Spróbuj tych pysznych steków z kalafiora, aby uzyskać inne spojrzenie na kalafiora. Skromny kalafior to mała potęga. To danie wygląda i smakuje wspaniale.
Składniki:
Sposób przygotowania
Rozgrzać grill/piekarnik do 200ºC/400ºF/gaz 6.
Przygotować kalafiora, usuwając zewnętrzne liście i dobrze go umyć. Odciąć końcówkę łodygi kalafiora i pokroić go na "steki".
Wymieszać czosnek, szalotkę, oliwę z oliwek, limonkę, cynamon, melasę z granatów, sól i pieprz.
Aby zrumienić, umieść pod grillem lub usmaż na patelni, aby zrumienić z każdej strony. Ułożyć kalafiora na blasze do pieczenia i nałożyć na niego łyżkę dressingu. Piec w piekarniku przez 10-15 minut.
Po upieczeniu, przełożyć na talerz i posypać nasionami granatu, orzeszkami piniowymi i pietruszką.
Podawać z quinoa, kaszą gryczaną lub jakimkolwiek innym ziarnem według własnego uznania
** Wykorzystaj resztki płatków i zrób z nich ryż z kalafiora lub odłóż do lodówki na inny czas.