Dieta pudełkowa dla wegetarian

image

 

Jedzenie mięsa, nabiału i jajek nie tylko szkodzi zwierzętom i środowisku, ale może również mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a badania sugerują, że spożywanie mięsa, mleka i jaj zwierząt może być równie szkodliwe dla naszego zdrowia, jak palenie. Jeśli nie wiesz jak przygotować prawidłowy posiłek pozbawiony mięsa i nabiału, to idealnym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa dla wegetarian.

Bogactwo składników

Wiele wegańskich potraw jest bogatych w białko pochodzenia roślinnego, które nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie białka pochodzenia zwierzęcego. Biorąc pod uwagę, jak zdrowa może być żywność roślinna, nic dziwnego, że coraz więcej światowej klasy sportowców i innych znanych nazwisk decyduje się na wegańskie jedzenie. Żywność wegańska jest bogata w składniki odżywcze, których potrzebuje twój organizm. Możesz uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze ze zdrowej, zbilansowanej diety wegańskiej bogatej w pełnowartościowe produkty, w tym owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboża, orzechy i nasiona. Kilka badań wykazało, że ludzie, którzy przechodzą na weganizm, zwykle spożywają więcej błonnika, przeciwutleniaczy, potasu, magnezu, kwasu foliowego i witamin A, C i E. Jedzenie wegańskie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne choroby. Naukowcy odkryli, że weganie mieli wyższe stężenia przeciwutleniających karotenoidów, wyższy udział wszystkich kwasów tłuszczowych omega-3 i niższy poziom nasyconych kwasów tłuszczowych niż osoby niebędące weganami, z których wszystkie mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niemieckie badanie z udziałem ponad 800 wegetarian również wykazało, że ich wskaźniki raka były o połowę mniejsze niż u ogółu społeczeństwa.

Jedzenie wegańskie może pomóc w osiągnięciu prawidłowej masy ciała.

Żywność wegańska ma zwykle mniej kalorii niż produkty pochodzenia zwierzęcego, co ułatwia osiągnięcie zdrowej masy ciała bez aktywnego skupiania się na ograniczaniu kalorii. Większość wegańskich potraw zawiera znacznie mniej tłuszczów nasyconych niż „produkty” pochodzenia zwierzęcego, a wiele badań wykazało, że weganie mają zwykle niższy wskaźnik masy ciała niż nie-weganie. Badania wykazały, że osoby, które jedzą wegańskie potrawy, mają zwykle niższy poziom cukru we krwi niż osoby niebędące weganami i mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 78%. Spożywanie dużej ilości zdrowej żywności pochodzenia roślinnego może również pomóc złagodzić czynniki ryzyka związane z rozwojem cukrzycy, takie jak otyłość.

Twoja skóra też może skorzystać.

Kto nie chce mieć promiennej cery? Jeśli chodzi o problemy skórne, jednym z najgorszych winowajców jest nabiał - liczne badania wykazały, że jego spożycie nasila trądzik zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Oprócz rezygnacji z nabiału, weganie zwykle jedzą więcej owoców i warzyw, co oznacza, że otrzymują więcej dobrych składników potrzebnych dla zdrowej skóry, takich jak przeciwutleniacze i witaminy. Jedzenie wegańskie może zmniejszyć ból związany z zapaleniem stawów. Badania wykazały, że dieta bogata w zdrową wegańską żywność może pomóc zmniejszyć objawy zapalenia stawów, ponieważ spożywanie żywności pochodzenia zwierzęcego wiąże się z powodującym ból stanem zapalnym. Spożywanie probiotycznych pokarmów roślinnych, takich jak fermentowane warzywa i bezmleczne jogurty z żywymi kulturami, może wzmocnić dobre bakterie w jelicie grubym, pomagając również zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i zmniejszyć stan zapalny.

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły