Ryba w panierce z polenty z chrupiącą sałatką z sałaty

image

 

Składniki:

  • 300g filetów z dorsza, plamiaka lub gładzicy, bez skóry (dowolna biała ryba)
  • 70g polenty
  • 1 jajko, ubite (lub użyć mleka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Sól morska i pieprz
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Chrupiąca sałatka "slaw:

  • garść czerwonej i białej kapusty
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • ½ główki kopru włoskiego
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
  • Cytryna do podania

 

Sposób przygotowania:

  • Drobno pokrój warzywa na chrupiącą sałatkę i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, octem, granatem, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstaw na bok.

  • Na jednym talerzu ułożyć polentę z przyprawami, a na drugim roztrzepane jajko.

  • Pokrój rybę w paski, zanurz rybę w jajku, a następnie w polencie i odłóż na czysty talerz.

  • Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i delikatnie smażyć rybę przez kilka minut z każdej strony, aż stanie się złotobrązowa i ugotowana.

  • Wymieszaj jogurt z posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Podawać rybę z chrupiącym sosem i cząstką cytryny.

     

* Jako alternatywę dla dzieci - wymieszaj 100g jogurtu z 2 łyżkami posiekanej pietruszki i podawaj z salsą z kukurydzy, pomidorów i ogórków (1/4 ogórka, 50g pomidorów, 50g kukurydzy konserwowej)

** Ludzie często zniechęcają się do ryb, ponieważ są one czasami rozgotowane. Nie ulegaj pokusie, aby gotować ją zbyt długo.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz