Ryba w panierce z polenty z chrupiącą sałatką z sałaty

image

 

Składniki:

  • 300g filetów z dorsza, plamiaka lub gładzicy, bez skóry (dowolna biała ryba)
  • 70g polenty
  • 1 jajko, ubite (lub użyć mleka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Sól morska i pieprz
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Chrupiąca sałatka "slaw:

  • garść czerwonej i białej kapusty
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • ½ główki kopru włoskiego
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
  • Cytryna do podania

 

Sposób przygotowania:

  • Drobno pokrój warzywa na chrupiącą sałatkę i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, octem, granatem, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstaw na bok.

  • Na jednym talerzu ułożyć polentę z przyprawami, a na drugim roztrzepane jajko.

  • Pokrój rybę w paski, zanurz rybę w jajku, a następnie w polencie i odłóż na czysty talerz.

  • Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i delikatnie smażyć rybę przez kilka minut z każdej strony, aż stanie się złotobrązowa i ugotowana.

  • Wymieszaj jogurt z posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Podawać rybę z chrupiącym sosem i cząstką cytryny.

     

* Jako alternatywę dla dzieci - wymieszaj 100g jogurtu z 2 łyżkami posiekanej pietruszki i podawaj z salsą z kukurydzy, pomidorów i ogórków (1/4 ogórka, 50g pomidorów, 50g kukurydzy konserwowej)

** Ludzie często zniechęcają się do ryb, ponieważ są one czasami rozgotowane. Nie ulegaj pokusie, aby gotować ją zbyt długo.

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły