1 Ciasto do nieskończonych przepisów na muffiny

image
Przejdź do przepisu

Co to jest przepis na muffinki mistrzowskie?

Jest to 1 ciasto na muffiny, z którego można uzyskać najróżniejsze rodzaje i smaki muffinów. Te muffinki są miękkie i maślane, a kawałki i wiórki są tak samo pyszne jak same muffinki. Używam tego przepisu bazowego już od kilku lat, w tym do:

  1. Muffinki korzenne z żurawiną i kardamonem
  2. Muffiny jeżynowe z makiem cytrynowym
  3. Muffiny brzoskwiniowe Streusel
  4. Muffiny z kruszonką jabłkową
  5. Muffiny jagodowe
  6. Muffiny z truskawkowym sernikiem
  7. Muffiny pomarańczowe z żurawiną

I oprócz tych 7 przepisów na muffinki, które wywodzą się z tego samego punktu wyjścia, mam dla Was dzisiaj 5 kolejnych wariacji. Plus 10 innych wariantów wymienionych pod przepisem.

To 22 smaki muffinów, które wszystkie zaczynają się od tego samego miejsca.

Czego potrzebujesz

Ciasto na muffiny zaczyna się od podstawowych suchych składników, takich jak mąka, proszek do pieczenia + soda i sól. Częściej niż zwykle dodaję do nich mielony cynamon. Jedynym przypadkiem, kiedy go nie dodaję, jest przygotowanie muffinek o smaku cytrusowym. Mokre składniki są równie proste. Śmietana z masłem i cukrem, do tego 2 jajka, wanilia, śmietana/jogurt i mleko. To wszystko. W zależności od smaku muffinów, używam brązowego lub granulowanego cukru. Używam albo zwykłego greckiego jogurtu albo kwaśnej śmietany, w zależności od tego, co mam. To samo z mlekiem - mleko pełne, mleko 1%, maślanka, mleko migdałowe - szczerze mówiąc, wszystko to działa w tym przepisie na muffiny.

  • To jest 11 składników łącznie z cynamonem. I wszystkie 11 składników to zszywki do pieczenia, nic nowego lub trudnego do znalezienia plus masz wiggle room z kwaśną śmietaną i mlekiem w zależności od tego, co jest wygodne dla Ciebie.

Najlepsza sztuczka z muffinami

Używam tej sztuczki od lat i przysięgam na nią. Wypełnij swoje muffinkowe miseczki/ściereczki po sam wierzch. Piecz muffiny przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Zmniejsz temperaturę na pozostały czas pieczenia. Ten początkowy wybuch gorącego powietrza unosi muffiny prosto do góry, tworząc solidną kopułę. Przez resztę czasu w normalnej temperaturze pieczenia gotuje się środek muffinów.

UWAGA:

To działa tylko z niektórymi rodzajami ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny musi być gęste i solidne, jak większość przepisów na muffiny na tej stronie, w tym dzisiejszy.

Dzisiejsze nowe smaki muffinów

Szczegóły dotyczące wykonania każdego z nich znajdują się w uwagach do przepisu poniżej.

  1. Muffinki z białą czekoladą i malinami
  2. Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe
  3. Muffiny z makiem cytrynowym (z polewą cytrynową)
  4. Muffiny z mieszanymi jagodami (z polewą cytrynową)
  5. Muffiny czekoladowe Streusel

MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI:

MUFFINY JABŁKOWO-CYNAMONOWE:

MUFFINY Z MAKIEM CYTRYNOWYM:

MUFFINY Z MIESZANYMI JAGODAMI:

MUFFINY CZEKOLADOWE STREUSEL:

PS:

10 kolejnych smaków poniżej przepisu! A jeśli szukasz czekoladowej bazy, spróbuj tych muffinów z podwójną czekoladą. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Przepis na muffinki Master

4,9 z 101 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 45 minut
  • Plon: 12-14 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Skorzystaj z tego przepisu na muffinki, aby zrobić każdą muffinkę, którą uwielbiasz! Są proste, łatwe, pyszne i nadają się do zamrażarki.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki(219g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/2 szklanki(115g lub 1 kostka) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 fil iżanki (150g) pakowane jasny brązowy cukier (lub granulowany)
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 fil iżanki (120g) kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szkl anki (60ml) mleka (dowolnego rodzaju), w temperaturze pokojowej

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 425°F (218°C). Spryskać 12 foremek do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu lub wyłożyć je foremkami do babeczek. Odłóż na bok.
  2. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce, używając miksera ręcznego lub standardowego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 1 minuty. Dodaj brązowy cukier i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 pełne minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj jajka, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijać na średniej prędkości przez 1 minutę, a następnie zwiększyć prędkość do wysokiej, aż mieszanina jest połączona. Zeskrobać boki i dno miski w razie potrzeby.
  4. Wlać suche składniki do mokrych składników i ubijać na niskiej prędkości, aż do połączenia. Dodać mleko i dalej ubijać na niskich obrotach, aż do połączenia. Wmieszać dodatki. (Patrz smaki/szczegóły w uwagach poniżej).
  5. Łyżeczką równomiernie wlać ciasto do każdej filiżanki lub wkładki, wypełniając każdą z nich aż do samej góry. Piec muffiny przez 5 minut w temperaturze 425, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 15-18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 22-23 minuty, mniej więcej. Pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut w formie, a następnie przenieś je na druciany stojak, aby kontynuować chłodzenie.
  6. Muffinki z polewą zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez 1 tydzień, muffinki bez polewy zachowują świeżość przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni - następnie przełożyć do lodówki na okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Muffinki z białą czekoladą i malinami - 1 filiżankę malin + 3/4 filiżanki wiórków z białej czekolady dodać do ciasta zgodnie z instrukcją w kroku 4. Przed pieczeniem posypać wierzch muffinów grubym cukrem.
  2. Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe - Wymieszaj dodatkowe 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej z suchymi składnikami w kroku 2. Dodaj 1 filiżankę obranego, pokrojonego jabłka + 1/2 filiżanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich do ciasta zgodnie z instrukcją w kroku 4. Posyp wierzchy muffinów płatkami owsianymi przed przygotowaniem.
  3. Cytrynowe Muffiny Makowe - Pomiń cynamon i użyj cukru granulowanego zamiast brązowego. Wmieszaj 2 łyżki maku do suchych składników w kroku 2. Dodaj 2 łyżeczki skórki cytrynowej i sok z 1 średniej cytryny (około 3 łyżki) do ciasta podczas mieszania z mlekiem. Przed pieczeniem posyp wierzch muffinek grubym cukrem. Po upieczeniu ciepłe muffiny polewamy cytrynową polewą.
  4. Muffinki z mieszanymi jag odami - 1 i 1/2 szklanki mieszanych jagód dodać do ciasta zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie 4. Po upieczeniu ciepłe muffiny polewamy cytrynową polewą.
  5. Czekoladowe muffinki Streusel - 1 i 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych dodać do ciasta zgodnie z instrukcją w kroku 4. Przed pieczeniem wcisnąć okruchy lekko w dół na wierzch muffinów (tak, aby przylegały, ale nie były zanurzone).
  6. Instrukcja przygotowania: Aby dłużej przechowywać, zamrozić muffiny na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz.
  7. Jumbo Muffiny: 425°F przez 5 minut, a następnie zmniejszyć do 350°F przez 22-25 minut, aby uzyskać łącznie 27-30. Robi się około 6.
  8. Mini Muffiny: 350°F przez 12-14 minut. Robi około 36-40.
  9. Muffiny czekoladowe: Jeśli szukasz przepisu na czekoladową bazę, skorzystaj z tych muffinek z podwójną czekoladą.

10 Więcej smaków muffinów

  1. Cinnamon Pecan Muffiny: mistrz ciasto muffin + 3/4 filiżanki tosty posiekane pekany + 3/4 filiżanki cynamonowe chipsy. Z tą kruchą polewą.
  2. Biała Czekolada Nektarynka: ciasto muffinkowe + 1 filiżanka obranych nektaryn + 1/2 filiżanki białej czekolady chipsy. Z brązowym cukrem orzechowym streusel.
  3. Muffinki jagodowo-cytrynowe: ciasto na muffinki + skórka i sok z 1 cytryny + 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód (pominąć cynamon)
  4. Gruszka Muffiny korzenne: mistrz ciasto muffin + 1 i 1/4 filiżanki obrane gruszki posiekane + 1/4 łyżeczki każda mielona gałka muszkatołowa, goździki, + ziele angielskie
  5. MuffinyCrumb Cake: mistrz ciasto muffin + dodatkowe 1 łyżeczka mielonego cynamonu + to okruchy polewy
  6. Banana Nut Muffiny: mistrz ciasto muffin + 3/4 filiżanki puree bananowego + opuścić kwaśną śmietanę + 1 filiżanka posiekane orzechy włoskie. Sernik nadzienie byłoby pyszne w tych.
  7. Muffinki imbirowo-brzoskwiniowe: ciasto na muffinki + 1 i 1/4 szklanki obranych pokrojonych brzoskwiń + 2 łyżki świeżo startego imbiru. Z brązowym cukrem orzechowym streusel.
  8. Muffinkiananasowo-kokosowe: ciasto na muffinki + 1 filiżanka słodzonego rozdrobnionego kokosa + 3/4 filiżanki drobno posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki)
  9. Muffinki ztortem urodzinowym: ciasto na muffinki główne + 3/4 szklanki tęczowej posypki + 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (pominąć cynamon)
  10. ŻurawinaJabłko Muffiny: mistrz ciasto muffin + 1 filiżanka obrane jabłko posiekane + 3/4 filiżanki świeże lub mrożone żurawiny. Ta krucha polewa byłaby świetna.

Przepisy powiązane

  • Złote ciasteczka z ciasta Oreo
  • Przepis na muffinki w stylu mistrza piekarni
  • Muffinki czekoladowe w stylu piekarniczym
  • Chude muffiny tropikalne

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły