Dieta pudełkowa dla wegan

image

 

Dieta wegańska to styl odżywiania oparty na etycznych i ekologicznych wyborach ludzi, którzy zdecydowali się wyeliminować z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Plusy diety wegańskiej

Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: zboża i ich pochodne, świeże i suszone owoce, warzywa, nasiona, rośliny strączkowe, pędy, tłuszcze roślinne i algi. Dieta pudełkowa dla wegan różni się od diety wegetariańskiej tym, że ta ostatnia może zawierać sery, jajka, a w niektórych przypadkach nawet ryby. Poza względami etycznymi niektórzy ludzie chcą przejść na weganizm ze względów zdrowotnych. W tym miejscu pojawia się pytanie: jakie są wady i zalety tego typu diety?

 Dieta wegańska zapewnia duże obciążenie energetyczne, zwłaszcza że jest bogata w węglowodany i produkty roślinne, takie jak suszone i suszone owoce. Spożywanie żywności opartej głównie na roślinach poprawia samopoczucie, eliminując tłuszcze nasycone typowe dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto dieta wegańska ma silne działanie odtruwające, obniżające poziom cholesterolu i hipoglikemizujące. Z biegiem czasu organizm jest oczyszczany z toksyn, spada poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Wśród korzyści estetycznych można zauważyć działanie antycellulitowe.

Dieta wegańska jest bogatsza w określone składniki odżywcze

Jeśli przejdziesz na dietę wegańską, wyeliminujesz mięso i produkty zwierzęce. To nieuchronnie spowoduje, że będziesz bardziej polegać na innych produktach spożywczych. W przypadku diety wegańskiej pełnowartościowej substytutami są produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, fasola, groch, orzechy i nasiona. Wiele badań wykazało, że diety wegańskie zwykle dostarczają więcej błonnika, przeciwutleniaczy i korzystnych związków roślinnych. Są również, że są bogatsze w potas, magnez, kwas foliowy i witaminy A, C i E

Może pomóc zrzucić zbędne kilogramy

Coraz więcej osób zwraca się na dietę wegańską w nadziei na zrzucenie nadwagi. Wiele badań obserwacyjnych pokazuje, że weganie są szczuplejsi i mają niższe wskaźniki masy ciała (BMI) niż nie-weganie. Ponadto kilka randomizowanych badań kontrolowanych - złoty standard w badaniach naukowych - wykazało, że diety wegańskie są skuteczniejsze w odchudzaniu niż diety, z którymi są porównywane. Uczestnicy diety wegańskiej tracą na wadze więcej niż ci, którzy przestrzegali diety ograniczającej kalorie.

Obniża poziom cukru we krwi i poprawia funkcję nerek

Przejście na weganizm może również przynieść korzyści w przypadku cukrzycy typu 2 i pogorszenia czynności nerek. Rzeczywiście, weganie mają zwykle niższy poziom cukru we krwi, wyższą wrażliwość na insulinę i nawet o 50–78% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. W jednym badaniu 43% uczestników stosujących dietę wegańską było w stanie zmniejszyć dawkę leków obniżających poziom cukru we krwi, w porównaniu z zaledwie 26% w grupie stosującej dietę zalecaną przez ADA. Inne badania podają, że diabetycy, którzy zastępują mięso białkiem roślinnym, mogą zmniejszać ryzyko złej funkcji nerek. Co więcej, dieta wegańska może być w stanie zapewnić całkowite złagodzenie ogólnoustrojowych objawów polineuropatii dystalnej - stanu u diabetyków, który powoduje ostry, piekący ból. Diety wegańskie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Są również szczególnie skuteczne w obniżaniu poziomu cukru we krwi i mogą pomóc w zapobieganiu dalszym problemom zdrowotnym. Według Światowej Organizacji Zdrowia około jednej trzeciej wszystkich nowotworów można zapobiec za pomocą czynników znajdujących się pod twoją kontrolą, w tym diety. Na przykład regularne spożywanie roślin strączkowych może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego o około 9–18%. Badania sugerują również, że spożywanie co najmniej siedmiu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu raka nawet o 15%.

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły