Wiosenna zielenina w 20 minut

image

Ta wspaniała wegetariańska miska jest pełna smaku i wartości odżywczych. Super szybka i łatwa do przygotowania w 20 minut.

Świetnie nadaje się na kolację lub lunch. Wegańskie, bezglutenowe i bez nabiałuSposoby przygotowania:200g wiosennej zieleniny 100g tęczowej boćwiny1 duża marchewka, obrana i pokrojona200g pokrojony w kostkę kabaczek butternut 1 cebula, drobno posiekana1 czerwone chili, drobno posiekane4 ząbki czosnku, cienko pokrojone 1 łyżka kminku1 łyżka oleju kokosowego1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka posiekanej pietruszki1 łyżka jogurtu do wyboru (opcjonalnie)Sól morska i pieprzMetoda:Przygotuj boćwinę i wiosenną zieleninę usuwając wszelkie twarde łodygi, z grubsza posiekaj i dokładnie umyj.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i smażyć cebulę i czosnek przez kilka minut. Dodać chilli i kminek, smażyć przez minutę, a następnie dodać marchewkę i kabaczek. Dodaj kilka łyżek wody, aby zapobiec wykipieniu, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut, aż zmiękną. Dodać zieleninę i boćwinę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dobrze doprawić solą morską i pieprzem. Zdjąć z ognia, rozłożyć do dwóch misek, skropić odrobiną oliwy z oliwek, nałożyć sporą porcję jogurtu i natkę pietruszki. Podawać.

Świetnie nadaje się do przygotowania poprzedniego dnia na lunch w pudełku!

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły