Moje dziesięć najlepszych wskazówek, jak jeść ostrożnie

image


Każdy żyje w szybkim tempie. Wielu z nas je zbyt szybko, a jedzenie jest czasami przykręcane między spotkaniami, spotkaniami lub cokolwiek, co przechodzimy do następnego. 
Niewiele uwagi poświęca się często temu, co jemy. 

Jedzenie z rozwagą nie polega na ograniczaniu się - chodzi o to, by cieszyć się jedzeniem, które jesz. Nie musisz być w stanie przypominającym Zen, musisz tylko zwracać uwagę na to, co jesz. 

Korzyści z rozumnego jedzenia:

Zapobiega jedzeniu na auto pilotach i pozwala ciału powiedzieć, kiedy jesteś pełny. 

Poprawia trawienie i pomaga w odżywianiu organizmu, ponieważ powolne jedzenie daje ciału szansę na strawienie żywności.

Pomaga ci mniej jeść i schudnąć. Wiele osób, które szybko jeść często jeść więcej, ponieważ nie dał żołądka szansę wysłać wiadomość do mózgu, że są one pełne. Tak więc, jedzenie powoli oznacza, że przestajesz jeść, gdy jesteś pełny 

Lubisz i smakujesz jedzenie i dlatego zwiększa ono satysfakcję 

Sprawia, że czujesz się spokojniejszy i bardziej opanowany 

  • Upewnij się, że jesz, kiedy naprawdę jesteś głodny
  • Kiedy jesz posiłek, po prostu jedz. Nie wykonuj wielu zadań i nie rozpraszaj uwagi - wyłączaj telefon, telewizor
  • Nie jedz w podróży - usiądź przy stole do jedzenia, a gdy będziesz jadł przekąski, połóż je na talerzu 
  • Nie masz zbyt wiele jedzenia na talerzu
  • Jeść powoli, biorąc małe kąski, aby nie zaryglować jedzenia. 
  • Żuj każdą potrawę w ustach 20-30 razy (w zależności od pokarmu)
  • Zwróć uwagę na to, co jesz, żując każdy kęs, skupiając się na teksturze, kolorach, zapachach i smaku, abyś mógł docenić swoje jedzenie. 
  • Włóż swoje sztućce między usta.
  • Jeśli jesteś pełny, nie czuj się, jakbyś musiał zostawiać czysty talerz. Zawsze możesz zatrzymać resztki na inny raz
  • Jeśli to wszystko jest dla ciebie nowe - zaczęłabym jeść z pałeczkami przez co najmniej tydzień 

 

Przepisy

Kolacja

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły