Zupa z fasoli cannellini i masła

image

Składniki:

  • 1x 400g puszka fasoli cannellini
  • 1x 400g puszka białej fasoli
  • (Jeśli używasz suszonej fasoli - użyj 250g namoczonej w zimnej wodzie przez noc)
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 2 szalotki, grubo posiekane
  • 1 por, umyty i grubo posiekany
  • 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr domowego bulionu z kurczaka (lub bulionu warzywnego)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Garść estragonu, posiekany
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Gdy się rozpuści, dodać cebulę, szalotkę, pora i czosnek i dusić przez ok. 10 minut (aż się ugotują, ale nie zbrązowieją).

  • Dodaj fasolę, bulion, liść laurowy oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

  • Lekko ostudź zupę i pamiętaj o usunięciu liścia laurowego przed zmiksowaniem w malakserze na gładką masę. Zupa jest gęsta, więc możesz rozcieńczyć ją odrobiną wody lub bulionu.

  • Aby podać zupę, przelej ją z powrotem do rondla i doprowadź do temperatury, sprawdzając przyprawy i dodając odrobinę soku z cytryny do smaku. Wlać do miseczek, dodać łyżkę jogurtu greckiego, odrobinę oliwy z oliwek i posiekany estragon.

 

Zachowaj szczególną ostrożność podczas upłynniania zupy, jeśli jest jeszcze gorąca!

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły