżej.

Oto co najbardziej kocham w tych babeczkach: są tak wilgotne, że niemal kremowe. W dobrym tego słowa znaczeniu!

Fioletowy lukrowany krem maślany

Oczywiście nie musisz zabarwiać kremu na fioletowo, ale czyż nie jest to taki wspaniały odcień? Użyłam 2-3 kropli "fioletowego" barwnika w żelu firmy Americolor. Wolę używać żelowego barwnika spożywczego do lukru, ponieważ kolor jest dość skoncentrowany, więc potrzebujesz bardzo małej ilości. Z płynnym barwnikiem spożywczym, zazwyczaj potrzebujesz go dużo i jeśli zaczniesz dodawać zbyt dużo płynu do kremu, rozrzedzi się on i może się rozdzielić.

Poza tym jest to po prostu mój podstawowy waniliowy krem maślany. Lekki, kremowy i idealny do dekorowania. Posypka na wierzchu to konieczność.

Wszystkiego najlepszego w piątek! PS:

Dostałam ten ↑ talerzyk do posypek ↑ z Etsy, ale wygląda na to, że nie ma już więcej dostępnych! Print zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Delikatne i puszyste babeczki z posypką

4,7 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To najbardziej miękkie i puszyste domowe babeczki zrobione od podstaw. Są wilgotne i aromatyczne, przełożone kremowym waniliowym kremem maślanym!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki(207g) mąki tortowej*(łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 3 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii*
  • 1/2 łyże czki ekstraktu z masła*
  • ziarenkawyskrobane z 1/2 ziarenka wanilii*
  • 1/2 szklanki(120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej*
  • 1/2filiżanki (120ml) mleka pełnego, w temperaturze pokojowej*
  • 1/2 filiżanki tęczowej posypki*

Waniliowy lukier

  • 1 fil iżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 - 5 filiżanek (480-600g) cukru pudru
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • sól, do smaku
  • opcjonalnie: 2-3 krople fioletowego barwnika spożywczego, posypka

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłóż 2 foremkami - z tego przepisu wyjdzie około 14 babeczek. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj babeczki: Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj białka, ekstrakty wanilii i masła oraz ziarenka wanilii. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie dodać kwaśną śmietanę. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki, aż do ich połączenia. Wciąż mieszając na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste. Dodaj posypki - ostrożnie! Nie przesadzaj z mieszaniem, ponieważ może to spowodować, że zabarwią się na inny kolor.
  4. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - wypełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz przez 19-22 minuty, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.
  5. Przygotuj lukier: Za pomocą ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w przystawkę z łopatkami, ubij masło na średniej prędkości, aż będzie kremowe - około 2 minuty. Dodaj 4 i 1/2 szklanki cukru pudru, gęstą śmietanę i ekstrakt waniliowy, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 pełne minuty, a następnie dodaj barwnik spożywczy. Dodaj do 1/2 szklanki więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki lub kolejną łyżkę śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty. Dodaj szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
  6. Oblej ostudzone babeczki. Ja użyłam zamkniętej końcówki gwiazdkowej Ateco #849.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Babeczki mogą być przygotowane z wyprzedzeniem 1 dzień, przykryte i przechowywane w temperaturze pokojowej. Frosting może być również zrobiony 1 dzień wcześniej, przykryty i przechowywany w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Resztki babeczek przechowywane są w lodówce pod przykryciem przez 3 dni. Rozmrożone lub nie rozmrożone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
  2. Narzędzia specjalne: Szklana miarka 5qt Tilt-Head | Miski do mieszania | Tęczowa trzepaczka | Tortownica do babeczek | Foremki do babeczek | Żel Americolor | Woreczek do lukru | Ateco Tip #849
  3. Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w jednej misce, a następnie usuwając 1/4 szklanki, ponieważ w tym przepisie potrzebujesz 1 i 3/4 szklanki.
  4. Wanilia: Dla najlepszego smaku, czysty ekstrakt waniliowy jest zdecydowanie zalecany. Jeśli używasz imitacji, zwiększyć do 1 Tablespoon (3 łyżeczki). Można pominąć ziaren wanilii, jeśli nie można dostać swoje ręce na nim.
  5. Ekstrakt z masła: Można znaleźć ekstrakt z masła z innymi ekstraktami w alei do pieczenia / przyprawy. Jeśli nie można dostać na ręce, można po prostu zostawić go na zewnątrz. Ale smak jest wybitny tutaj! W jego miejsce możesz użyć ekstraktu migdałowego.
  6. Pełne mleko + kwaśna śmietana: Zdecydowanie polecam użycie obu dla najlepszego smaku i tekstury. Pełnotłusty jogurt będzie działać zamiast, choć babeczki mogą nie być tak lekkie. To samo odnosi się do mleka o niższej zawartości tłuszczu.
  7. Posypki: Unikaj używania nonpareils (małych kulek), ponieważ krwawią one kolorem w cieście. Ja użyłam Rainbow Sprinkles i Pastel Star Quins od Sweetapolita.
  8. Mini babeczki: Na około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, ta sama temperatura piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.

Przepisy powiązane

  • Miękkie ciasteczka z posypką cukrową
  • Żółte babeczki z lukrem z mlecznej czekolady
  • Łatwe domowe babeczki Funfetti
  • Babeczki z borówkami 'n Cream

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły