Angel Food Cake

image
Przejdź do przepisu

Przy użyciu tylko 6 składników, to doskonałe ciasto anielskie

upiecze się wysokie, lekkie i zwiewne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy dokładnie przestrzegać przepisu i filmu instruktażowego. Delikatną konsystencję można uzyskać tylko dzięki określonym składnikom i starannym metodom mieszania.

Gotowi na kawałek nieba? Nie są nam obce dekadenckie i bogate ciasta. Ale co powiesz na przepis na ciasto, w którym masło, tłuszcz i żółtka uciekają w popłochu? Poznaj ciasto anielskie. Angel food cake to ciasto o niskiej zawartości tłuszczu, które składa się głównie z białek jaj, mąki tortowej i cukru. W środku jest nieskazitelnie białe, a na zewnątrz ma lekko brązowy miękisz. Brak masła rekompensuje tekstura. To wysokie, delikatne i ponadczasowe ciasto ma miękisz jak chmurka i bardzo lekki smak.

Na moim blogu opublikowałam już babeczki anielskie i super zabawne ciasto anielskie z posypką, ale teraz nadszedł czas, aby odwiedzić miejsce, z którego pochodzą oba te ciasta: klasyczne domowe ciasto anielskie!

Tort Angel Food Video Tutorial

Wejdźmy od razu do środka. Po pierwsze, oto wideo tutorial, w którym przedstawiam każdy krok. Kroki i składniki są dość proste, ale zawsze warto mieć jasny obraz. ????

6 składników na ciasto Angel Food

Potrzebujesz tylko 6 składników, aby zrobić ciasto angel food. Przy tak małej ilości składników, zrozum, że każdy z nich jest niezbędny do uzyskania ostatecznego smaku i tekstury ciasta. Oto podział:

  1. Cukier granulowany: Przepis zaczyna się od cukru granulowanego. Rozdrobnij go w robocie kuchennym, aby uzyskać cukier superfine. Granulki cukru superfine są najlepszej wielkości, aby zapewnić optymalną strukturę dla ciasta angel food. Nie jest on tak gruby jak cukier granulowany, ani tak drobny jak cukier puder. Cukier granulowany jest po prostu zbyt gruby, a cukier puder zbyt szybko rozpuszcza się w białkach.
  2. Mąka tortowa: Mąka tortowa jest mąką o niskiej zawartości białka i daje delikatne ciasto angel food. Nie należy używać mąki uniwersalnej, ponieważ ciasto będzie smakować jak biały chleb ...! W szczyptę, można użyć tego ciasta substytut mąki. Ale prawdziwa mąka tortowa jest idealna.
  3. Sól: Dodaje smaku.
  4. Białka jaj: Zauważysz, że nie ma tu proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Białka jaj są właściwie jedynym składnikiem rozczynu, który zapewnia wzrost ciasta. Używaj świeżo oddzielonych jajek, ponieważ najlepiej napowietrzają ciasto. Białka z kartonu lub zamrożone nie będą się tak bardzo rozprężać podczas ubijania, co negatywnie wpłynie na wzrost ciasta. Pozostanie Ci dużo żółtek, więc zrób lemon curd i podaj go razem z ciastem!
  5. Krem winny: Cream of tartar jest kwasem i stabilizuje ubite białka, tak jak to robi również w moich czekoladowych ciasteczkach bezowych. Bez niego, ciasto byłoby zapaść. Inne kwasy, takie jak sok z cytryny, mogą działać, ale nie są prawie tak skuteczne. Krem winny można znaleźć w dziale z przyprawami i jest on powszechnym składnikiem wypieków. Mam wiele przepisów wzywających do niego!
  6. Ekstrakt waniliowy: Dodaje smaku.

Jak zrobić idealne ciasto Angel Food

Jestem pewna, że będzie to najdoskonalsze ciasto anielskie, jakie kiedykolwiek trafiło na twoje usta. Nie możemy osiągnąć doskonałości ciasta angel food za darmo, więc upewnij się, że postępujesz dokładnie według tych kroków.

  1. Pulse granulowanego cukru do super drobnego cukru. Użyj robota kuchennego lub blendera.
  2. Ustaw 1 filiżankę superfine cukru na bok. Będziesz go dodać do białek.
  3. Dodaj mąkę tortową i sól do robota kuchennego. Wymieszaj je pulsacyjnie z pozostałym cukrem. Spowoduje to napowietrzenie suchych składników.
  4. Ubij razem pianę z białek i śmietanę tartą. Ubijać na średnio-niskiej prędkości do uzyskania piany.
  5. Powoli dodawaj 1 filiżankę drobnego cukru. Zwiększ obroty miksera do średnio-wysokich i wsyp odłożony cukier kryształ.
  6. Ubij do uzyskania miękkich szczytów. Ubij białka, dodaj śmietanę tartą i cukier puder, aby uzyskać miękkie i puszyste piki. Potrzeba na to co najmniej 5 minut. Po tym czasie dodaj wanilię.
  7. Przesiać i wmieszać suche składniki. W 3 porcjach przesiać i wmieszać suche składniki.
  8. Wlać/rozprowadzić ciasto do rękawa. Nie natłuszczaj formy. Smarowanie patelni spowoduje, że ciasto będzie się ślizgać po bokach, co uniemożliwi jego prawidłowe wyrośnięcie. Jeśli już ją natłuściłeś, umyj ją i wytrzyj do czysta.
  9. Piecz w temperaturze 325°F (163°C). Wyższa temperatura nie spowoduje, że ciasto będzie prawidłowo upieczone.
  10. Studzić do góry nogami na drucianym stojaku. Jeśli ciasto będzie studzone w pozycji pionowej, jego ciężar spowoduje, że samo się zgniecie. Studzić do góry nogami na stojaku do chłodzenia, aby zachowało swój kształt i aby powietrze miało do niego dostęp.
  11. Przesuń cienki nóż wokół krawędzi, aby je uwolnić. Stuknij kilka razy patelnią o blat, aby pomóc poluzować ciasto.
  12. Kroić nożem ząbkowanym. Zwykły, ostry nóż zgniecie ciasto.

Czy mogę użyć brytfanny do ciasta angel food?

Nie, nie używaj brytfanny do ciasta angel food. Będzie Ci bardzo trudno wyjąć je w jednym kawałku. Potrzebna jest patelnia rurkowa, która ma płaskie dno i proste boki. Jeśli nie masz takiej patelni, polecam tę patelnię. Jest stosunkowo niedroga jak na swoją świetną jakość. Mimo, że jest oznaczona jako nieprzywierająca, powłoka jest BARDZO cienka i nigdy nie stanowiła problemu dla moich anielskich ciastek.

I dobra wiadomość: oto pomocny trik, jak upiec ciasto anielskie bez patelni rurkowej.

Potrzebujesz 1 filiżankę (16 łyżek stołowych) + 2 łyżki stołowe mąki tortowej. Brzmi to jak dziwna ilość, ale 18 łyżek to dokładna ilość, która nada ciastu odpowiednią strukturę.

Miękkie szczyty, nie sztywne szczyty

Pamiętaj, aby ubić pianę z białek na miękką

pianę. (Zdjęcie powyżej.) Miękkie piki nie utrzymują sztywnego kształtu. Zamiast tego, po kilku sekundach "zwijają się" z powrotem do masy. Miękkie piki są optymalną konsystencją, ponieważ będą się rozszerzać w piekarniku. Sztywne piki, z drugiej strony, oznaczają, że białka zostały zbyt mocno ubite na ciasto "angel food cake" i prawdopodobnie opadną w piekarniku.

Ważne do zapamiętania:

Nie pozwól, aby kropla żółtek jaj trafiła do miski miksera. Pozostały tłuszcz może uniemożliwić białkom uformowanie piki. Rozbij jajka przez rozdzielacz do małej miski, a następnie dodawaj białka pojedynczo do miski miksera. W ten sposób, jeśli żółtko pęknie, nie rozbije się bezpośrednio w misce miksera.

Przesiać suche składniki na ubitą pianę z białek w kilku porcjach, delikatnie składając po każdej porcji. Celem jest zachowanie jak największej ilości ubitej masy. Wsypanie wszystkich suchych składników na raz spowoduje szybkie opróżnienie białek.

Magia tkwi w szczegółach

W tym poście podałam Ci wiele informacji, więc oto szybkie podsumowanie wszystkich ważnych wskazówek dotyczących sukcesu. Pamiętaj, że magia tkwi w szczegółach.

  1. Użyj świeżo oddzielonych białek.
  2. Cukier granulowany zmielić przez pulsację na cukier superfine.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, a nie na sztywne piki.
  4. Przesiej i delikatnie wmieszaj suche składniki.
  5. Nie natłuszczać tortownicy.
  6. Ostudzić ciasto do góry nogami na drucianym stojaku.
  7. Pokroić nożem ząbkowanym.

Pomocne narzędzia

  • Robot kuchenny - Te wahają się w cenie. Możesz użyć małego ninja, dużego robota kuchennego, a nawet blendera.
  • Rozdzielacz do jajek - Jest bardzo tani, ale bardzo przydatny!!!
  • Mikser stojący lub mikser ręczny
  • Cedzak o drobnych oczkach (Sieve/Sifter)
  • Tortownica
  • Stojak chłodzący

Chcesz zrobić angel food cupcakes? Mam cię pod opieką. ????

Ciasto anielskie nie musi kryć się pod lukrem, ale z dodatkiem świeżych jagód i odrobiny bitej śmietany smakuje wyśmienicie! Nie krępuj się też posypać wierzch cukrem pudrem. Jeśli lubisz te smaki razem, pokochasz mój tort śmietankowy z jagodami. (Który, jeśli mam być szczera, nie jest tak wybredny jak to ciasto)!

Wiem, co sobie myślisz: czy to ciasto jest naprawdę warte zachodu? Odpowiedź brzmi TAK. Ciasto Angel Food ma konsystencję jak żadne inne, a kiedy przejdziesz przez cały proces, zrozumiesz, że przygotowanie go nie jest takie trudne - jest tylko trochę wybredne. ???? Zróbmy to!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto Angel Food

★★★★★ 4.9 z 213recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 40
  • minut
  • Czas całkowity: 4 godziny
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Używając tylko 6 składników, to doskonałe ciasto anielskie

upiecze się wysokie, lekkie i zwiewne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przeczytaj przepis w całości przed rozpoczęciem pieczenia i przygotuj wszystkie składniki. Smacznego!

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru*
  • .
  • 1 filiżanka + 2 łyżki stołowe (133g) mąki tortowej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 dużych białek
  • , w temperaturze pokojowej*.
  • 1 i 1/2 łyżeczki kremu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie:
cukier puder do posypania, bita śmietana i jagody

Instrukcje

  1. Ustawimy dolną półkę na środku i rozgrzejemy piekarnik do temperatury 325°F (163°C).
  2. W robocie kuchennym lub mikserze zmielimy cukier na drobny proszek. Odmierz 1 filiżankę i odłóż na bok, aby użyć jej w kroku 3; resztę zachowaj w robocie kuchennym. Dodaj mąkę tortową i sól do robota kuchennego. Pulsować 5-10 razy, aż mieszanina cukru, mąki i soli będzie napowietrzona i lekka.
  3. W dużej misce, używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij białka i śmietanę tartą razem na średnio-niskim poziomie, aż do uzyskania piany, około 1 minuty. Przełącz na średniowysoką temperaturę i powoli dodawaj 1 szklankę cukru, który odłożyłeś na bok. Ubijaj, aż powstaną miękkie piki, około 5-6 minut. Zobacz zdjęcie i film powyżej, aby zobaczyć, jak to zrobić. Dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie ubijaj tylko do momentu połączenia.
  4. W 3 porcjach, powoli przesiej mieszankę mąki do białek, używając sitka o drobnych oczkach, delikatnie mieszając gumową łopatką po każdym dodaniu. Aby uniknąć rozwarstwienia lub gęstego ciasta, nie dodawaj mąki za jednym razem. Przesiej i bardzo powoli dodawaj po kilka porcji. To jest ważne! Wlej i rozprowadź ciasto w nieposmarowanej tłuszczem
  5. 9 lub 10 calowej tortownicy. Potrząśnij patelnią na blacie, aby wygładzić jej powierzchnię.
  6. Piecz ciasto, aż wykałaczka będzie wychodzić czysta, około 40-45 minut. Obróć patelnię w połowie pieczenia. Podczas pieczenia ciasto bardzo się podniesie. Wyjmij z piekarnika, następnie ostudź ciasto całkowicie ustawione do góry nogami na drucianym stojaku, około 3 godzin. (Do góry nogami, tak aby spód tortownicy był do góry nogami, patrz zdjęcie i filmik powyżej). Po ostygnięciu, przejedź cienkim nożem po krawędziach i delikatnie stuknij patelnią o blat, aż ciasto puści.
  7. Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem. Pokrój ciasto ostrym, ząbkowanym nożem. Zwykłe noże mogą łatwo zgnieść ciasto. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi jagodami.
  8. Resztki ciasta można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Przygotować ciasto angel food jeden dzień wcześniej, następnie przykryć szczelnie i przechowywać przez noc w temperaturze pokojowej. Angel food ciasto może być zamrożone na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
  3. Cukier:
  4. W tym przepisie, używasz cukru granulowanego i pulse go w robocie kuchennym, aby uzyskać superfine cukru. Jeśli masz superfine cukru lub cukru pudru, użyj, że. Wymieszaj 3/4 szklanki z suchymi składnikami w kroku 2. Użyj 1 filiżankę tego w kroku 3.
  5. Białka jaj:
  6. Zdecydowanie polecam używanie świeżych prawdziwych białek jaj zamiast substytutów białek, wcześniej zamrożonych białek jaj lub białek jaj z kartonu. Oddziel jajka, gdy są zimne, a następnie doprowadzić białka do temperatury pokojowej. Świeże białka o temperaturze pokojowej ubijają się do najbardziej puszystej objętości. Z dodatkowymi żółtkami przygotuj lemon curd lub któryś z poniższych przepisów.
  7. Patelnia:
Anioł żywności ciasto patelni (aka patelni rury) jest koniecznością. Nie używaj patelni Bundt. Angel food ciasto struktura i stabilność wymaga rury patelni szczególnych specyfikacji. Niektóre patelnie angel food cake mają małe nóżki, które ułatwiają chłodzenie ciasta do góry nogami. Jeśli Twoja patelnia ma nóżki, nie musisz używać drucianego stojaka. Niezależnie od tego, czy Twoja patelnia ma nóżki czy nie, schładzaj ciasto do góry nogami zgodnie z instrukcją w kroku 5.

Zaadaptowane z Cook's Illustrated

Słowa kluczowe:

ciasto, bita śmietana

Przepisy powiązane

  • Imprezowe ciasto Angel Food
  • Angel Food Cupcakes
  • Babeczki truskawkowe
  • Doskonałe ciasto z serem śmietankowym

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły