Babeczki czekoladowe z lukrem malinowym

image
Przejdź do przepisu

Te domowe babeczki czekoladowe z kremowym lukrem malinowym smakują jak małe, doskonałe trufle malinowe.

Moje ulubione babeczki czekoladowe na całej planecie. Są wilgotne, super miękkie, puszyste i jednocześnie puszyste. Pomyśl o naprawdę, naprawdę krówkowym brownie. Połącz to z tym, jak bogate są te czekoladowe ciastka, i masz mój przepis na czekoladowe babeczki.

Dzisiejszy przepis jest przykładem tego, jak często łączę i dopasowuję moje przepisy, aby tworzyć nowe receptury. I zachęcam Was do tego samego! A może by tak posmarować moje domowe ciasteczka brownies kokosowym lukrem? Albo czekoladowo-waniliowym lukrem na moich czerwonych, aksamitnych babeczkach? Albo przełożyć lukrem ciasteczkowym dwa ciasteczka z ciasta czekoladowego. Już czuję, jak po napisaniu tego tekstu tworzą się ubytki.

Do dzisiejszych babeczek użyłam mojego ulubionego lukru malinowego. Jest gęsty, owocowy, niezaprzeczalnie kremowy i zrobiony na bazie konfitury malinowej.

Te babeczki przypominają mi wymyślne trufle malinowe. Bez kłopotów z temperowaniem i maczaniem. Jak wspomniałam powyżej, babeczki są bardzo puszyste. Cały swój czekoladowy smak zawdzięczają kakao. Zmieszane z odrobiną oleju dla zwiększenia wilgotności, brązowym cukrem dla większej wilgotności, białym cukrem dla słodyczy, 2 jajkami dla bogactwa i maślanką dla jeszcze większej wilgotności... powalą cię na kolana. Zabierałam te czekoladowe babeczki na prysznice, przyjęcia i do znajomych i nigdy nie został po nich ani okruszek. To właśnie wtedy wiem, że przepis jest udany! Mogę próbować i pisać cały dzień, ale dopiero kiedy widzę, że ludzie (lub słyszę od Ciebie!) cieszą się z przepisu, wiem, że jest on zwycięski. A te czekoladowe babeczki? Otrzymują pierwszą nagrodę.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki czekoladowe z kremowym lukrem malinowym

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 13 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te domowe babeczki czekoladowe z kremowym lukrem malinowym smakują jak małe, doskonałe trufle malinowe.


Składniki

Babeczki

  • 1/2 szklanki(41 g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku*.
  • 3/4 szklanki (94 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej*.
  • 1/2 szklanki(100g) cukru granulowanego
  • 1/2filiżanki (100 g) jasnego brązowego cukruw proszku
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego (można też użyć roztopionego oleju kokosowego)
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl anki (120ml) maślanki*.

Lukier malinowy

  • 3/4 szkl anki (170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej*.
  • 3 i 1/2 szklanki (420g) cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe (45ml) śmietany*
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyże czki soli, do smaku
  • 1/2 szklanki(165 g) gęstej konfitury malinowej lub dżemu*
  • maliny do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłóż 2 foremkami - z tego przepisu wychodzi około 14 babeczek. Odstaw na bok.
  2. Przygotuj babeczki: W dużej misce ubij razem kakao w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, aż do dokładnego połączenia. Odłóż na bok. W średniej misce ubij jajka, cukier, brązowy cukier, olej i wanilię, aż będą całkowicie gładkie. Połowę mokrych składników wlać do suchych składników. Następnie połowę maślanki. Delikatnie wymieszaj - około 5 razy. Powtórzyć czynność z pozostałymi mokrymi składnikami i maślanką. Mieszać aż do *prawie* połączenia; nie przesadzać z mieszaniem. Ciasto nie będzie bardzo gęste.
  3. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - wypełnij je tylko do połowy, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz partiami przez 18-19 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Przed polaniem lukrem pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Aby uzyskać około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika.
  4. Przygotować lukier: Ubijaj zmiękczone masło na średniej prędkości przez około 3-4 minuty, aż będzie całkowicie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól, cały czas mieszając. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj konfiturę malinową i ubijaj do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji, przez około 2 minuty. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, oddziela się (z powodu dżemu owocowego) lub wygląda na zbyt mokry. Następnie dodaj więcej soli, aby zrównoważyć słodycz.
  5. Ostudzone babeczki możesz polukrować w dowolny sposób. Ja użyłam po prostu małego nożyka do lukru. Na wierzch dodać świeże maliny, jeśli jest taka potrzeba.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Babeczki można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Polewa może być przygotowana z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryta i przechowywana w lodówce do momentu użycia. Babeczki dekorować/montować bezpośrednio przed podaniem. Pozostałości babeczek przechowuj szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 3 dni. Babeczki z lukrem lub bez lukru można zamrozić na okres 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce.
  2. Jako ciasto: Użyj tortownicy o średnicy 9 cali. Wypełnij ją tylko do połowy - zostanie trochę ciasta, aby zrobić kilka babeczek. Nie jestem pewna, jaki jest dokładny czas pieczenia ciasta. Około 30 minut. Temperatura 350°F (177°C).
  3. Kakao w proszku: Nie używaj kakao z holenderskiego przetworu. Kakao holenderskie jest poddawane działaniu zasady, aby zneutralizować zawarte w nim kwasy i dlatego nie wejdzie w reakcję z zasadową sodą oczyszczoną zawartą w cieście. Naturalne niesłodzone kakao w połączeniu z brązowym cukrem i maślanką reaguje z sodą oczyszczoną i utrzymuje właściwą równowagę kwasów i zasad podczas pieczenia babeczek.
  4. Składniki o temperaturze pokojowej: Do przygotowania babeczek potrzebne są jajka o temperaturze pokojowej. Aby szybko doprowadzić jajka do temperatury pokojowej, włóż je do szklanki z ciepłą wodą na 5-10 minut. Jeśli chodzi o lukier, tutaj znajdziesz zdjęcie idealnie zmiękczonego masła do zrobienia lukru. Nie jest zbyt miękkie, nie jest w najmniejszym stopniu roztopione, jest lekko twarde, ale nie zimne.
  5. Maślanka: W tym przepisie wymagana jest maślanka. W razie potrzeby możesz przygotować własną wersję maślanki DIY. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby otrzymać 1/2 szklanki. (W ostateczności, zakwaszone mleko można zastąpić mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub mlekiem bez zawartości nabiału, ale babeczki nie będą miały tak wilgotnego lub bogatego smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  6. Ciężka śmietana: Ciężka śmietana zapewnia wyjątkowo kremowy lukier. Zamiast niej możesz użyć pół na pół lub pełnego mleka.
  7. Konserwy malinowe: Ja preferuję dżemy i konfitury Bonne Maman. Można je znaleźć we wszystkich większych sklepach spożywczych. Nie polecam świeżych lub mrożonych malin z tym lukrem na bazie masła.

Przepisy powiązane

  • Babeczki czekoladowe z lukrem z Nutelli
  • Babeczki czekoladowe z białą czekoladą
  • Babeczki Funfetti z polewą z mlecznej czekolady
  • Babeczki czekoladowe z lukrem waniliowym

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły