Shakshuka

image

To wspaniały sposób na zjedzenie warzyw na początku dnia i świetne danie, którym można się dzielić. Shakshuka to tradycyjne bliskowschodnie danie składające się z jajek zapiekanych w pikantnym sosie z czerwonej papryki i pomidorów, które często podaje się na śniadanie - ale ja uwielbiam je o każdej porze dnia.

Serwuje 2 Składniki: 5 jajek2 łyżki oliwy z oliwek2 małe cebule, drobno pokrojone2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 czerwona papryka, posiekana1 łyżka wędzonej papryki½ łyżeczki mielonego kminkuCzęść pieprzu cayenne (opcjonalnie)Szczypta czerwonych płatków chili (opcjonalnie)4 pomidory (im dojrzalsze, tym lepsze) drobno posiekane (lub 1 puszka pomidorów x400g)50g jarmużu, drobno posiekany1 łyżka świeżej kolendry, posiekana1 łyżka świeżej pietruszki, posiekana1 awokado, pokrojone w plastrySól i pieprzMetodaOgrzać olej na patelni, dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć delikatnie (mieszając od czasu do czasu) przez 5 minut, aż będą miękkie.Dodać przyprawy (paprykę, kminek, pieprz cayenne, płatki chili) i gotować przez minutę.Dodać pokrojone pomidory, jarmuż i 50 ml wody i gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Zrób kilka wgłębień w mieszance pomidorowej, rozbij jajka na wierzchu i wbij jajko w każde wgłębienie, upewniając się, że "wgłębienia" są rozmieszczone w różnych odstępach. Po minucie przykryj patelnię, aby jajka dokładnie się ugotowały, ale żółtka pozostały miękkie i płynne (4-5 minut). Na wierzchu ułóż pokrojone awokado, posyp posiekanymi ziołami i skrop oliwą z oliwek. Podawać prosto z patelni. Podawać z chlebem lub sałatką** Na wierzchu dodać odrobinę fety jako alternatywę dla pokrojonego awokado*** Jeśli chcesz zrobić tylko tyle dla siebie, można to zrobić na mniejszej patelni!

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły