Składniki:
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Gdy się rozpuści, dodać cebulę, szalotkę, pora i czosnek i dusić przez ok. 10 minut (aż się ugotują, ale nie zbrązowieją).
Dodaj fasolę, bulion, liść laurowy oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Lekko ostudź zupę i pamiętaj o usunięciu liścia laurowego przed zmiksowaniem w malakserze na gładką masę. Zupa jest gęsta, więc możesz rozcieńczyć ją odrobiną wody lub bulionu.
Aby podać zupę, przelej ją z powrotem do rondla i doprowadź do temperatury, sprawdzając przyprawy i dodając odrobinę soku z cytryny do smaku. Wlać do miseczek, dodać łyżkę jogurtu greckiego, odrobinę oliwy z oliwek i posiekany estragon.
Zachowaj szczególną ostrożność podczas upłynniania zupy, jeśli jest jeszcze gorąca!