Steki z kalafiora z bliskowschodnimi smakami

image

Spróbuj tych pysznych steków z kalafiora, aby uzyskać inne spojrzenie na kalafiora. Skromny kalafior to mała potęga. To danie wygląda i smakuje wspaniale.

Obsługuje 2 osoby

Składniki:

  • 1 kalafior (da 3 cienkie lub 2 grubsze "steki")
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki melasy z granatów (alternatywnie użyć 2 łyżek octu balsamicznego lub 1 łyżki melasy z czarnych pasków)
  • Sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 łyżki płaskiej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • ½ granatu, usunięte pestki
  • Sól morska i pieprz

 

Sposób przygotowania

  • Rozgrzać grill/piekarnik do 200ºC/400ºF/gaz 6.

  • Przygotować kalafiora, usuwając zewnętrzne liście i dobrze go umyć. Odciąć końcówkę łodygi kalafiora i pokroić go na "steki".

  • Wymieszać czosnek, szalotkę, oliwę z oliwek, limonkę, cynamon, melasę z granatów, sól i pieprz.

  • Aby zrumienić, umieść pod grillem lub usmaż na patelni, aby zrumienić z każdej strony. Ułożyć kalafiora na blasze do pieczenia i nałożyć na niego łyżkę dressingu. Piec w piekarniku przez 10-15 minut.

  • Po upieczeniu, przełożyć na talerz i posypać nasionami granatu, orzeszkami piniowymi i pietruszką.

     

Podawać z quinoa, kaszą gryczaną lub jakimkolwiek innym ziarnem według własnego uznania

** Wykorzystaj resztki płatków i zrób z nich ryż z kalafiora lub odłóż do lodówki na inny czas.

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły